Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

10 najmisterioznijih knjiga na svijetu!

14.05.2013. Melita VrsaljkoVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Povijest je učiteljica života, a vjerojatno nema boljeg načina bilježenja njene prolaznosti od umjetnosti, tj. pisanja. Zahvaljujući starim spisima koje su ljudi ostavili za sobom danas znamo kako su živjeli ili što ih je okupiralo. No, povijest  zna biti čudna, tajanstvena i dosta puta uznemiravajuća. Mi vam donosimo nekoliko misterioznih dokumenata koji su okupirali brojne kriptografe i povjesničare!

 Popol Vuh

Dominikanski svečenik Francisco Ximénez 1701. godine posjetio je Chichicastenango u Gvatemali, teritorij koji su prije naseljavali Quiche Indijanci. Lokalno stanovništvo upoznalo ga je s vrijednim spisom Popol Vuh, koje je nastalo nakon što su prostor osvojili španjolski inkvizitori. Djelo, koje u prijevodu znači Knjiga vijeća i smatra se svetim spisom Quiche Indijanaca, sadrži u sebi njihove mitove i vjerovanja, kao i brojne detalje o nastanku svijeta i bogovima.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Kodeks iz Rohonca

Grof Gusztáv Batthyány 1838. godine poklonio je Mađarskoj akademiji znanosti neobičan spis. Naime, 448. stranica kodeksa bilo je ispisano neobičnim pismom koje se sastoji od čak 792 različita znaka. Upravo zbog toga, nitko nije uspio u potpunosti dešifrirati sadržaj spisa, koji je napisan na venecijanskom papiru iz 16. stoljeća.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Nostradamusovo Proročanstvo

Lista misterioznih spisa ne bi bila potpuna kada bi izostavili jednog od najvećih proroka svih vremena. Za Nostradamusa se zanimao veliki broj povjesničara te se njegova predviđanja i danas spominju. Knjiga Proročanstva  donijela mu je svjetsku slavu i izdana je u više milijuna primjeraka, a sastoji se od proročanstva za nekoliko stoljeća.

Foto: wikipedia. com

Foto: wikipedia. com

Voynichev rukopis

Misteriozna knjiga čiji je sadržaj, kao i autor, i dalje nepoznat, okupirala je brojne kriptografe. Naime, napisana je nepoznatim pismom koje sadrži od 20 do 30 znakova, a autor je pisao s lijeve na desnu stranu. Analizirajući rukopis, kriptografi su zaključili da je autor pisao s lakoćom te da nije koristio nikakve reference. Knjiga je dobila naziv po američkom trgovcu knjigama Wilfridu M. Voynichu , koji ju je pronašao 1912. godine, a danas je u posjedu sveučilišta Yale.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

The Red Book

Carl Jung bio je poznati psiholog i začetnik analitičke psihologije. Poznat je i kao Freudov učenik, no nakon nekog vremena odvojio se od njegovih razmišljanja. The Red Book sadrži njegove teorije koje je razvijao dugi niz godina, a samu knjigu je pisao 16 godina. Djelo sadrži rezultate koje je Jung dobio istraživajući svoju  svoju  podsvijest. Poznati psiholog dugo je skrivao knjigu od javnosti, sve dok nije konačno objavljena 2009. godine.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Codex Seraphinianus

Talijanski umjetnik Luigi Serafini  napisao je knjigu koja je predstavljala kreativnu viziju tadašnjeg svijeta. Codex Seraphinianus izdan je 1981. Godine kao ilustrirana enciklopedija izmišljenog svijeta. Sadrži čudne slike i opise, a pisana je nepoznatim, smatra se izmišljenim, jezikom.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Codex Mendoza

Codex Mendoza je spis koji sadrži brojne informacije o Astecima. Nastao je dvije godine nakon španjolskog osvajanja Meksika, a sadrži povijest astečkih vladara i osvajanja. Od 1939. godine  nalazio se u jednoj od oxfordskih knjižnica, a javnosti je bio dostupan do prije dvije godine.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Svici s Mrtvog mora.

Svici s Mrtvog mora nose naziv i Kumranski spisi, a sastoje se od 900 dokumenata koji su pronađeni u razdoblju  od 1947. do 1956. godine. Spisi datiraju između 150. godine prije Krista do 70. godine nakon  Krista.  Spisi su od velikog povijesnog značaja zato što sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Spisi iz Nag Hammadija

Vrijedne spise, koji su se nalazili u dopola zakopanom ćupu,  1945. godine otkrili su dva arapska brata. Trinaest knjiga koje obuhvaćaju 52 rukopisa na koptskom jeziku stare su oko 1500 godina, a sadrže neke nove inačice Kristovog nauka. Među njima se nalaze i spisi koji sadrže gnostička učenja, a neke od njih je i Katolička Crkva zabranila.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

The Book of Soyga

 John Dee bio je engleski matematičar, alkemičar i astrolog, te je u vrijeme kraljice Elizabete vlasnik  najveće knjižnice u Engleskoj. Dee je posjedovao latinski spis o magiji iz 16. Stoljeća, knjigu naziva  The Book of Soyga  koja je nestala ubrzo nakon njegove smrti, a pronađena je 1994. godine. Djelo sadrži informacije o magiji, astrologiji i anđelima, ali i brojne djelove koji još nisu uspjeli dešifrirati.

Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

(Visited 1.865 times, 6 visits today)

Komentari