Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

100x Francuska: Povijest jedne tehnike između umjetnosti i znanosti

06.03.2013. Katarina Peroković
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Izložba “100X Francuska – francuska fotografija od počela do naših dana” nije bila bučno najavljivana u medijima, no gužva na jučerašnjem otvorenju, 5. ožujka, u Modernoj galeriji govori da se glas o njoj ipak daleko čuo. Otvorenje izložbe započelo je u 19 sati, a osim brojnih posjetitelja zainteresiranih za fotografiju i francusku kulturu, događaju su uz pozdravni govor prisustvovali i francuska veleposlanica Michèle Boccoz i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

“Željeli smo pružiti priliku svim zaljubljenicima u naš jezik da otkriju našu kulturu kroz našu povijest, to jest kroz 100 poteza. Ova izložba predstavlja povijest fotografije, povijest Francuske i Francuza, povijest jedne tehnike između umjetnosti i znanosti, ali također i povijest ovdje predstavljenih više ili manje slavnih fotografa” izjavila je ovom prilikom Boccoz.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Podsjetimo, izložbu su organizirali Francuski institut i Moderna galerija u Zagrebu povodom Mjeseca Frankofonije. Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti, novinarka i kustosica Sophie Schmit. Kroz stotinjak fotografija predstavljena su djela profesionalaca i anonimnih fotografa – po jedna fotka na jednog fotografa. Posjetitelji mogu pogledati djelo slavnog pariškog profesionalca Félixa Nadara, oca modernog fotonovinarstva Henrija Cartier-Bressona i modnog fotografa Franka Horvata. Među izloženim fotografijama nalazi se i prva snimka uhvaćena camerom obscurom, “Pogled s prozora u Le Grasu” francuskog izumitelja Nicéphorea Niépcea nastala oko 1826., kao i suvremene presnimke “Eiffelovog tornja u izgradnji” Théophilea Féaua iz 1888. godine.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

U kontekstu izložbe najčešće je prikazivana suvremena presnimka fotografije Valérie Belin iz 2000., a prava je zagonetka iz prve pogoditi što ili koga ona predstavlja. Fotka bez naziva prikazuje raskošno odjevenu marokansku mladenku bezizražajnog lica utopljenu u narodnoj nošnji.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Organizatori su izloške sakupili u suradnji s Centrom Georges Pompidou, Muzejem d’Orsay i drugim institucijama, a izložbu u galeriji u Hebrangovoj 1 možete pogledati zaključno s 31. ožujkom.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari