Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

#SprayForParis: Ulična umjetnost sa snažnom porukom za sve

25.11.2015. Anja Tomljenović
Foto: theguardian.com

Čitav svijet još uvijek oplakuje žrtve terorističkog napada u Parizu. Nedugo nakon samog događaja, društvene mreže preplavile su poruke solidarnosti. Ubrzo se proširila i ilustracija Jeana Julliena koji je instinktivno kombinirao znak mira s Eiffelovim tornjem, jednim od najprepoznatljivijih simbola Pariza, kao i oznake #PrayForParis i #PeaceforParis na Twitteru i Instagramu.

Umjetnost je često univerzalni jezik koji na jedinstven način povezuje ljude diljem zemaljske kugle, pogotovo ako je posrijedi rat, terorizam ili neka ozbiljna vrsta ugroženosti ljudskih života i sigurnosti pojedinca i naroda. Ovih dana na Instagramu se pojavila oznaka #SprayForParis koja sadrži fotografije grafita s porukama mira i tolerancije. Pariškim uličnim umjetnicima pridružio se i ostatak svijeta, tako da se murali u prepoznatljivim bojama francuske plavo-bijelo-crvene zastave mogu vidjeti i u Brazilu, Australiji i SAD-u.

Foto: theguardian.com

Foto: theguardian.com

Ulična umjetnost ima posebnu moć neposrednog kontakta s prolaznikom u urbanom prostoru. Grafiti nas mogu nasmijati i zabaviti, kao i pozitivno isprovocirati te potaknuti na promišljanje o određenom fenomenu ili događaju. Uglavnom se misli kako je sprejanje po uličnim zidovima i zgradama samo oblik adolescentskog vandalizma, međutim, ulična umjetnost je dio urbanog identiteta grada i pokazuje kako njegovi prolaznici „dišu“. Odlično je što društveni angažman umjetnika #SprayForParis uključuje raznovrsne urbane prostore u najrazličitijim gradovima diljem svijeta, tako da se važna poruka mira i tolerancije ne može zaobići.

Međutim, ovdje bih na trenutak skrenula pozornost s Pariza, kako bismo se podsjetili na to da se tragedije događaju izvan Europe, i da, isto tako, postoje umjetnici koji na te tragedije žele upozoriti. Vjerojatno najpoznatiji ulični umjetnik je misteriozni Banksy koji u jednostavnim i dosjetljivim crtežima dijeli oštre političke i društvene komentare, od Palestine do Sjeverne Amerike i Australije. Nakon krize u Siriji koja traje od 2011. godine, čak 83% električnih stupova je ugašeno i ta zemlja je ostala u mraku. Kako bi upozorila na (ne)postojanje svjetla u Siriji, američka grafiti umjetnica Vicki DaSilva posebnom je fluorescentnom lampom u zraku “nacrtala” riječi “act #withSyria” na krovu Trafalgar Hotela u Londonu. Vrlo je zanimljivo kako je DaSilva prilikom tog performansa napomenula kako u Siriji nema struje, a eto ipak, uspijeva raditi svojevrsne svjetleće slike. Nadalje, Beirut je već dulje vrijeme meta teških napada. Mladi umjetnik Yazan Halwani u rodnom gradu pokušava očuvati barem djelić prošlosti na njegovim ulicama. Teme njegovih murala su osobe iz libanonskog i arapskog kulturnog života koje bi postupno trebale zamijeniti snažnu prisutnost arapskih političara i njihovih simbola. Halwani je predvodnik umjetničke scene koja želi promijeniti viziju Libanona u očima Zapada.

Nakon što sam navela neke recentnije primjere komentiranja politike i društva kroz uličnu umjetnost, željela bih zaključiti kako suosjećanje ne bi smjelo biti selektivno. Ovisni smo o onome što nam mediji ponude na pladnju, a od silnog lajkanja na društvenim mrežama, nerijetko previdimo ili zaboravimo na one stvari koje nam nisu neprestano pod nosom. Oznaka #SprayForParis samo je jedan od pozitivnih impulsa koji povezuju ljude na globalnoj razini, no potrebno ih je još i više. Krajnje je vrijeme da jedni druge počnemo promatrati kao ljudska bića, a ne kao stanovnike različitih država. Samo je jedan pogled na smrt.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Komentari