Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebački plesni ansambl premijerno izvodi “Spone” u ZKM-u

26.11.2015. Ziher.hr[Spone] Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebački plesni ansambl ponovno je udružio snage sa Zagrebačkim kazalištem mladih, gdje će 27. studenog premijerno izvesti plesnu predstavu „Spone“ u koreografiji proslavljenog katalonskog umjetnika Roberta Olivana.

Plesač, koreograf i plesni pedagog Roberto Olivan, rođen u Tortosi 1972., obrazovanje je stekao na španjolskom Institutu del Teatre u Barceloni te na glasovitom PARTS-u (Performing Arts Research and Training Studios) u Belgiji. Kao plesač sudjelovao je u projektima poznatih umjetnika poput Roberta Wilsona, Anne Terese de Keersmaeker,  Jossea de Pauwa i Toma Jansena. Autor je koreografija u više od 50 predstava, a 2001. osnovao je i vlastitu plesnu skupinu Enclave Arts del Moviment u kojoj je koreografirao zapažene predstave poput Natural Strange DaysMermaid’s Call, A Place to Bury Strangers te posljednju Lonely Together. Enclave je također krovna organizacija festivala Deltebre Dansa koji je Olivan osnovao 2004. Prošle godine dodijeljena mu je nacionalna španjolska nagrada Premio Nacional de Cultura.

Koreografije Roberta Olivana odražavaju neuobičajenu viziju plesa i potrebu da ga dovede u dijalog s drugim umjetničkim žanrovima pa se tako u njegovim predstavama često pojavljuju elementi suvremenog cirkusa, glume, ali i raznih drugih disciplina i talenata koje pojedini izvođači posjeduju. Olivan stvara služeći se mješavinom umjetničkih jezika, a važno polazište njegovih kreacija iskustva su i ambicije izvođača s kojima zajedno stvara iskonski pokret i organski fizički teatar.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Predstava „Spone“ odvodi gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepleće njihova osobna i profesionalna iskustva, suprotstavlja njihove čežnje i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihova djelovanja. Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo bez obzira na sve naše razlike jedni drugima potrebni upravo da bismo ponovno bili svoji. Scenski materijal koji su u osnovi kreirali izvođači od samog je početka imao jasnu svrhu: iskušati vlastite tjelesne i emotivne granice kako bi stvorili jedinstven oblik vizualne poezije – poeziju temeljenu na njihovu vlastitu iskustvu.

Služeći se neverbalnim kazališnim izričajem i jezikom suvremenog plesa, predstava kao rezultat nudi slagalicu događaja koja otkriva suodnose i spone između šest priča i šest različitih osobnosti. Izvođači u predstavi su Petra Chelfi, Martina Nevistić, Nika Lilek, Petra Valentić, Adrian Pezdirc i Andreja Jandrić. Glazba potpisuje Nenad Kovačić, kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Komentari