Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebački plesni ansambl premijerno izvodi “Spone” u ZKM-u

26.11.2015. Ziher.hr[Spone] Foto: www.zekaem.hr

Zagrebački plesni ansambl ponovno je udružio snage sa Zagrebačkim kazalištem mladih, gdje će 27. studenog premijerno izvesti plesnu predstavu „Spone“ u koreografiji proslavljenog katalonskog umjetnika Roberta Olivana.

Plesač, koreograf i plesni pedagog Roberto Olivan, rođen u Tortosi 1972., obrazovanje je stekao na španjolskom Institutu del Teatre u Barceloni te na glasovitom PARTS-u (Performing Arts Research and Training Studios) u Belgiji. Kao plesač sudjelovao je u projektima poznatih umjetnika poput Roberta Wilsona, Anne Terese de Keersmaeker,  Jossea de Pauwa i Toma Jansena. Autor je koreografija u više od 50 predstava, a 2001. osnovao je i vlastitu plesnu skupinu Enclave Arts del Moviment u kojoj je koreografirao zapažene predstave poput Natural Strange DaysMermaid’s Call, A Place to Bury Strangers te posljednju Lonely Together. Enclave je također krovna organizacija festivala Deltebre Dansa koji je Olivan osnovao 2004. Prošle godine dodijeljena mu je nacionalna španjolska nagrada Premio Nacional de Cultura.

Koreografije Roberta Olivana odražavaju neuobičajenu viziju plesa i potrebu da ga dovede u dijalog s drugim umjetničkim žanrovima pa se tako u njegovim predstavama često pojavljuju elementi suvremenog cirkusa, glume, ali i raznih drugih disciplina i talenata koje pojedini izvođači posjeduju. Olivan stvara služeći se mješavinom umjetničkih jezika, a važno polazište njegovih kreacija iskustva su i ambicije izvođača s kojima zajedno stvara iskonski pokret i organski fizički teatar.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Predstava „Spone“ odvodi gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepleće njihova osobna i profesionalna iskustva, suprotstavlja njihove čežnje i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihova djelovanja. Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo bez obzira na sve naše razlike jedni drugima potrebni upravo da bismo ponovno bili svoji. Scenski materijal koji su u osnovi kreirali izvođači od samog je početka imao jasnu svrhu: iskušati vlastite tjelesne i emotivne granice kako bi stvorili jedinstven oblik vizualne poezije – poeziju temeljenu na njihovu vlastitu iskustvu.

Služeći se neverbalnim kazališnim izričajem i jezikom suvremenog plesa, predstava kao rezultat nudi slagalicu događaja koja otkriva suodnose i spone između šest priča i šest različitih osobnosti. Izvođači u predstavi su Petra Chelfi, Martina Nevistić, Nika Lilek, Petra Valentić, Adrian Pezdirc i Andreja Jandrić. Glazba potpisuje Nenad Kovačić, kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Komentari