novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

“Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini” u Etnografskom muzeju

Foto: Press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U petak, 11. prosinca, u 19 sati otvara se izložba “Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini” u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Vile i vilovnjaci, coprnice, more, divlje dekle i mrake dio su čarobne družbe s kojom će se posjetitelji svih generacija moći upoznati na ovoj izložbi nastaloj u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu i samostalne umjetnice, nagrađivane fotografkinje Ive Lulić.

Poznata po svojim fotografijama mitskih bića, Iva Lulić na ovoj će izložbi predstaviti ciklus fotografija bajkovitih prizora i ambijenata Podravine i nadnaravnih bića na kojem je radila više od dvije godine, a za potrebe kojeg su pred njen objektiv stali brojni Podravci i Podravke, od 5 do 85 godina. Njen ciklus fotografija izvrsno se pak uklopio u istraživanje Etnografskog muzeja koji se temelji na kazivanjima suvremenih sugovornika, arhivske građe i drugih dostupnih izvora podataka o vjerovanjima u ovom dijelu Hrvatske. Osim kroz fotografije i popratne priče, čaroban svijet podravskih mitova posjetitelji će moći osjetiti i kroz druge zanimljive umjetničke skulpture i radove poznatih domaćih umjetnika, poput likova nadnaravnih bića u prirodnoj veličini svestranog umjetnika Zdenka Bašića, maštovitih skulptura od šiblja priznatog umjetnika Zdravka Tišljara, coprničkog drva ili pak saga od lišća mladih autorica Marije Plečko, Petre Orbanić i Maje Jurjević, a sve će popratiti i zvukovna kulisa podravske prirode Ive Vičića.

Izložba će biti otvorena sve do 31. svibnja 2016. godine, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, od radionica i stručnih predavanja, preko kazališnih predstava i bajkopričaonica do vilinskog bala i nagradnih igara.

 

 

Be social

Komentari