novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Glazba

Ziherov DJ set: CFSN (Foil)

Foto: facebook.com/foilmusiq
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako niste upoznati, Robert Galac aka Foil dio je CFSN-a pa smo ga povodom njegovog prvog live nastupa na večerašnjem Illectricity Main Nightu upitali da se ukratko predstavi te nam pojasni Confusion koncepciju, za što nam je ukratko rekao: CFSN (Confusion), udruga je koja već dugi niz godina promiče audio-vizualne vrijednosti. Prije 14 godina krenuli smo u borbu za svoje mjesto na sceni i istoj prezentirali dnb i breakbeat kao novu opciju clubbinga. Vrlo brzo naš glavni event pod imenom Illectric Funk postaje najposjećenije događanje tog tipa u Hrvatskoj. Danas nismo više opterećeni stilom glazbe, već glazbu svrstavamo u onu koja nas pokreće i onu koju zanemarujemo. Danas je CFSN i techno i dubstep i house i bass i beats i juke i hip-hop.

Također, nabrojao nam je i sve one koji s članskom iskaznicom CFSN-a čija nas glazbena (i vizualna) selekcija već dugo oduševljava. To su Nenad Barić – Funk Guru, Filip Eterović – Phillipe, Sanjin Kaštelan – Itch, Robert Galac – Foil, , Ivan Kovačević – Dubway, Filipa Čičin-Šain – Feelipa i najnoviji i najmlađi član Viktor Redža – Viatori. Naravno, uz ovo, neizostavno je bilo i pitanje o samoj esenciji i tradiciji festivala. Illectricity festival svoju dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova zagrebačkoj festivalskoj publici, kao i promoviranju vizualnih umjetnosti kroz seriju radionica i brojnih popratnih sadržaja. Smatram da je vrlo važan event u Zagrebu jer u hladne dane donosi dašak festivalskog ljeta u Zagreb te neka nova ili znana imena koja nismo imali prilike čuti na domaćem terenu.

[Illectricity Main Night Line up] Foto: Press
[Illectricity Main Night Line up] Foto: Press

A tko se zapravo krije iza imena Foil? Pa ovako, Foil je techno producent i DJ. Utjecaj vuče iz ranog dubstepa,duba, house-a itd. Iza imena stojim ja, Robert Galac, Produkcijom sam se počeo baviti prije nekih 10-ak godina, više manje, prvo sam radio D’n’B, nešto nakon toga sam prvi put čuo dubstep i to na Confusion partiju u pauku (Illectric Funk 2006), nastupali su Black Sun Empire zbog kojega sam i došao u ZG iz Slavonskog Broda. Te večeri je vrtio i Dj Distance, meni tada nepoznati dj/producent koji je vrtio tu nekakvu čudnu glazbu koja mi se i nije baš svidjela na prvu. Kasnije kada sam ušao dublje u taj zvuk sam i sam počeo producirati Dubstep pod imenon Crisis.Dub, a kasnije Æon. 2010 godine sam nastupio kao nucomer i pobijedio, te iste godine sam preselio u Zagreb i 2011 sam postao članom Confusion kolektiva što mi je bila stvarno velika stvar, jer ipak sam bio iz manje sredine, nepoznat publici i hvala Confusion crew-u koji je prepoznao nešto u meni :). 2014. godine odlučujem ugasiti Æon-na i tu podvlačim crtu, dajem si novo ime i novi smjer. To sam učinio u trenutku kada sam se zasitio s prevelikim brojem žanrova koje sam vrtio i gdje sam se malo pogubio.

Kako večeras nastupa live prvi put, zanimalo nas je hvata li ga trema. Da, hvata me trema, mislim, i prije samih dj nastupa imam tremu ali sada je puno veća. Želim da sve prođe u savršenom redu i nadam se tome. Spreman sam, naravno da uvijek postoje neke stvari koje će se mijenjati vjerojatno i 5 min prije nastupa ali generalno jesam. Publika će čuti sve ono na čemu sam radio u proteklo vrijeme. Biti će to acid/techno set, naravno ne klasični, tko je slušao moje trake zna o čemu se radi.

No, cijeli ovaj mini-intervju ustvari je bio povodom večerašnjeg Main Nighta na Illectricity festivalu, a oni koji se večeras zapute do Boogalooa mogu se pripremiti za dobar provod za koji nam je Robert ukratko pojasnio što se sve može poslušati i vidjeti. Hm, očekuje nas ovogodišnji nucomer, trenutno dok ovo pišem i dalje ne znam tko je jer nisam ostao do kraja na nucomer večeri… (op.a. ovogodišnji nucomer je Ana Antonova) Od domaćih snaga tu je još i Koolade koji će raditi live i predstaviti nam svoje nove beatove i sve ono na čemu radi u proteklo vrijeme. Od stranih gostovanja su nam tu Dimensions Sound system i Emika. DSS čiji kolektiv DJ-eva prezentira zvučne pejzaže iz protekla četiri desetljeća, od deep disco i house zvuka preko funka, soula i techna. U Zagreb premijerno dolazi Emika u DJ varijanti. Talentirana producentica nakon studija oblikovanja zvuka i upijanja utjecaja s dubstep scene u Bristolu, preselila se u Berlin i upustila u svijet techna. I naravno, očekuje vas i moj premijerni live nastup.

I za kraj, zamolili smo Foila da nam složi set od nekoliko traka s kojim će on uveseljavati slušatelje za zagrijavanje pa se bacite na preslušavanje i spremanje za najluđu Illectricity večer. 🙂

Be social

Komentari