Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Ziherov DJ set: CFSN (Foil)

12.12.2015. Nikolina LončarFoto: facebook.com/foilmusiq

Ako niste upoznati, Robert Galac aka Foil dio je CFSN-a pa smo ga povodom njegovog prvog live nastupa na večerašnjem Illectricity Main Nightu upitali da se ukratko predstavi te nam pojasni Confusion koncepciju, za što nam je ukratko rekao: CFSN (Confusion), udruga je koja već dugi niz godina promiče audio-vizualne vrijednosti. Prije 14 godina krenuli smo u borbu za svoje mjesto na sceni i istoj prezentirali dnb i breakbeat kao novu opciju clubbinga. Vrlo brzo naš glavni event pod imenom Illectric Funk postaje najposjećenije događanje tog tipa u Hrvatskoj. Danas nismo više opterećeni stilom glazbe, već glazbu svrstavamo u onu koja nas pokreće i onu koju zanemarujemo. Danas je CFSN i techno i dubstep i house i bass i beats i juke i hip-hop.

Također, nabrojao nam je i sve one koji s članskom iskaznicom CFSN-a čija nas glazbena (i vizualna) selekcija već dugo oduševljava. To su Nenad Barić – Funk Guru, Filip Eterović – Phillipe, Sanjin Kaštelan – Itch, Robert Galac – Foil, , Ivan Kovačević – Dubway, Filipa Čičin-Šain – Feelipa i najnoviji i najmlađi član Viktor Redža – Viatori. Naravno, uz ovo, neizostavno je bilo i pitanje o samoj esenciji i tradiciji festivala. Illectricity festival svoju dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova zagrebačkoj festivalskoj publici, kao i promoviranju vizualnih umjetnosti kroz seriju radionica i brojnih popratnih sadržaja. Smatram da je vrlo važan event u Zagrebu jer u hladne dane donosi dašak festivalskog ljeta u Zagreb te neka nova ili znana imena koja nismo imali prilike čuti na domaćem terenu.

[Illectricity Main Night Line up] Foto: Press

[Illectricity Main Night Line up] Foto: Press

A tko se zapravo krije iza imena Foil? Pa ovako, Foil je techno producent i DJ. Utjecaj vuče iz ranog dubstepa,duba, house-a itd. Iza imena stojim ja, Robert Galac, Produkcijom sam se počeo baviti prije nekih 10-ak godina, više manje, prvo sam radio D’n’B, nešto nakon toga sam prvi put čuo dubstep i to na Confusion partiju u pauku (Illectric Funk 2006), nastupali su Black Sun Empire zbog kojega sam i došao u ZG iz Slavonskog Broda. Te večeri je vrtio i Dj Distance, meni tada nepoznati dj/producent koji je vrtio tu nekakvu čudnu glazbu koja mi se i nije baš svidjela na prvu. Kasnije kada sam ušao dublje u taj zvuk sam i sam počeo producirati Dubstep pod imenon Crisis.Dub, a kasnije Æon. 2010 godine sam nastupio kao nucomer i pobijedio, te iste godine sam preselio u Zagreb i 2011 sam postao članom Confusion kolektiva što mi je bila stvarno velika stvar, jer ipak sam bio iz manje sredine, nepoznat publici i hvala Confusion crew-u koji je prepoznao nešto u meni :). 2014. godine odlučujem ugasiti Æon-na i tu podvlačim crtu, dajem si novo ime i novi smjer. To sam učinio u trenutku kada sam se zasitio s prevelikim brojem žanrova koje sam vrtio i gdje sam se malo pogubio.

Kako večeras nastupa live prvi put, zanimalo nas je hvata li ga trema. Da, hvata me trema, mislim, i prije samih dj nastupa imam tremu ali sada je puno veća. Želim da sve prođe u savršenom redu i nadam se tome. Spreman sam, naravno da uvijek postoje neke stvari koje će se mijenjati vjerojatno i 5 min prije nastupa ali generalno jesam. Publika će čuti sve ono na čemu sam radio u proteklo vrijeme. Biti će to acid/techno set, naravno ne klasični, tko je slušao moje trake zna o čemu se radi.

No, cijeli ovaj mini-intervju ustvari je bio povodom večerašnjeg Main Nighta na Illectricity festivalu, a oni koji se večeras zapute do Boogalooa mogu se pripremiti za dobar provod za koji nam je Robert ukratko pojasnio što se sve može poslušati i vidjeti. Hm, očekuje nas ovogodišnji nucomer, trenutno dok ovo pišem i dalje ne znam tko je jer nisam ostao do kraja na nucomer večeri… (op.a. ovogodišnji nucomer je Ana Antonova) Od domaćih snaga tu je još i Koolade koji će raditi live i predstaviti nam svoje nove beatove i sve ono na čemu radi u proteklo vrijeme. Od stranih gostovanja su nam tu Dimensions Sound system i Emika. DSS čiji kolektiv DJ-eva prezentira zvučne pejzaže iz protekla četiri desetljeća, od deep disco i house zvuka preko funka, soula i techna. U Zagreb premijerno dolazi Emika u DJ varijanti. Talentirana producentica nakon studija oblikovanja zvuka i upijanja utjecaja s dubstep scene u Bristolu, preselila se u Berlin i upustila u svijet techna. I naravno, očekuje vas i moj premijerni live nastup.

I za kraj, zamolili smo Foila da nam složi set od nekoliko traka s kojim će on uveseljavati slušatelje za zagrijavanje pa se bacite na preslušavanje i spremanje za najluđu Illectricity večer. 🙂

(Visited 144 times, 1 visits today)

Komentari