novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Sila se budi i u likovnoj umjetnosti

Foto: Facebook.com/ Travis-Durden//Tumblr.com/search/pawel+kadysz
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dok neki zadnjih tjedana odbrojavaju dane do Božića, postoje i oni koji odbrojavaju do sedmog nastavka filma “Zvjezdanih ratova: Sila se budi”. Iako je prvi nastavak (IV) izašao davne 1977. godine, ljubav prema ovom serijalu ni danas ne jenjava. Serijal “Zvjezdani ratovi” je u fokusu djelovanja raznih krugova. Komentiraju ih, dakako, filmski kritičari, ali bivaju i predmetom filozofskih razmatranja. Serijal je klasik i jasno je da će doprijeti u razne spore društva što je rezultiralo nastankom raznih knjiga, televizijskih serija, stripova i video igara. Iako likovni umjetnici nemaju prevelikog doticaja s filmom, čini se da je i neke od njih zahvatila groznica.

Počet ćemo s primjerom koji izgledom podsjeća na starogrčke skulpture. Darth Vader, Stormtrooper, General Grievous, Jango Fett i Yoda izgledaju  kao da su ih izradili Miron ili Fidija, no autorstvo zapravo pripada Travisu Durdenu. Travis Durden je francuski umjetnik koji objedinjuje dva, za neke i nespojiva pravca. Drugim riječima, Durden spaja drevnu i modernu umjetnost, a rezultat je zadivljujuć. Durdenova djela izgledaju kao prave skulpture, a u stvari je riječ o trodimenzionalnim modelima na papiru.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com/Travis-Durden

Sljedeći primjeri su vizualno vremenski aktualniji. Dok je Travis Durden protagoniste “Zvjezdanih ratova” prezentirao kao grčke skulpture, Jorge Perez Higuera i Pawel Kadysz su ih zamislili u modernijem izdanju. Iako Perez i Kadysz nisu direktno povezani te nisu zajednički sudjelovali u ovom projektu, čini se da imaju sličnu maštu.

Španjolski umjetnik, Jorge Perez Higuera je odlučio napraviti niz fotografija Stormtroopera u okolnostima svakodnevice. Razlog iz kojeg se odlučio baš za ovu temu je činjenica da su Stormtrooperi ikona. Postoje još od sedamdesetih godina što znači da su poznati raznim generacijama, a radnje u kojima su smješteni pospješuju identifikaciju. Obzirom da ne znamo spol Stormtroopera, varijacija na temu ima mnogo. Higuera je proveo mnogo sati fotografirajući te uređujući fotografije, ali rezultat je nesvakidašnji i stoga je vrijedan spomena.

Foto: perezhiguera.com
Foto: Facebook.com/jorgeperezhiguera

Darth Vader je glavni i jedini protagonist na fotografijama Pawela Kadysza. Vođen istom idejom kao i Jorge Perez Higuera, Kadysz je odlučio napraviti 365 dana Dartha Vadera. U ovom slučaju je također riječ o fotografijama, ali za razliku od Higuere, Kadysz nije profesionalni fotograf već se fotografiranjem bavi iz razonode. Već je radio projekte od 365 dana, a kako se Darth Vader snalazi na našoj strani, pogledajte u galeriji.

Foto: Tumblr.com
Foto: Tumblr.com/search/pawel+kadysz

Be social

Komentari