Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Sila se budi i u likovnoj umjetnosti

16.12.2015. Katarina Šapina
Foto: Facebook.com/ Travis-Durden//Tumblr.com/search/pawel+kadysz
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dok neki zadnjih tjedana odbrojavaju dane do Božića, postoje i oni koji odbrojavaju do sedmog nastavka filma “Zvjezdanih ratova: Sila se budi”. Iako je prvi nastavak (IV) izašao davne 1977. godine, ljubav prema ovom serijalu ni danas ne jenjava. Serijal “Zvjezdani ratovi” je u fokusu djelovanja raznih krugova. Komentiraju ih, dakako, filmski kritičari, ali bivaju i predmetom filozofskih razmatranja. Serijal je klasik i jasno je da će doprijeti u razne spore društva što je rezultiralo nastankom raznih knjiga, televizijskih serija, stripova i video igara. Iako likovni umjetnici nemaju prevelikog doticaja s filmom, čini se da je i neke od njih zahvatila groznica.

Počet ćemo s primjerom koji izgledom podsjeća na starogrčke skulpture. Darth Vader, Stormtrooper, General Grievous, Jango Fett i Yoda izgledaju  kao da su ih izradili Miron ili Fidija, no autorstvo zapravo pripada Travisu Durdenu. Travis Durden je francuski umjetnik koji objedinjuje dva, za neke i nespojiva pravca. Drugim riječima, Durden spaja drevnu i modernu umjetnost, a rezultat je zadivljujuć. Durdenova djela izgledaju kao prave skulpture, a u stvari je riječ o trodimenzionalnim modelima na papiru.

Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com/Travis-Durden

Sljedeći primjeri su vizualno vremenski aktualniji. Dok je Travis Durden protagoniste “Zvjezdanih ratova” prezentirao kao grčke skulpture, Jorge Perez Higuera i Pawel Kadysz su ih zamislili u modernijem izdanju. Iako Perez i Kadysz nisu direktno povezani te nisu zajednički sudjelovali u ovom projektu, čini se da imaju sličnu maštu.

Španjolski umjetnik, Jorge Perez Higuera je odlučio napraviti niz fotografija Stormtroopera u okolnostima svakodnevice. Razlog iz kojeg se odlučio baš za ovu temu je činjenica da su Stormtrooperi ikona. Postoje još od sedamdesetih godina što znači da su poznati raznim generacijama, a radnje u kojima su smješteni pospješuju identifikaciju. Obzirom da ne znamo spol Stormtroopera, varijacija na temu ima mnogo. Higuera je proveo mnogo sati fotografirajući te uređujući fotografije, ali rezultat je nesvakidašnji i stoga je vrijedan spomena.

Foto: perezhiguera.com

Foto: Facebook.com/jorgeperezhiguera

Darth Vader je glavni i jedini protagonist na fotografijama Pawela Kadysza. Vođen istom idejom kao i Jorge Perez Higuera, Kadysz je odlučio napraviti 365 dana Dartha Vadera. U ovom slučaju je također riječ o fotografijama, ali za razliku od Higuere, Kadysz nije profesionalni fotograf već se fotografiranjem bavi iz razonode. Već je radio projekte od 365 dana, a kako se Darth Vader snalazi na našoj strani, pogledajte u galeriji.

Foto: Tumblr.com

Foto: Tumblr.com/search/pawel+kadysz


(Visited 224 times, 1 visits today)

Komentari