Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Sila se budi i u likovnoj umjetnosti

16.12.2015. Katarina Šapina
Foto: Facebook.com/ Travis-Durden//Tumblr.com/search/pawel+kadysz

Dok neki zadnjih tjedana odbrojavaju dane do Božića, postoje i oni koji odbrojavaju do sedmog nastavka filma “Zvjezdanih ratova: Sila se budi”. Iako je prvi nastavak (IV) izašao davne 1977. godine, ljubav prema ovom serijalu ni danas ne jenjava. Serijal “Zvjezdani ratovi” je u fokusu djelovanja raznih krugova. Komentiraju ih, dakako, filmski kritičari, ali bivaju i predmetom filozofskih razmatranja. Serijal je klasik i jasno je da će doprijeti u razne spore društva što je rezultiralo nastankom raznih knjiga, televizijskih serija, stripova i video igara. Iako likovni umjetnici nemaju prevelikog doticaja s filmom, čini se da je i neke od njih zahvatila groznica.

Počet ćemo s primjerom koji izgledom podsjeća na starogrčke skulpture. Darth Vader, Stormtrooper, General Grievous, Jango Fett i Yoda izgledaju  kao da su ih izradili Miron ili Fidija, no autorstvo zapravo pripada Travisu Durdenu. Travis Durden je francuski umjetnik koji objedinjuje dva, za neke i nespojiva pravca. Drugim riječima, Durden spaja drevnu i modernu umjetnost, a rezultat je zadivljujuć. Durdenova djela izgledaju kao prave skulpture, a u stvari je riječ o trodimenzionalnim modelima na papiru.

Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com/Travis-Durden

Sljedeći primjeri su vizualno vremenski aktualniji. Dok je Travis Durden protagoniste “Zvjezdanih ratova” prezentirao kao grčke skulpture, Jorge Perez Higuera i Pawel Kadysz su ih zamislili u modernijem izdanju. Iako Perez i Kadysz nisu direktno povezani te nisu zajednički sudjelovali u ovom projektu, čini se da imaju sličnu maštu.

Španjolski umjetnik, Jorge Perez Higuera je odlučio napraviti niz fotografija Stormtroopera u okolnostima svakodnevice. Razlog iz kojeg se odlučio baš za ovu temu je činjenica da su Stormtrooperi ikona. Postoje još od sedamdesetih godina što znači da su poznati raznim generacijama, a radnje u kojima su smješteni pospješuju identifikaciju. Obzirom da ne znamo spol Stormtroopera, varijacija na temu ima mnogo. Higuera je proveo mnogo sati fotografirajući te uređujući fotografije, ali rezultat je nesvakidašnji i stoga je vrijedan spomena.

Foto: perezhiguera.com

Foto: Facebook.com/jorgeperezhiguera

Darth Vader je glavni i jedini protagonist na fotografijama Pawela Kadysza. Vođen istom idejom kao i Jorge Perez Higuera, Kadysz je odlučio napraviti 365 dana Dartha Vadera. U ovom slučaju je također riječ o fotografijama, ali za razliku od Higuere, Kadysz nije profesionalni fotograf već se fotografiranjem bavi iz razonode. Već je radio projekte od 365 dana, a kako se Darth Vader snalazi na našoj strani, pogledajte u galeriji.

Foto: Tumblr.com

Foto: Tumblr.com/search/pawel+kadysz


(Visited 202 times, 1 visits today)

Komentari