Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Izvedbene umjetnosti

Publika riječkog HNK Zajc bira najbolje predstave i glumačka ostvarenja prošle sezone

17.12.2015. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-zajc.hr

Na kraju će godine ponovno biti dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja riječkog HNK Ivana pl. Zajca u prošloj kazališnoj sezoni, sezoni 2014./2015., no o njima više neće odlučivati prosudbena komisija, već po prvi puta publika. Glasati se može putem Facebook stranice riječkog HNK, na blagajni kazališta radnim danom od 9 do 19 sati, u atriju kazališta prije početka i nakon završetka predstave te putem elektronske pošte na adresu nagradehnkzajc@gmail.com tako da se navede kategorija i ime favorita. Glasanje traje do 28. prosinca, a nagrade će biti dodijeljene na Novogodišnjem koncertu u srijedu, 30. prosinca, pod pokroviteljstvom generalnog pokrovitelja sezone riječkog HNK-a Zagrebačke banke. Birač može glasovati samo za jednu predstavu i jednog kandidata po kategoriji.

HNK Ivana pl. Zajca je sezone 2000./2001. u znak sjećanja na svoje istaknute članove i umjetnike ustanovio nagrade s njihovim imenima za najbolja ostvarenja u programu kazališta, a od ove sezone nagrade nose i imena Galiana Pahora, Andreje Blagojević, Giulia Marinija, Gianne Depoli, Jože Komljenovića i Lovre Matačića. Osim što će po prvi put o najboljima odlučivati publika, po prvi put će se osim o najboljim pojedinačnim ostvarenjima (ženskoj i muškoj) te najboljim predstavama u cjelini u programima riječkih umjetničkih grana (Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta), odlučivati i o najboljem koncertu sezone te najboljoj predstavi u cjelokupnom premijernom programu HNK Ivana pl. Zajca prošle sezone.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Za nagradu Zlata Nikolić za najbolju dramsku predstavu u cjelini u programu Hrvatske drame u sezoni 2014/2015 nominirane su predstave „Don Quijote“ Miguela de Cervantesa u režiji Kokana Mladenovića, „Hrvatsko glumište“ Olivera Frljića, „Pinocchio?“ Elvie Nacinovih, „Vincent“ Olje Lozica te „Životinjska farma“ Georga Orwella u adaptaciji Andrása Urbána i Nataše Antulov te u režiji Andrása Urbána. Jelena Lopatić, Nika Mišković i Tanja Smoje nominirane su za nagradu Andreja Blagojević za najbolju žensku ulogu u programu Hrvatske drame, dok su u muškoj konkurenciji za nagradu Galiano Pahor nominirani Zdenko Botić za naslovnu ulogu u predstavi “Vincent”, Jasmin Mekić te Damir Orlić.

U kategoriju Opere za nagradu Boris Papandopulo za najbolju opernu predstavu u cjelini nominirane su predstave „Jevgenij Onjegin“ P. I. Čajkovskog pod dirigentskim vodstvom Roberta Homena u režiji Michała Znanieckog, „Carmen“ Georgesa Bizeta u glazbenoj režiji Filipa Faka, koreo-režiji Selme Banich i dramaturgiji Marina Blaževića, „Oedipus Rex“ Igora Stravinskog pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Christiana Romanowskog, “InferNO” Milka Kelemena u režiji Romanowskog i izvedbi Dunje Vejzović te „Don Giovanni“ W. A. Mozarta pod dirigentskim vodstvom Matvejeffa u režiji Erika Söderbloma. Nagrada Štefanija Lenković za najbolju žensku ulogu u opernom programu pripast će Anamariji Knego, inače ovogodišnjoj dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u operi, Kristini Kolar ili Ivani Srbljan, dok se za nagradu Milan Pichler za najbolju mušku ulogu u opernom programu natječu Marko Fortunato, Giorgio Surian i Siniša Štork.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Za najbolju baletnu predstavu u cjelini nominirani su “Barok-balet” Ronalda Savkovića (Četiri godišnja doba) i Balázsa Baranyaija ( Farinelli Il Castrato) na glazbu Antonia Vivaldija i Georga Friedricha Händela, “Carmen” Georgesa Bizeta u koreografiji Ronalda Savkovića te „Šeherezada” Nikolaja Rimskog-Korsakova u koreografiji Lea Mujića. Marta Kanazir, Cristina Lukanec i Paula Rus nominirane su za nagradu Olga Orlova za najbolje ostvarenu žensku ulogu u baletnom programu prošle sezone, dok su Balint Raucher, Daniele Romeo i Svebor Zgurić nominirani za nagradu Joža Komljenović za najbolju mušku baletnu ulogu.

Nagrada Giulio Marini dodijeljuje se za najbolju predstavu u cjelini u programu Talijanske drame, za koju su nominirane predstave „Le fatiche di Pseudolus“ (Pseudulove muke) prema Plautu u režiji Giovannija Battiste Stortija, “E se invece di Pinocchio…” Elvie Nacinovich, „Le quinte della vita“ (Kulise života) Rosanne Bubola u režiji Maria Brandolina te „Zoran e il cane di porcellana“ (Zoran i pas od porculana) Arama Kiana u režiji Andree Collavina. Za najbolju žensku ulogu u programu Talijanske drame dijeli se nagrada Gianna Depoli za koju su nominirane Elena Brumini, Rosanna Bubola i Elvia Nacinovich, dok su Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo i Mirko Soldano nominirani za nagradu Raniero Brumini za najbolju mušku ulogu.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Komentari