novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Trenuci kontemplacije i duhovnosti u starim slikama u vrijeme predbožićnog ludila

Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Božić je danas sinonim za darivanje, ulice obasjane svjetlima, kobasice i kuhano vino. Gradovi se uređuju i kite na različite načine, pokušavajući pojačati veselje i očekivanje toga blagdana. U tom pogledu, ukrasi su izražajni i upadljivi, blještavi i svjetlucavi. Sami motivi preuzeti iz konzumerističkog načina slavljenja nemaju u sebi dubinu i samo su za kratkoročni užitak.

S druge strane, tom istom tematiku bavili su se veliki umjetnici pronalazeći u njoj inspiraciju za iskazanje talenta i skladne kompozicije. Na dostojanstven način pun simbola ubacivali su elemente svojeg razdoblja. Prve jaslice osmislio je Franjo Asiški i u tom okružju najčešće je prikazano Kristovo rođenje, no česte su varijacije na temu. U njima ćete naći više ljepote i duhovnosti nego u nametnutom i napuhnutom konzumerizmu koji ovih dana prakticiramo. 

Slika Mistično rođenje Sandra Botticelija bila je sakriveno stoljećima. Postala je poznata zbog neobičnog simbolizma i grčkih natpisa na vrhu. Također je jedino preživjelo djelo s njegovim potpisom.

Georges de la Tour majstor je mističnog osvjetljenja koji osigurava svečanu atmosferu. Čak je dvije slike posvetio Kristovu rođenju. Prikazana slika prikazuje intimnost obiteljskog doživljaja i mirnu kontemplaciju nad rođenim djetetom.

Paul Gauguin odabire Polinežane kao majku i dijete  razbijajući time sliku uobičajene Marije i Krista. Uz njih stoji anđeo čuvar, no to je tipična obiteljska scena sa zanimljivim koloritom.

Postoji još slika i djela na tu temu, i loših i dobrih. One najbolje postale su dio umjetničke baštine i prepoznate su u svijetu kao vrijedni artefakti.


Be social

Komentari