novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Film

Oscari 2016: Je li ovo godina u kojoj Rocky još jednom osvaja prvenstvo?

Foto: facebook.com/creed movie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Možda jedna od rijetkih Oscar kategorija gdje postoji prostor za spekuliranje pobjednika upravo je ona za Najbolju mušku sporednu ulogu. Nakon što je Sylvester Stallone među mnogima potaknuo salve veselja primivši u ruke Zlatni globus, Akademija je odlučila nominacijom iznenaditi Toma Hardyja za sporednu rolu u The Revenantu. Riječ je o kategoriji koja je i prije objava nominacija bila najneizvjesnija pa je tako Hardyja vrlo lako mogao zamijeniti Benicio del Toro (Sicario), Idris Elba (Beasts of no Nation), Micheal Shannon (99 Homes) ili čak Paul Dano (Love & Mercy). Hoće li se na kraju Stallone još jednom prisjetiti dobrog starog prijatelja Rockyja ili će ga jaka konkurencija izgurati s prijestolja?

Mark Ruffalo za ulogu u Spotlightu bio je jedan od onih koji se nisu morali bojati za svoje mjesto u oskarovskoj konkurenciji, ali će ga isto tako sama nagrada najvjerojatnije zaobići – kao i Stallone, nije uspio pridobiti Screen Actors Guild na svoju stranu (koji su obično najvjernija prognoza oskarovskog raspoloženja u glumačkim kategorijama), ali, za razliku od Stallonea, Ruffalo nije držao govor na Zlatnim globusima pa su njegove šanse u ovoj borbi najmanje. Uz to, ova drama o novinarskom raskrinkavanju zločina najveće korporacije na svijetu – Crkve – možda je odveć jaka u svojoj glumačkoj kolektivnosti da bi se pojedinac istaknuo.

Foto: www.facebook.com/SpotlightMovie
Foto: www.facebook.com/SpotlightMovie

Christian Bale za ulogu u The Big Short nije propustio nijednu važnu nominaciju za svoj glumački performans, ali je isto tako ostao (zasad) nenagrađen. Iako mu možda ne treba u potpunosti zatvoriti vrata, koliki god bio komercijalni te recepcijski uspjeh ovog filma o svijetu visokih financija, kao i sam film i Bale je jednostavno u prežestokoj borbi da bi tako jednostavno pobijedio.

Mark Rylance s izvedbom u The Bridge of Spies već je korak-dva bliži osvajanju zlatnog kipića. Pedeset i pet godina star, Rylance dosad na filmskome platnu nije imao prilike glumiti među toliko zamijećenim imenima kao što su Spielberg ili Hanks, ali iza sebe ima hvalevrijednu kazališnu karijeru, kao i još jednu recentnu afirmiranu ulogu – onu u seriji Wolf Hall koja je ujedno i osvojila Zlatni globus za “najbolju limitiranu seriju ili film napravljen za televiziju”. Rylance se u Spielbergovom filmu o hladnome ratu pokazao kao pravo osvježenje i iznenađenje pa sve dok su kladionice još otvorene ima šanse da pobijedi Rockyja u ringu.

Foto: facebook.com/bridge of spies
Foto: facebook.com/bridge of spies

Tom Hardy iza sebe ima možda jednu od najplodonosnijih godina u karijeri; dio je postava dvaju filmova koji predvode Oscar nominacijama – Mad Max: Fury Road The Revenant (za potonji je i zaradio svoju nominaciju), ali je ujedno uspješno odradio svoj posao i u filmu The Legend. Možda više nego za lik američkog južnjaka koji ne preže za nemoralnim postupcima ne bi li preživio grozomorne uvjete podneblja u kojem zarađuje nužan dolar, Hardyja je Akademija nominacijom zasigurno odlučila nagraditi za cjeloukupnost njegove poslovne godine. Kao takav, Hardy je najveća prijetnja Stalloneu kojem predikcije naginju.

Sylvester Stalloneu teško je reći išta što nije već napisano, a još je teže štogod napisati o njegovom alter-egu Rockyju. Nakon niza manje i više uspješnih filmova serijala i samog Stalloneova i Rockyeva napuštanja ringa, vraća(ju) se u Creed kao podrška iza ograde ringa. Rocky je sada trener i to ni više ni manje nego Creedova sina, a postavlja se pitanje je li ovo konačno godina u kojoj će ovog fikcionalnog i životnog borca, pored Globusa, nagraditi i sama Akademija. Struje sve više naginju da je tako, a ako se to dogodi – vjerujemo da će rijetko tko uspijeti suspregnuti jednu nostalgičnu suzu.

Konačna presuda:

Pobjednik: Sylvester Stallone

Moguće iznenađenje: Tom Hardy

Be social

Komentari