Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Pretpremijera Cash & Carryja na Gornjem gradu

24.01.2016. Petra Plivelić
Foto: Press

Foto: Press

Ovih dana Gornji grad je, osim Metkovića, najpopularnije mjesto u Hrvatskoj. Stoga je jedino logično da se nastavi niz značajnih događaja na toj atraktivnoj lokaciji. Tako je ove subote u caffe baru Škrabatorij na Katarinskom trgu otvorena grupna izložba studenata treće godine Akademije likovnih umjetnosti (ALU), odsjeka Likovne kulture. No, nije to bilo kakva izložba. Radi se o svojevrsnoj pretpremijeri popularnog Cash & Carryja, odnosno dana otvorenih vrata ALU-a na Jabukovcu 10 koji će 7. svibnja ove godine po dvanaesti put predstaviti radove mladih umjetnika.

Foto: Nikolina Radenić

Foto: Nikolina Radenić

„Izložba je organizirana kao pretpremijera da ljude na vrijeme informiramo o Cash & Carryju, te da im privučemo pozornost kako bi došli u što većem broju“, rekla nam je Iva Zagoda, izlagačica i jedna od organizatorica izložbe. Dodala je i da Cash & Carry ima humanitarni cilj, odnosno sva zarada od grafika studenata s nastavničkog odsjeka koje će se moći kupiti, namijenjena je Centru za autizam. Na pretpremijeri, koja se do 4. veljače može razgledati u caffe baru Škrabatorij, izložene su slike, grafike i crteži. U izložbi sudjeluje je čak 13 izlagača, a svak je izložio svoja dva rada.

Foto: Nikolina Radenić

Foto: Nikolina Radenić

Dok lagano pijuckate kavu, čaj, sokić ili nešto jače, možete uživati u pogledu na radove spretnih umjetnika: Mateje Barba, Lare Culović, Nikole Čižmešije, Jure Dobrilovića, Josipa Drdića, Mihaela Klanjčića, Elizabete Kolarec, Franke Maras, Marianne Nardini, Jelene Petric, Eme Puček, Petre Šabić, spomenute Ive Zagode te Nine Šegović s četvrte godine studija, koja se pridružila svojim kolegama i pruža im potporu kako bi organizirali što bolji Cash & Carry.

Među mladim umjetnicima, odnosno studentima postoji pozitivan, kompetitivan duh i čini se da će napraviti sve u svojoj moći da Cash & Carry bude što bolji. Iz neformalnog razgovora s jednim umjetnikom, shvatila sam da je upravo to njihov cilj – u svemu nadmašiti prošlogodišnji Cash & Carry, kojeg svake godine već tradicionalno organiziraju studenti treće godine ALU-a. Nema sumnje da su ove godine na dobrom putu, osmislili su i novi logotip u kojem polovice jabuke simboliziraju dan otvorenih vrata na Jabukovcu, a i ovakva pretpremijera organizira se po prvi put.

Foto: facebook.com/Dan-otvorenih-vrata-CASH-CARRY

Foto: facebook.com/Dan-otvorenih-vrata-CASH-CARRY

Iako je ovo gotovo svim izlagačima prva izložba, ujedinili su snage i u cilju promoviranja Cash & Carryja ostvarili suradnju s caffe barom Škrabatorij, koji jedva čeka u nedavno renoviranom prostoru ugostiti što više umjetnika. „Odlučili smo se na ovakvu suradnju jer smo htjeli dati priliku i prostor mladim, neafirmiranim umjetnicima“, objasnio je Davor Sertić, voditelj caffe bara.

Mnogo ljudi, različitih dobnih skupina već je na samom otvorenju uživalo u umjetničkim radovima u neformalnom ambijentu caffe bara. Možete sjediti s pivom u jednoj ruci, s cigaretom u drugoj te dok u pozadini svira neka glazba, čuje se lupanje šalicama i čašama te uobičajeni žamor kafića, proučavati i analizirati djelo koliko god dugo vi hoćete. Ovakav način izlaganja radova još jednom dokazuje fleksibilnost granica umjetnosti.

Foto: Nikolina Radenić

Foto: Nikolina Radenić

Zadnji dan izložbe bit će organiziran tulum zatvaranja, a potom slijede nove izložbe. Voditelj caffe bara nam je objasnio da će se svaka dva tjedna organizirati nove izložbe, a sljedeća je po redu umjetnica Tea Jurišić, čija će izložba „Kamena s ramena“ biti otvorena 6. veljače.

(Visited 522 times, 1 visits today)

Komentari