Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Knjige

Književni pregled tjedna: Sudske presude, prosvjedi, natječaji i gostovanja

07.02.2016. Martin MajcenovićFoto Facebook/kulturnjaci2016

Ovotjedni Ziherov književni pregled, dakako, neće biti isključivo književni, kao što ni književnost nije uvijek isključivo književnost, pogotovo ako je angažirana. Stoga se nećemo orijentirati samo na nove knjige i promocije knjiga, već i na književnost kao mjesto u širem društvenom kontekstu.

Nove vijesti ovoga su tjedna stigle iz Saudijske Arabije: loše ili dobre pokazat će vrijeme. Naime, saudijsko je pravosuđe poništilo presudu Ashrafu Fayadhu koji je bio osuđen na smrt zbog tzv. odreknuća od vjere. Kazna mu je preinačena u kaznu od osam godina zatvora i 800 udaraca bičem koje će primiti u šezdeset navrata. Nažalost, slaba utjeha svakom razumnom biću i nedovoljan razlog za pobuđivanje bilokakve nade u sretan ishod slučaja.

Aktivizam kulturnih djelatnika obilježio je i ovotjedni život Lijepe Naše, nadamo se još uvijek dovoljno udaljene od takovog tipa rigoroznosti. Inicijativa Kulturnjaci 2016 ovoga je četvrtka održala prosvjed protiv ministra Zlatka Hasanbegovića na Markovom trgu. Ivana Sajko, Zoran Ferić i Dražen Katunarić samo su neka književna imena koja su se našla u među prosvjednicima. Pomalo simbolično, ovaj su tjedan niknuli novi, već nekoliko puta viđeni, problemi s izdavanjem kulturnog dvotjednika Zareza kojeg još uvijek nema na kioscima, (ovaj put) zbog nesuglasica s tiskarom. Stoga se novi broj očekuje na Zarezovoj web-stranici. Tekstovi kandidata za nagrade Prozak i Navrh jezika objavljuju se na portalu Kultipraktik.

U Zagrebu je u proteklih tjedan dana održano i nekoliko promocija knjiga. Spomenimo predstavljanje knjige putopisa Bratstva i ubojstva, gajđin Jerka Bakotina koje se održalo 2. veljače u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Riječ je o antikolonijalističkim antiratnim putopisima nastalim u proteklih osam godina u Japanu, Zapadnoj Sahari, Mongoliji, pojasu Gaze i Kosovu.

U četvrtak, 4. veljače, u klubu Vinyl održana je promocija romana Život počinje u petak rumunjske autorice Ioane Pârvulescu za koji je 2013. dobila Europsku nagradu za književnost. Roman je na hrvatskom jeziku objavljen u nakladničkoj kući OceanMore, u prijevodu Ivane Olujić i Luce-Ioana Frane.

Osim promocija knjiga, valja istaknuti i gostovanja francuskog filozofa Pascala Brucknera u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i riječke spisateljice Tee Tulić u Booksi.

U Rijeci je, povodom karnevala, 6. veljače održana manifestacija Prijatelji knjige – poezija pod maskama, na kojoj su gostovali pisci iz Hrvatske, Srbije, Italije, Slovenije i Makedonije.

Nešto ranije nego inače, objavljena su i važni književni natječaji za kratku prozu: regionalni Lapis Histriae ove godine nagrađuje najbolje autore priče na temu Zid. Također su raspisani natječaj za najbolju kratku priču Gradske knjižnice Samobor i natječaj za najbolju zbirku priča Edo Budiša u organizaciji Gradske knjižnice Pazin.

Komentari