Istaknuto
22.03.2017.

Riječ je o jednom od najvažnijih glazbenih pokreta s kraja 20. stoljeća koji je široj publici ostao nepoznat. No, iako je nestao prije no što se jeka njegovih utjecaja mogla jasno ocrtati, on je preživio u filmovima Gregga Arakija i Sofije Coppole te nam se vratio sa svim modnim dodacima iz 90-ih.

21.03.2017.

1. travnja u Glazbeni lonac dolazi Lika Kolorado, i to u akustičnom izdanju. Ili barem tako tvrdi ekipa iz Lonca.

Izvedbene umjetnosti

Kazalište Žar ptica ima novu predstavu simboličnog naslova: “Bajka o Žar ptici”

08.03.2016. Tim HrvaćaninFoto: zar-ptica.hr

U Gradskom kazalištu Žar ptica ove će se subote, 12. ožujka, održati premijera simboličnog naslova “Bajka o Žar ptici”. Tekst, režiju i dramaturšku obradu predstave potpisuje redateljica Ivica Boban. “Bajka o Žar ptici” utemeljena je na  elementima jedne od najstarijih indoeuropskih predaja prisutne i danas u mnogim kulturama. Žar ptica poznata je pod različitim nazivima: Feniks, Firebird – vatrena ptica na engleskom, l’Oiseaux de feu – ptica vatre na francuskom, Fenice na talijanskom, a zovu je još i Rajskom  pticom jer leti visoko, prekrasno pjeva i simbolizira let duše!

Priča iz dalekog kraljevstva, u kojem je stari kralj naredio svojim sinovima da pronađu prekrasnu pticu zlatnog perja koja je odletjela iz njihova vrta, djeci će otkriti zašto je Žar ptica simbol ljubavi, dobrote i ponovnog rađanja. Prepoznati Žar pticu u samome sebi tajna je svakog uspjeha i ostvarenja. “Bajka o Žar ptici” govori o pobjedi dobra nad zlom, o potrazi, putovanju i sazrijevanju, o strahu i hrabrosti, o ljubavi i prijateljstvu. Redatejica ističe i da predstava govori i o fenomenu kazališta koje se, kao i feniks ptice, sa svakom predstavom rađa, ostvaruje i umire, da bi se s novom predstavom ponovno rodilo i obnovilo.

Foto: zar-ptica.hr

Foto: zar-ptica.hr

Ravnateljica GK Žar ptica Marija Sekelez svoju je Žar pticu bez sumnje odavno prepoznala u sebi. Njena ju je Žar ptica vodila svih ovih 16 uspješnih godina koliko je provela kao ravnateljica tog kazališta. Ova je predstava stoga simbolična i znakovita naslova jer je riječ o posljednjoj premijeru u njenom ravnateljskom mandatu i apsolutna kruna jedne veoma uspješne karijere.

U predstavi glume Berislav Tomičić, Ivan Čuić, Matija Šakoronja, Mateo Videk, Ivana Boban, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Gorana Marin, Romano Nikolić i Vini Jurčić. Za raskošnu scenu zaslužne su scenografkinja Zdravka Ivandija i kostimografkinja Sandra Dekanić. Koreografiju potpisuje Blaženka Kovač Carić, a glazbu Damir Šimunović. Predstava traje 70 minuta i namijenjena je djeci starijoj od 7 godina.

Foto: zar-ptica.hr

Foto: zar-ptica.hr

Komentari