Istaknuto
01.12.2016.

Cijela naša povijest satkana je na slučajnosti i poticajima vremena u kojem smo se našli. Bez ikakvog problema mogu zamisliti situaciju u kojem nas je umjesto rock manije prije 40 ili 30 godina pokosila neka druga „zarazna bolest“.

28.11.2016.

Izložba se dokazala kao kompleksan narativ jer je od izrazite kulturne važnosti za povijest kazališta, glazbe, kostimografije i baleta. Otvorenjem ove izložbe MUO se ucrtao na umjetničku kartu svijeta kao prvak u cjelokupnoj prezentaciji Orašara, remek-djela klasičnog baleta.

Vizart

35. izložba muzejske knjige na Interliberu: Pregled muzejske djelatnosti i noviteta

28.10.2016. Ziher.hrFoto: Press/MDC

Osnažiti vidljivost i uporabnu vrijednost muzejskih izložbenih, istraživačkih, znanstvenih i edukativnih projekata zabilježenih u velikom rasponu publikacija!, geslo je ovogodišnje izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija. Izložba će se održati u sklopu ovogodišnjeg Interlibera, koji se otvara u utorak 8. studenog na Zagrebačkom velesajmu, a organizator je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba.

Na 35. jubilarnoj izložbi MDC-a bit će izloženo 685 novih naslova – kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa, kao i 11 elektroničkih izdanja te 290 plakata nastalih u produkciji muzeja i galerija. Od 1982. godine do danas predstavljeno je ukupno 17 019 novih naslova, a zanimljivo je spomenuti i da izdavačku djelatnost hrvatskih muzeja i galerija nisu zakočile ni ratne godine (1991.-1995.) tijekom kojih su mnogi muzeji imali stalne postave i građu pohranjenu u depoima.

Nedostatak specijaliziranih muzejskih knjižara ovu izložbu, na kojoj sudjeluje 120 muzeja iz 68 hrvatskih gradova, čini najcjelovitijim i jedinim oblikom predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija. Iz tog je razloga ovo jedinstvena prilika za sve posjetitelje da se upoznaju s muzejskim izložbama i događanjima koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu.

Foto: Press/MDC

Foto: Press/MDC

Kao i svake godine, knjižni noviteti u najvećem broju obrađuju likovne teme. Pozornost se osobito skreće na likovne monografije i opsežnije kataloge renomiranih slikara, kipara i arhitekata Kipar Johannes Komersteiner i njegov krug (Muzej za umjetnost i obrt), Alberto Giacometti: Portreti sadašnjosti (Umjetnički paviljon u Zagrebu), Munir Vejzović: Zagrljaj erotike i plastike (Moderna galerija, Zagreb), a tu je i podsjetnik na veliku prošlogodišnju izložbu Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb). Zastupljene su i publikacije koje se bave povijesnim temama poput kataloga izložbe Veličanstveni Vranyczanyjevi: umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji (Matica hrvatska, Muzej za umjetnost i obrt). Za obožavatelje mističnih tema i nadnaravnih bića naći će se izdanja – Čarobna družba: vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini (Etnografskog muzej Zagreb) te Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja (Povijesni i pomorski muzej Istre), a temu smrti obrađuje Put u vječnost (Galerija Klovićevi dvori).

Sve muzejske publikacije moći će se razgledati na štandu MDC-a na Interliberu od 8. do 13. studenog u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma. Autorica izložbe, kataloga i predgovora katalogu je mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić knjižničarska savjetnica iz MDC-a, a dizajna Boris Ljubičić.

Komentari