novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Tošo Dabac u MSU: Rijetke fotografije s morskih snimanja

tošo dabac
Foto: Luka Boždar
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Sinoć je u prostoru galerije Muzeja suvremene umjetnosti otvorena mala, ali značajna izložba za ljubitelje fotografije naziva Tošo Dabac unutar okvira: reportaže s obale. Izložene su rijetko viđene fotografije iz pedesetih godina prošloga stoljeća koje Dabac snima po narudžbi Turističkog saveza Jugoslavije iz 1956. za reprezentativni opći prospekt Jugoslavije i za likovnu opremu časopisa Jugoslavija, br. 16, 1958. Navedene fotografije popraćene su izborom radova iz Dabčeve ostavštine označene slovom M u njegovoj fototeci, a predstavljaju njegovu melankoličnu viziju, “dnevnik putovanja na kojem se izmjenjuju slučajni prolaznici i mjesta, ukradeni trenuci minulih vremena”.

Foto: Luka Boždar
Foto: Luka Boždar

Izložba obuhvaća radove iz serija nastalih najvećim dijelom na terenskim snimanjima po jadranskoj obali. Iako su fotografije crno-bijele, izvrsno prikazuju ljetnu idilu, ljepotu prirode, ali i svakodnevicu ljudi iz malih morskih mjesta. Iako ih je Dabac snimao na zadatku, s ciljem promocije Jadrana, njima ne nedostaje autorov senzibilitet. Fotografije rađene u komercijalne svrhe inače se ne smatraju umjetnošću, ali izložena djela Toše Dabca ipak nisu samo produkt plaćeničkog rada i zadržavaju razinu umjetničke vrijednosti.

Osim fotografija, prikazan je arhivski materijal i izdanja časopisa Jugoslavija te dijagram koji ocrtava promijene zakonske regulative i pregled institucija koje su se bavile zaštitom autorskog prava, razvojem i zaštitom struke te osnivanje zaklada preko kojih su nabavljali materijale nužne za rad.

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca 2016.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari