Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Vizart

(Ne)namjerno: Namjerna izložba ili ne?

03.02.2017. Katarina ČižićFoto: Klara Tödtling

(Ne)namjerno naziv je prve samostalne izložbe mlade umjetnice Dore Sučić, studentice pete godine Akademije likovnih umjetnosti otvorene 2. veljače u art-kinu Grič. Izložba donosi najbolji dio Dorinog stvaralaštva iz prethodne godine. U malom prostoru donjeg dijela kafića nalazi se 14 Autoportreta te dva platna većeg formata. Ova simpatična umjetnica željela je javnosti predstaviti proturječnu igru „slučajnosti“ i „namjere“ koja se krije iza nanosa boje i unutar okvira izloženih djela.

Upravo se taj sukob krije i u naslovu same izložbe. (Ne)namjerno spajanje negacije i akcije sama je srž Dorinog kreativnog procesa. Radovi koje imamo priliku vidjeti nastali su u tehnici akvarela i akrila. Umjetnica je ispitivala svoju moć kontroliranja likovnih elemenata koji nose moć slučaja, a ponajviše boje koja se slobodno razlijeva po platnu.

Foto: Gabrijela Mamić

Neonsko i Planinsko

Dva veća formata središnji su dio izložbe. Neonsko je naziv djela na kojem vladaju svijetle i vesele boje. Na tom platnu možemo primijetiti siluetu čovjeka te ostatak platna prepuštenog boji i apstrakciji. Upravo je Neonsko djelo u kojem je vidljivo nastojanje umjetnice da iz figuralnosti prijeđe u apstrakciju.

Planinsko kao da se suprotstavlja svjetlosti Neonskog te nam donosi tamne i zagasite boje. Upravo ova dva platna svjedoče kako tijekom stvaranja umjetnica polazi od propitivanja. U svako je djelo utkana njezina retrospektiva te promišljanja o svijetu i samoj sebi. Dorina su djela izraz trenutnog raspoloženja i stanja.

Foto: Klara Tödtling

Apstraktno, a figuralno

Posjetitelji mogu vidjeti i 14 manjih Autoportreta u tehnici akvarela koji nam ponovo donose apstrakciju i nekoliko figuralnih obilježja. Strogo zadani format donosi borbu slučajnosti i namjere. Slobodno slikanje akvarelom ograničeno je korištenjem ogledala i akvarel olovaka koje predstavljaju kontrolu nad slobodnom voljom boje.

Ovo izložba svakako je poseban događaj i za Petru Galović, studenticu povijesti umjetnosti koja je prvi put diktirala postavljanje same izložbe. Na izvrstan je način predstavila djela i problematiku ove nadasve zanimljive umjetnice.

Sučić je već svojom prvom samostalnom izložbom analizirala kompleksnu situaciju kontrole s kojim se svaki umjetnik gotovo svakodnevno susreće. Ona ju je secirala. Vjerujemo da će i u budućnosti kroz namjeru i slučajnost tražiti svoj glas te ga u nanosima boje ostavljati na platnima.

Izložbu možete pogledati do kraja veljače.

Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(13 votes, average: 4.385 out of 5)

Komentari