Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Anastassia Kortsinskaja za Sketchbook Station: Artikulacija misli i stavova crtežom

15.03.2017. Ziher.hrFoto: Antanas Štrimaitis

Nakon Litve umjetnička mapa Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma posjetila je još jednu baltičku zemlju – Estoniju. Tamo je stigla u ruke osebujne umjetnice nomadskog načina života.

Anastassia Kortsinskaja rođena je 1978. godine u gradu Tartu u Estoniji. Njezin kreativni um i interes za mnoga područja rezultirali su bogatim školovanjem koje je počelo na Sveučilištu u Tartuu gdje je stekla diplomu kulturologa. Nakon diplome nastavlja s obrazovanjem, te upisuje Umjetničku akademiju i završava smjer fotografije, a potom upisuje i londonski Royal College of Art gdje je studirala povijest dizajna, kostimografije i tekstila.

Foto: Anastassia Kortsinskaja

Ilustracije Anastassije Kortsinskaje predstavljaju svemir koji se u tom trenutku nalazi pred njezinim očima. Ona ilustrira ono što vidi stvarajući pritom slikovnu priču sadašnjeg trenutka. Umjetnost predstavlja komunikacijsku potrebu odnosno sredstvo kojim umjetnica artikulira misli i stavove crtežom. Anastassia inspiraciju pronalazi u lijepim stvarima i pričama koje se odvijaju ispred nje, a vrlo često je riječ o pukim slučajnostima čiji sadržaj poziva na vizualnu interpretaciju odnosno slikovnu bilješku na papiru. Percipirajući umjetnost kao sredstvo koje može potaknuti čovječanstvo na dobrotu i probuditi svu ljepotu koja se nalazi duboko u nama umjetnica upravo u aktivnoj participaciji u umjetnosti, bilo stvaranjem bilo percepcijom, vidi mogućnost borbe protiv svih ružnoća i svih zla na ovom svijetu.

Foto: Anastassia Kortsinskaja

Rad Anastassije Kortsinskaje za Sketchbook Station mapu ilustrira proces putovanja od inicijalne ideje o putovanju do njegove realizacije. Korištenjem vodenih boja i markera sadržaj umjesto riječima opisuje slikom vizualno bilježeći njegovo značenje. Ilustracija prikazuje djevojku koja sjedi leđima okrenuta prema promatraču i gleda u knjigu. Njezina anonimnost usmjerava pažnju promatrača na sadržaj otvorene knjige. Anastassia knjigu ispunjava nizom kuća koje je vidjela na mnogobrojnim putovanjima. Sve kuće imaju prototipove u stvarnom svijetu, ali su unutar knjige objedinjene u arhitektonsku vizuru jednog grada kao svojevrsnog svijeta u malom. Bogatstvo raznolike arhitekture iz različitih gradova stvara neobičan imaginarni svijet čija je funkcija inspirirati ljude da se i sami odvaže na putovanje. Umjetnica arhitekturu percipira kao i ljude sa svojim karakterističnim vizualnim obilježjima i sadržajem koji ih ispunjavaju, a rad priložen u Sketchbook Station mapu prirodni je nastavak dugog lanca arhitektonskih portreta koje Anastassia stvara godinama.

Foto: Anastassia Kortsinskaja

Što vas najčešće inspirira na putovanjima i s kakvim se uspomenama vraćate kući? Jesu li to ljudi, mirisi, okusi, atmosfera ili pak arhitektura kao u slučaju naše umjetnice?

Više o životnom iskustvu i kreativnom radu Anastassije Kortsinskaje možete saznati na njezinoj web stranici i društvenim mrežama Behance i Instagram.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Komentari