novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Nikol Greplova za Sketchbook Station: Od osobnog iskustva do univerzalne teme

Foto: Marija Lovrić
Vrijeme čitanja: 4 minute

“Budi hrabar. Ne, budi superhrabar. Svijet će te pokušati oblikovati i promijeniti kako bi se uklopio u uvriježeni kalup i vrlo je lako pristati na takve uvjete. Ali, budi oprezan da ne trguješ svoje ”ja” za druge jer je to ionako iluzija. Zato svaki put kada radiš nešto novo i osjećaš se nervozno jer stalno vodiš računa “što će drugi misliti o tome”, jednostavno budi hrabar! Izrazi se bez obzira što ti srce ubrzano kuca zbog straha od novog i neistraženog. I što ćeš češće tako djelovati, to će ti biti lakše, a oko tebe će se okupiti ljudi koji su usklađeni s tvojom dušom.”

Ovim iznimno inspirativnim citatom osebujne i energične umjetnice Nikol Greplove nastavljamo predstavljanje sudionika Sketchbook Station umjetničke mape u organizaciji udruge Prizma.

Nikol Greplova rođena je 1996. godine u češkom gradu Ostrava. Danas živi i radi u Oxfordu gdje trenutno studira likovne umjetnosti na sveučilištu Oxford Brookes.

Tijekom odrastanja Nikol nije uvijek bila posve sigurna u svoje umjetničke sposobnosti, te su joj upravo profesori umjetnosti u srednjoj školi pomogli pri izgradnji samopouzdanja nagnavši ju da svakodnevno radi i stvara. Danas, na fakultetu, profesori su preuzeli drugačiju ulogu, te ju potiču da proširi vidike, izađe iz zone udobnosti poznatog svijeta i razvija se otkrivajući nebrojene mogućnosti umjetničkog stvaralaštva.

Inspirirana citatom svog omiljenog pisca Antoinea de Saint-Exupérya “Čovjek ispravno vidi srcem – ono što je bitno, oku je nevidljivo” Nikol Greplova nastoji istražiti mnoge priče skrivene iza naizgled običnog čovjeka, pojave ili predmeta. Tek kada promatrač pronikne u sekundarno značenje umjetničkog djela, skrivenog iza onog prvog dojma koji nas privuče pojedinom radu, tada počinje komunikacija umjetnika s publikom.

Likovni izričaj Nikol Greplove primarno je baziran na prikazu ljudskog lika. Inspirirana iskustvima, borbama i radostima ljudskog života, umjetnica aspekte svakodnevnice koristi kao polazišnu metaforu za promišljanje o dubini, slojevitosti i značaju života.

Foto: Nikol Greplova

Glavno nastojanje mlade umjetnice je uspostaviti komunikaciju s publikom i dobiti povratnu reakciju, bilo u formi promatračevog povezivanja s djelom ili izazivanja emocija kod publike. Kako bi to postigla Nikol obično kreće od osobnog iskustva koje postaje okidač nove teme, a potom razvija univerzalnu temu blisku svakom čovjeku. Općenito promišljajući o ljudima umjetnica dolazi do zaključka kako zapravo svi imamo iste nesigurnosti, strahove i tajne o kojima nevoljko govorimo. Upravo u tome leži jedinstvena sposobnost umjetnosti: ona komunicira, ali ne osuđuje tj. ne proziva, ali ujedinjuje.

Stvaralački proces Nikol Greplove sličan je karakterističnom toku ljudskog života. Iako radu prethodi osmišljavanje i razrada plana, putem se često dogode neočekivane stvari i pojedinac je primoran slijediti vlastite instinkte i vjerovati da će napraviti najbolje što može. No, čak i ako ne uspije, ponekad si jednostavno treba dopustiti grešku i smoći snage krenuti iznova. Emocije prisutne tijekom stvaranja obuhvaćaju cijeli spektar osjećaja od uzbuđenja radi započinjanja nečeg novog, preko panike kada se jave prvi problemi, zatim sreće zbog njihovog rješavanja, te uobičajenih frustracija po putu i ushićenja zbog konačnog završetka rada i njegove prezentacije publici.

Na drugoj godini studija Nikol je maksimalno posvećena istraživanju najraznolikijih medija umjetnosti kako bi otkrila koji joj izričaj najviše odgovara. Rad u glini, snimanje video radova i izrada zvučnih instalacija samo su neki od vidova umjetnosti u kojima se do sada okušala, a poseban afinitet gaji prema elementima zvuka, svjetla, jezika, te uporabi korištenih objekata i izradi predmeta koji lebde u zraku. U području skulpture i konceptualnog rada trenutno istražuje mogućnosti voska crkvenih svijeća kao elementa za interpretaciju vjere i preispitivanje koliko nam je ona potrebna u životu, dok je u svijetu ilustracije fokusirana na eksperimentiranje s vodenim bojama, tušem i rapidografom s ciljem transformacije svojih portreta prema apstrakciji i akcentuiranju ekspresije i emocija.

Foto: Nikol Greplova

Obzirom da je riječ o međunarodnom projektu koji obuhvaća široku publiku Nikol Greplova osjetila je snažnu potrebu da u svom radu iskomunicira vrlo važnu temu koju je i sama nedavno osvijestila, a to je važnost vođenja brige o sebi samome. Svi bismo trebali biti bolji prema samima sebi jer način na koji se odnosimo prema drugima uvijek proizlazi iz činjenice kako se osjećamo i jesmo li zaista iskreno zadovoljni sami sa sobom. Tu misao Nikol je interpretirala kroz motiv ženskog portreta nastavljajući svoj karakteristični princip osobnog polazišta koje postaje univerzalna tema. Motiv cvijeća uzima kao metaforu novog početka unutar nas samih: gdje smo bili povrijeđeni treba posaditi sjeme, jer svaki završetak klica je novog početka. Poruka koju Nikol Greplova želi prenijeti svojim radom jest: “… budite nježni, brinite o svojim ranama i transformirajte ih u predivan vrt koji je izvor vaše snažne osobnosti”.

Da biste saznali kako izgleda obnovljeni vrt ljudske duše u interpretaciji Nikol Greplove morat ćete se strpiti do izložbe Sketchbook Station projekta, a do tada vas pozivamo da promislite koliko se brinete o sebi, a koliko o drugima? Djelujete li s mišlju da će drugi biti sretni ako ste vi sretni ili se žrtvujete radi drugih?

Više o radu Nikol Greplove možete saznati na njezinoj web i Facebook stranici.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari