Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Glazba

Ususret 5. Izlogu suvremenog zvuka: Koncerti, radionice i glazbeni dox

14.04.2017. Ziher.hrFoto: Press

Peti međunarodni festival suvremene glazbe Izlog suvremenog zvuka održat će se od 3. do 6. svibnja 2017. u prostorima Studentskoga centra u Zagrebu (Teatar &TD, Galerija SC, MM centar, Francuski paviljon). Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Na ovogodišnjem izdanju Izloga pridružit će nam se stotinjak umjetnika iz 12 zemalja: Austrije, Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije i Švicarske. Četiri dana Izloga rezervirana za peto proljetno druženje u Studentskom centru okupit će glazbenike, skladatelje, umjetnike zvuka, glazbene istraživače i improvizatore, DIY majstore i izumitelje instrumenata koji će se predstaviti kroz gotovo 30 programa s područja suvremenoga zvuka. „Osim gotovih radova Izlog je platforma koja obuhvaća i radove u nastajanju, istraživačke procese te otvara prostor za stvaranje novih ideja, pokretanje novih inicijativa i suradnji. Upravo u tom nastojanju, ovogodišnji Izlog donosi opsežniji edukativni program – radionice za glazbenike, graditelje DIY instrumenata i oblikovatelje zvuka.“, najavila je Davorka Begović, umjetnička voditeljica festivala.

Zahvaljujući nastavku suradnje s partnerima Multimedijalnim institutom, Galerijom Močvara, festivalom Sonic Acts i Francuskim institutom, 5. rođendan Izloga počinje bogatim uvodnim programom: artist talkom, koncertima, radionicom i projekcijom filma o Martinu Bartlettu.

Foto: Maarten Mooijman

Razgovor s intermedijalnim umjetnikom Phillom Niblockom te skladateljem i glazbenikom Thomasom Ankersmitom moderirat će Petar Milat, a druženje je zakazano za utorak, 18. travnja, u 19:00 u kafiću Teatra &TD. Njihov zajednički koncert slijedi dan poslije, u srijedu, 19. travnja. Njujorški pionir minimalizma, kultni filmaš i glazbenik, svestrani umjetnik koji radi na području glazbe, filma, fotografije, videa i računalnih procesa, 83-godišnji Phill Niblock vraća se u Teatar &TD nakon 7 godina, ovoga puta s majstorom prostorne kompozicije i vrhunskim istraživačem akustičkih fenomena Thomasom Ankersmitom.

„Nitko ne postavlja standarde kao Thomas Ankersmit. Svojim analognim synthom zaposjest će prostor i uši slušatelja u tom prostoru. Fantomski zvukovi penetriraju lubanju na uznemirujuće načine, plešu čim se nađu unutra, i nestaju ili se transformiraju u nešto drugo i najmanjim pokretom glave. Sve drugo je te večeri bila blijeda usporedba s intenzitetom i fokusom njegove izvedbe“, René van Peer, Gonzo Circus

Na zagrebačkom će koncertu obojica glazbenika predstaviti svoje nove solističke radove, kao i zajednički set. Glazbu prati projekcija Niblockovih filmova od kojih je većina rijetko prikazivana. Koncert počinje u 21h u Velikoj dvorani &TD-a.

Nastavljamo 22. travnja u Kinu SC od 23h s koncertom šahtofonskog benda koji čine članovi nekadašnje alternativne noise rock grupe SexA Ivan Bilosnić Bic, Ratko Danilović i Nino Prišuta, šahtofonisti Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, saksofonist Damir Prica Kafka i multimedijski umjetnik Ivan Marušić. Šahtofonski „songovi“ ili šahtofonije svakako imaju elemente industriala koji ponajviše proizlaze iz prirode instrumenta, ali kroz spoj s gitarom, basom, bubnjevima i saksofonom i elemente free jazza, avant i post-rocka te noisea. Bučno, moćno i sirovo iskustvo.

 

Foto: Damir Žižić

U utorak, 2. svibnja u MM centru od 19:30 Sonic Acts poziva na projekciju filma Elektro-Pitagora: Portret Martina Bartletta  o skladatelju i ponosnom homoseksualcu koji je 1970-ih i 1980-ih godina prvi upotrijebio „mikro računalo“. Redatelj Luke Fowler ovim filmom odaje počast Bartlettovim glazbenim idejama i djelu.

Istu večer očekuje vas i koncert trojice fantastičnih improvizatora, kao najbolji uvod u  ovogodišnji Izlog. Pierre Bastien (DIY instrumenti i truba), Franz Hautzinger (skladatelj i trubač) i Alen Sinkauz (skladatelj, basist) međudobno dijele način pristupa glazbi i određene poetičke karakteristike, kao i strast za improvizacijom. Na ovom koncertu prvi put dijele i stage. U suorganizaciji Galerije Močvara i Muzičkoga salona, vidimo se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD od 21h.

Foto: Elvira Faltermeier

Radionički program sastoji se od radionice podijeljene u dva dijela, ona za puhače i druge glazbenike instrumentaliste i ona za oblikovatelje zvuka, obje pod vodstvom berlinskoga puhačkog ansambla Zinc & Copper. Radionica će trajati tri dana, od 1. do 3. svibnja, a završni koncert voditelja i polaznika radionice  zatvorit će prvi dan festivala, 3. svibnja  u Velikoj dvorani &TD-a, od 23h. Zinc & Cooper su Hilary Jeffery – trombon,
Elena Kakaliagou – rog, Gideon Kiers – računala i Ralf Meinz – živa elektronika.

Komentari