Film

Obitelj prije svega (“Trespass Against Us”, A. Smith)

Foto: facebook.com/TrespassAgainstUs/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Teško je reći koji glumac posljednjih godina za svoje izvedbe u filmovima slabe prolaznosti dobiva više riječi hvale od Michaela Fassbendera. Od svoje nominacije za Oscar iz 2013. godine, Fassbender se pojavljuje u desetak filmova. I premda svojom pojavom kupi pažnju i biva samim vrhuncem pojedinih filmova, ipak to nije uvijek dovoljno.

Poznat po svom radu na televiziji (Doctor Who), Trespass Against Us redateljski je prvijenac engleskog režisera Adama Smitha. S velikim potencijalom, izvrsnom glumačkom postavom, Smith snima krimi dramu o engleskim putujućim čergarima. Međutim, kao i mišljenje jednog od likova o planeti Zemlji, ovaj film donekle ostaje ravan.

Colby Cutler (Brendan Gleeson) otac je i vođa putujuće porodice engleskih čergara. Chad Cutler (Michael Fassbender), njegov sin, nezadovoljan je životom koji vodi porodica. Neprestana izloženost opasnosti razlog je za brigu i čuvanje sigurnost njegove djece. Pljačke i problemi s policijom i zakonom nisu put kojim želi da ide njegov sin Tyson – treća generacija Cutlera. U nastojanju da djeci i porodici osigura bolji život, Chad će se morati zamjeriti svom ocu i njegovim svjetonazorima.

Foto: ghastgormen.tumblr.com/
Izgubljeni pravac ili narativni labirint

Ova relativno emotivna i osobna priča daje nam sliku i uvid u život jedne takve porodice. Život koji vode život je koji su dobili, a dok su ga neki slijepo prigrlili, drugi su ga odbacili. S druge strane, gdje god krenuli nailazi se na nerazumijevanje i otpor. Trespass Against Us nalazi se upravo na tom razmeđu svjetova i žanrova. S jedne strane imamo žestoku borbu za egzistenciju, a s druge melodramatični odnos unutar porodice. Ipak, priča koju Smith iznosi počinje jednom linijom, a završava nekom drugom. Između te dvije točke dešavaju se lomovi, nevolje i peripetije koje kao da odvlače redatelja od prvobitne namjere. Mnogo toga u filmu ostaje nedorečenim, odnosno mnogo toga biva uvedeno u film, da bi se zatim na to potpuno zaboravilo.

Najbolji posao Smith definitivno radi u dijelovima s pljačkom, odnosno u situaciji bijega od policije. U tim scenama film “živi”, a dodatnu energiju daje im i soundtrack Toma Rowlandsa (člana grupe The Chemical Brothers) s kojim je Smith već ranije surađivao. Ova kombinacija bi i izdržala da se Smith donekle ne gubi u narativu. Upravo zbog tog skretanja i vrludanja u iznošenju narativa, napetost koja se gradi, te sam kraj, ostavljaju relativno blijed osjećaj.

Spas je u glumcima

Bez sumnje, aspekt koji čuva film na okupu jesu sami glumci. I to ne samo Michael Fassbender i Brandan Gleeson. Sve pohvale posebno idu mladom Georgieju Smithu koji glumi Chadovog sina Tysona. Gleeson je svoju ulogu odradio maestralno. Colby Cutler snažan je lider i manipulator, uzor, ali i razlog za razdor, čovjek vlastitih svjetonazora i vlastitih pravila. Njegov radikalni stav i odnos prema svijetu u očima je njegova sina Chada razlogom njihove otuđenosti iz stvarnog svijeta. Od Gleesona dobivamo žestok performans kao što smo i navikli od njega. Fassbender, pak, kao i njegov sin Chad stoji kao njegov nasljednik i kao njegova opozicija. On ne želi da njegova porodica vodi i ima život kao što je on imao. On želi bolju budućnost za svoju djecu. Zbog toga je spreman prihvatiti svaki sistem i svaki rizik te prijeći preko mnogo stvari. No, kao što svaki heroj jednom mora pasti, tako i Chad pada, ali ipak neporažen.

Foto: filmbook21.tumblr.com

Trespass Against Us, kada se sve uzme u obzir, solidan je prvijenac. Bez obzira na to što nam donosi ustaljenu priču o odnosu između oca i sina, glave porodice i ostalih članova, zakona i podčinjenih, dobra glumačka izvedba zadržava kurs koji je u mnogočemu besciljan. U moru blockbustera koji nam privlače pažnju svojim blještavilom i veličinom, Trespass Against Us prizeman je film o običnom čovjeku i životu. To ga svakako čini filmom drugačijeg kalibra u ovim vrućim ljetnim danima.

Trespass Against Us moći ćete pogledati u ljetnom programu zagrebačkog Kaptol Boutique Cinema od 3. kolovoza.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari