Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Izvedbene umjetnosti

HNK Zajc započinje godinu premijerom “Woyzecka” u režiji Anice Tomić

10.01.2018. Ziher.hrFoto: www.hnk-zajc.hr

“Woyzeck” Georga Büchnera u režiji Anice Tomić prva je premijera Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u 2018. godini, u petak, 12. siječnja u 19:30 sati. kBüchnerovog “Woyzecka” mnogi proglašavaju vječno suvremenim tekstom jer “na jedan nevjerojatno snažan način svjedoči o poretku stvari kojeg nikako ne možemo nadići. Woyzeck otvara niz pitanja o položaju obespravljenih, otvara problem klasnih razlika, analitički detektira odakle dolazi zlo i zašto smo na njega postali toliko ravnodušni”, riječi su ravnateljice Hrvatske drame i dramaturginje predstave Jelene Kovačić.

Anica Tomić jedna je od vodećih hrvatskih redateljica. “Zašto Woyzeck? Privatno osjećam da živimo u prostoru koji je zagušljiv, poput vakuuma, ne možeš pogledati ni lijevo ili desno, a da te netko ne osudi. Woyzeck već ulazi s krivnjom, ona ga prati od početka do kraja, njemu nije pružena niti prilika da se osjeća krivim, to je već određeno. Svaki čovjek ima pravo na izbor. Ali što se događa ako izbora nema? Tu je pitanje slobode koja nam je dana. Pitanje savjesti…”. Tomić ističe da je riječko kazalište takvo da u svojoj biti traži upravo slobodu.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević na konferenciji za novinare istaknuo je kako je Hrvatska drama riječkog Kazališta posebno bitan ansambl jer “beskompromisno i hrabro progovara o važnim društvenim, političkim i ekonomskim temama. “Woyzeck” ulazi u red onih predstava koje ne pristaju na diktate tržišta, kakve dominiraju u hrvatskom glumištu. Ali prema općem mišljenju, Hrvatska drama postala je jedan od najznačajnijih ansambala u Hrvatskoj. Gostuju na scenama ispred prepunih gledališta i u Hrvatskoj i u inozemstvu, a već ove godine idu u Kolumbiju i Meksiko”.

Foto: www.hnk-zajc.hr

U naslovnoj ulozi je Dean Krivačić, dok njegovu nezakonitu ženu glumi gošća iz beogradskog Narodnog pozorišta, Hana Selimović, jedna od nagrađivanijih beogradskih glumica mlađe generacija koja se sjajno uklopila u riječki ansambl. U ulozi vojne Doktorice je Olivera Baljak, Kapetan je Jasmin Mekić, Tambourmajor Dražen Mikulić, Margaretha Anastazija Balaž, Baba je Biljana Torić, Karl je Leon Lučev, a Vašarski maestro je Nikola Nedić. Dramaturginja je Jelena Kovačić, skladatelj je Nenad Kovačić, scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, suradnica za pokret je Mila Čuljak, dizajner svjetla je Deni Šesnić, a jezična savjetnica je Zrinka Kolak Fabijan.

Na filmu i u kazalištu

Reprize predstave “Woyzeck” su 13. siječnja u 18 sati te 17., 18., 19. i 20. siječnja u 19:30. Predstava traje oko sat i petnaest minuta i izvodi se bez pauze. U suradnji Art-kina, HNK Ivana pl. Zajca i Goethe-Instituta Kroatien, 16. siječnja u Art-kinu bit će prikazan film Wernera Herzoga Woyzeck (82 min) iz 1979. s Klausom Kinskim i Evom Mattes u glavnim ulogama. Nakon filma slijedi razgovor “Woyzeck u kazalištu i na filmu” s ekipom riječkog kazališnog “Woyzecka”.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Komentari