Sreća oko svijeta: Trogodišnje putovanje biciklom u društvu psa

Nika Blažević, 07.04.2012. u 12:00

foto: Snježana Frketić i Onni

”Gdje idem ja, ide i on. Gdje ne može on, ne idem ni ja”, riječi su hrabre i odvažne avanturistice Snježane Frketić kad je u pitanju odabir destinacija za njezino trogodišnje putovanje oko svijeta sa švicarskim ovčarom Onnijem. Snježana je svoje idealno putovanje i dugogodišnju avanturu koja je čeka odlučila podijeliti upravo sa svojim kućnim ljubimcem Onnijem, smatrajući da će svojim primjerom nemarnim vlasnicima kućnih ljubimaca ukazati kako ne postoji period u njihovim životima kada kućni ljubimac postaje prepreka, što je nerijetko slučaj u vrijeme ljetnih mjeseci kada obitelji olako zaboravljaju na svog donedavnog člana i ostavljaju ih na milost i nemilost gradskih ulica. Svojim će putovanjem simboličnog naziva ”Happiness Around The World” apelirati na činjenicu da suživot s kućnim ljubimcem nije i ne smije biti samo kratkotrajni hir.

foto: Snježana Frketić i Onni

Osim što je veliki zagovornik prava životinja, Snježana je i zaljubljenik u aktivan način života i sport. Trogodišnje putovanje biciklom oko svijeta zahtijeva osim hrabrosti i visoku razinu fizičke spreme oba člana tima, stoga Snježana i Onni već duže vrijeme intenzivno treniraju. Švicarski ovčar Onni, čije ime na finskom znači sreća, bit će Snježanin vjerni suputnik i prijatelj na ovom zahtjevnom putovanju.
Hrabri će dvojac Hrvatsku napustiti u lipnju kada će krenuti u smjeru Zapadne Europe. Nakon zapada, trebao bi uslijediti put uz Dunav sve do Crnog mora gdje će prijeći na Aziju. Nažalost, putovanje neće obuhvatiti Australiju i Novi Zeland zbog karantena koje te zemlje imaju za životinje. Uz Europu i Aziju Snježana će u avanturu svog života uključiti i Sjevernu i Južnu Ameriku.

foto: Onni

Putovanje će, iako poprilično isplanirano, zadržati i svojevrsnu notu spontanosti zahvaljujući Snježaninoj odvažnosti i duhu lišenom svakog nametnutog konvencionalnog obrasca življenja.

Ovaj pothvat nije krik na monotonu kaljužu svakodnevnih, zapravo nebitnih, obaveza, a ponajmanje bijeg od stvarnosti. On je odvažnost u uživanju svakog trenutka i disanje punim plućima, ono što bismo mnogi htjeli, a preveliki smo konformisti da bismo se usudili ostvariti.

Snježaninu su inicijativu prepoznali i podržali, osim običnih zaljubljenika u putovanja i njezinih najbližih, i ISIC Hrvatska te STA Zagreb. Osim financijske podrške, ekipa iz ISIC-a i STA Zagreb će kao organizacije koje znaju cijeniti vrijednost putovanja i iskustava koje svako putovanje može donijeti, Snježani i Onniju pomoći i u strateškom planiranju ovog nimalo jednostavnog podviga.

foto: Onni

Troškove trogodišnjeg puta po svijetu Snježana je procijenila na svega 150 000kn, što je nešto više od 130kn dnevno za nju i Onnija, ali iako ima podršku mnogih, još uvijek nije zadovoljila potrebe cjelokupnog budžeta. Osim ”velikih sponzora” koji bi Snježani mogli, između ostaloga, omogućiti izdržljivi bicikl koji će uz minimalne popravke izdržati sve te kilometre na četiri kontinenata, ovom dvočlanom timu može pomoći svatko  te pritom dobiti razglednicu iz nekog od mjesta koje će Snježana i Onni posjetiti  i to za svega7€ (oko 50kn). Od toga će Snježana simboličan iznos donirati jednoj od udruga za zaštitu životinja ili azilu za napuštene životinje.

Snježana i Onni svoje će dojmove s putovanja donositi upravo putem Zihera, a u njihovu impresivnost nimalo ne sumnjamo. Pratite njihovu avanturu!

Komentari:

comments

podijeli na Facebook-u podijeli na Google+

Najnovije:

  1. Intervju – Pars Petrosa: ‘U glazbi su emocije, nema tu previše pametovanja’
  2. Retropetak- Faster, Pussycat! Kill! Kill!: Od nepoznanice do kulta
  3. Recenzija – Pepeljuga: Novo ruho pasivne ljepotice
  4. Sretan Svjetski dan kazališta onima na sceni i onima u gledalištu
  5. Intervju – Larí Marí: ‘Naši su književni hitovi uspješni jer putem njih prenosimo pozitivnu energiju’
Galerija Arhiva