Alabama Shakes – Amerika ima nove ljubimce

Bruno Gudelj, 19.04.2012. u 21:43

Foto:music.newcity.com

Američki jug je poseban dio svijeta. Prve asocijacije su često seljačine, kauboji, rakija iz tegle, ali i dobri stari, prljavi rock’n’roll. Popis legendi je dugačak i svi oni su prodavali ploče, punili klubove i stadione i izvozili jedan od najboljih američkih proizvoda. Spomenut ćemo samo Kralja, Buddy Hollyja, Creedence Clearwater Revival, Allman BrothersLynyrd Skynyrd, Panteru, ZZ Top, ali to je samo mali dio glazbenika i bendova koji su stvarali na Jugu. Kasnije se razvio i sludge, ali o tom divnom glazbenom pravcu neki drugi put. Zvijezda ovog teksta je Alabama Shakes, southern senzacija iz, ne bi čovjek vjerovao, Alabame. Album Boys & Girls je nakon dugo vremena ugledao svjetlo dana i osvježio ovaj glazbeni svijet natrpan umjetnom glazbom bez duše. Naime, publika ih nestrpljivo iščekuje još od rujna prošle godine kada su objavili EP Alabama Shakes. Svo čekanje i preslušavanje EP-a po milijunti put se isplatilo.

Razlog je savršen zvuk koji je, prema riječima Brittany Howard, pjevačice benda, kompromis svih članova benda. Zbog toga je ovaj glazbeni koktel jako zanimljiv. Vokal Brittany Howard podsjeća na vokal neke barske pjevačice. Nježan, ali upečatljiv. Uz to, gitarističke melodije sve prate i nadopunjavaju. Album počinje pjesmom Hold On zbog koje i uživaju trenutni status, a nakon nje slijedi ljubavna I Found You, koja osvaja refrenom. Treba spomenuti i You Ain’t Alone koja neodoljivo podsjeća na nešto što bi otpjevao sam Otis Redding, a Otis je samo za prave igrače. Isto taakav osjećaj dobijete kad čujete i naslovnu pjesmu Boys & Girls. Ako malo pozornije poslušate, jasno je da ogroman utjecaj imaju i Creedence Clearwater Revival. Možda se nakon svega navedenog čini da je ovaj album samo reciklaža već provjerenih tema i stilova, ali to nikako nije točno. Ovaj bend ima karizmu, a u vokalu Brittany Howard osjeti se i bol, sreća i osjećaji. Upravo zato ovaj album ima težinu, a uz sve to ovo je savršena fuzija Motowna i southerna rocka.

Moramo priznati da je ovaj album jedno prekrasno glazbeno iskustvo. Pjesme su predivne, sve je na svome mjestu, a uz to uzori su savršeno pogođeni. Nema kopiranja ili plagiranja, ali kao da na albumu gostuju duh jednog i jedinog Otisa Reddinga, Robert Plant i zavija ljubavne tekstove ili John Fogerty. Jedina zamjerka je trajanje ove čarolije – svega nešto manje od 39 minuta, no zato i postoji repeat gumb. Album preporučujemo svima, a posebno ako volite piti rakiju iz tegle ili živite u močvarama američkog Juga i teško vam je preživjeti duga, sparna ljeta. Ako nije, pravite se da je tako jer ovaj album se isplati poslušati. Idem preseliti kamp kućicu u novi trailer park.

Komentari:

comments

podijeli na Facebook-u podijeli na Google+

Najnovije:

  1. Sjećanje na Anitu Ekberg u KIC-u
  2. Preminuo Martyn Goff – dugogodišnji čelnik nagrade Booker
  3. Premijera ‘Lulu’ Jerneja Lorencija u HNK Zagreb
  4. Lauba: Let 3 otkriva spomenik Angeli Merkel
  5. Najava: Električni orgazam svira presjek karijere u Palachu i Tvornici kulture
Galerija Arhiva