Počinje deseti Queer Zagreb festival!

Darko Vinketa, 22.04.2012. u 13:21

IZVEDBENI PROGRAM

foto: queerzagreb.org

Od 23. do 30. travnja u Zagrebu se održava deseti QueerZagreb festival koji objedinjuje izvedbeni, filmski, likovni i clubbing program. Izvedbeni program sastoji se od francuskog koreografskog tandema Les gens d’ Uterpan koji će nastupiti s dvije predstave koje se bave propitkivanjem granica tijela. Umjetnice Kettly Noël i Nelisiwe Xaba progovorit će o odnosima spola i moći kroz predstavu ”Dopisivanja”. Japanski umjetnik Tadasu Takamine na ovogodišnjem Queer Zagrebu razbit će predrasude o aseksualnosti i invaliditetu performansom ”Kako ne razmišljati”. Gil Kerer i AnatCederbaum ”dopustit će vam da uronite sami u sebe” svojim performansom koji nastoji predočiti proces ljudskog razvoja i transformacije.

FILMSKI PROGRAM

Filmski Program Queer Zagreba odvijat će se u Kinu Europa, Varšavska 3, svaki dan od 23. do 30. travnja u terminima 17h, 19h i 21h. Svečano otvorenje filmskog dijela QueerZagreb festivala započet će u ponedjeljak u 19 sati s projekcijom filma ‘‘Elles”, francusko-njemačko-poljskom dramom s Juliette Binoche u glavnoj ulozi. Film tematizira prostituciju studentica koje si tako plaćaju obrazovanje. Glumac Michael Fassbender osvojio je i publiku i kritku svojom ulogom muškarca opsjednutim seksom u filmu ”Sram”. Na ovogodišnjem QueerZagrebu možete pogledati i film koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio glavnu nagradu za najbolji queer film godine. Riječ je o poluautobiografskoj drami ”Ostavi upaljena svijetla” redatelja Ire Sachsakoji se bavi posesivnim odnosom dvojice muškaraca.

foto: keepthelightsonfilm.com

Prikazivat će se i većini gledatelja poznat film ”Vikend” te hit ”Bratstvo” koji romansu dvojice muškaraca smješta u kontekst neonacističke grupe. Ljubitelji SF žanra voljet će film ”Opsesivna lezbijka s drugog planeta traži istu”.

Također, ovogodišnji QueerZagreb ponudit će gledateljima i kontroverznu dramu ”Sa svakim otkucajem srca” koja u središte radnje stavlja dvije strejt žene koje na vjenčanju svojih roditelja odlučuju preispitati svoje seksualne identitete. ”Gun Hill Road” nagrađivana je drama koja prati bivšeg hispanoameričkog zatvorenika koji se po izlasku iz zatvora susreće sa ženinom nevjerom i sinom koji je u procesu tranzicije u drugi spol.

Filmski program završava konferencijom ”Kraj početka, početak kraja” na kojoj će se prikazivati dva filma: ”Nekoliko dana predaha”, drama koja prati dvojicu imigranata u Francuskoj te ”Moj vražji brat”, film čija je radnja stavljena u zloglasni arapski geto u Londonu. Na ovogodišnjem QueerZagrebu prikazivat će se i dva dokumentarna filma: ”Ključne riječi” redateljiceSlavice Parlov koja će nazočiti i samoj premijeri filma 26. travnja u 19h te ”We Were Here’‘, dokumentarac koji brati epidemiju AIDS-a u San Franciscu početkom osamdesetih godina.
Ulaznice za sve projekcije dostupne su na blagajni kina Europe po cijeni od 25 kuna.

QUEER CLUBBING

Za vrijeme trajanja QueerZagreba svaku noć bit će organizirani partiji koje predvodi proslavljeni njujorški kolektiv PussyFaggot čije su partije u New York Timesu nazvali ”večerima lude umjetnosti”.

foto: PussyFaggot

Umjetnost underground clubbinga se ove godine odvija i u Zagrebu na lokacijama Hotpota na adresi Petrinjska 31. Sedmodnevni party maraton završava rođendanskim tulumom Queer.hr-a u Jedinstvu. Upad je svega 10 kuna, a krenula je i prodaja ulaznica na sljedećim mjestima:
*Dancing Bear, Gundulićeva 7
*Dirty Old Shop, Tratinska 22
*Caffe bar Vimpi, Miškecov prolaz 3
*Caffe bar Kolaž, Amruševa 11
*Hotpot, Petrinjska 31
*Sauna Bumerang, Mažuranićev trg 2
*Festivalska blagajna – u kinu Europa (Varšavska 3)

DRUŠTVENA POZADINA

Rodne i seksualne manjine u Hrvatskoj često nailaze na diskriminaciju koja se očituje u gotovo svim sferama javnoga života. Nezadovoljavajuće zakonske regulative, društvo opterećeno homofobijom i transfobijom, učestali i nedovoljno sankcionirani fizički napadi čine pripadnike LGBTIQ zajednice žrtvama needuciranog društva. Uvriježeno je mišljenje kako se takvi problemi rješavaju u sferi politike. Međutim, kada se radi o manjinama, postoji još jedna dimenzija društva putem koje se može djelovati – kultura. Promicanje kulturnog pluralizma jedno je od temeljnih načela demokratskog društva. Queer Zagreb je neprofitna nevladina udruga koja se bavi prezentacijom queer umjetnosti s ciljem suzbijanja homofobije i propitkivanja heteronormativnih vrijednosti u hrvatskom društvu. Festival organizira udruga Queer Zagreb kako bi se obogatila kulturna ponuda grada Zagreba i omogućilo svim zainteresiranim građanima da prisustvuju filmskim i inim kulturnim događanjima s queer tematikom.

ZAŠTO QUEER ZAGREB?

Potreba takvog djelovanja posljedica je svojevrsnog neuspjeha hrvatskog javnog televizijskog servisa da ispuni svoju glavnu zadaću – emitiranje televizijskog programa koji zadovoljava potrebe svih manjinskih skupina na području Republike Hrvatske. Umjetnički filmovi koji najčešće nisu zanimljivi masovnoj publici (a samim time i oglašivačima) trebali bi naći svoje mjesto u programu javne televizije, tim više ako se bave problemima koji opterećuju manjinske društvene skupine. Ipak, u programu HTV-a nemamo se prilike susresti s filmovima koje već desetu godinu za redom hrvatskoj publici predstavlja Queer Zagreb.
Svi građani Republike Hrvatske koji posjeduju televizijski prijemnik svaki mjesec izdvajaju 80 kuna za televizijsku pretplatu. To čine kako bi mogli pratiti program namijenjen preferencijama svakog pojedinog građanina. Ne čine svi građani masovnu televizijsku publiku glavnog toka, a filmovi koji se mogu naći na repertoaru Cinestara i ostalih dobavljača mainstream filmova, koje kasnije preuzimaju komercijalne televizijske kuće, ne zadovoljavaju ukus svih hrvatskih građana te oni upravo iz tog razloga plaćaju televizijsku pretplatu. Ipak, ukoliko žele gledati filmove čiji se žanr ili tematika ne uklapaju u HTV-ovu viziju ”prikladnoga”, morat će željeni sadržaj potražiti negdje drugdje.

 

Komentari:

comments

podijeli na Facebook-u podijeli na Google+

Najnovije:

  1. Izvještaj – Miki Solus: Romantik Miki šarmirao žene u punoj Tvornici
  2. Izvještaj – Električni orgazam u Palachu: Dva sata ozbiljnog rock’n’rolla
  3. Biblioteka Na tragu klasika – Piotr Paziński: Pansion
  4. Dobar, loš, trailer: Očekuju nas novi James Bond, nova transformacija Jakea Gyllenhaala i neobična seksualna terapeutkinja
  5. Žena na i u filmu: Jače i od statistike
Galerija Arhiva