Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

21. Sarajevo Film Festival: ‘Zvizdanu’ nagrada CICAE, Evi Kraljević EDN Talent Grant

25.08.2015. Marija VukšićFoto: facebook.com/sarajevo film festival

Dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu 22. kolovoza, navečer zatvoreno je 21. izdanje Sarajevo Film Festivala, na kojem je Srce Sarajeva za najbolji igrani film ponio turski film Mustang redateljice Deniz Gamze Ergüven. Hrvatski filmovi Zvizdan Dalibora Matanića i Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević osvojili su partnerske nagrade festivala.

Dugometražni dokumentarni film Eve Kraljević Lijepo mi je s tobom, znaš nagrađen je s EDN Talent Grant koju dodjeljuje Europska dokumentaristička mreža, u svrhu podrške talentiranim autorima dokumentarnog filma iz regije. Film prati deset godina života s Evinom sestrom Mijom koja ima Downov sindrom, a nastao je u produkciji Hulahopa. Zanimljivo je da je Eva Kraljević s ovim filmom, u fazi projekta, osvojila nagradu HBO Adria na Docu Rough Cut Boutiqueu 2013. godine.

Zvizdan Dalibora Matanića, nastao u produkciji Kinorame i koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije, osvojio je CICAE nagradu koju dodjeljuje međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE). Zvizdan je na SFF-u imao regionalnu premijeru, a hrvatska će ga publika moći uskoro vidjeti u domaćim kinima. Film je osvojio nagradu žirija u programu Un Certain Regard 68. Filmskog festivala u Cannesu, a bio je uvršten i u službenu selekciju Nagrade LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. Recenziju Zvizdana možete pročitati na Ziherovom linku

Uz glavnu nagradu Mustangu, specijalnu nagradu žirija dobio je film Saulov sin mađarskog redatelja Lászla Nemesa. Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je Toto i njegove sestre rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua, dok je najboljim kratkometražnim filmom proglašen Biserna obala crnogorskog redatelja Dušana Kasalice. Nagrade Srce Sarajeva za najbolju glumu ove su godine dodjeljene ženskoj glumačkoj ekipi turskog filma Mustang te muškoj glumačkoj ekipi grčkog filma Chevalier.

Na 21. izdanju Sarajevo Film Festivala prikazano je više domaćih naslova. Uz Zvizdan i Lijepo mi je s tobom, znaš, u natjecateljskom su programu prikazane manjinske koprodukcije Naša svakodnevna priča Ines Tanović i U potrazi za snom Mladena Mitrovića. U programu “U fokusu” prikazan je Ti mene nosiš redateljice Ivone Juke i manjinska koprodukcija Ničije dijete Vuka Ršumovića, dok je Takva su pravila Ognjena Sviličića prikazan u programu Open Air. Recenziju filma Ti mene nosiš također možete pročitati na Ziherovom linku.

Još niz kratkometražnih naslova prikazano je u sklopu predstavljanja Zagreb Film Festivala i Festivala mediteranskog filma Split. U sekciji BH film prikazano je Izgubljeno dugme Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina, dok je u programu “1995 – 2015. Suočavanje s prošlošću'”prikazana manjinska koprodukcija, dokumentarni film 15 minuta – Masakr u Dvoru u režiji Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda, nastala u produkciji danske kuće Final Cut For Real i koprodukciji hrvatskog Nukleus filma.

Komentari