Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

22. travnja – Dan hrvatske knjige

21.04.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Sutra se obilježavaju dva velika dana – Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige. Prvi obilježavaju razne udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile na važnost očuvanja okoliša. Drugi radi promicanja knjige, koja je u današnje vrijeme marginalizirana i sve više zamijenjena internetom, te da bi se potaknula kultura čitanja, autorstvo i izdavaštvo.

Naime, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. obilježava se upravo Dan hrvatske knjige u spomen Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, koji je 22. travnja 1501. dovršio i potpisao svoju Juditu – biblijsko-vergilijanski ep o hrabroj udovici koji je želio približiti onima „koji đačke knjige ne razumiju“, odnosno onima koji ne znaju latinski jezik te je zato tumači na hrvatskom jeziku, splitskom čakavštinom i štokavštinom. Na taj je način nagovijestio jedinstvo hrvatskog jezika, a djelo se smatra prvim umjetničkim epom koji je ispjevan na hrvatskome jeziku.

Zanimljivo je da je 22. travnja 1900. godine utemeljeno Društvo hrvatskih književnika koje djeluje i danas, a 1997. utemeljene su godišnje nagrade Dana hrvatske knjige Društva hrvatskih književnika pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Dodjeljuju se ugledne nagrade za najbolje knjige u protekloj godini: Judita – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, Davidias – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strani jezik i Slavić – za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac. Ove godine nagrada Judita dodjeljuje se Stipi Botici (koji je istu nagradu dobio i 2012. za djelo Biblija i hrvatska tradicijska kultura) za knjigu Povijest hrvatske usmene književnosti. Nagradu Davidias dobit će Amerikanac Franz Posset za djelo Marcus Marulus and the Biblia Latina of 1489., a Slavića Karmelija Špoljarić za najbolji debitanski roman Nije ovo Twin Peaks.

Društvo hrvatskih književnika nedavno je objavilo da zbog financijskih teškoća ovogodišnje nagrade neće biti dodijeljene. Nasreću, ipak je odlučeno da će laureati svoje nagrade primiti, ali ne na Dan hrvatske knjige, nego na Knjizi Mediterana u rujnu ove godine.

Osim dodjele nagrada, povodom Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja, diljem zemlje održavaju se razna predavanja, tribine, susreti i slične aktivnosti vezane za knjigu. U prostorijama DHK-a, 22. travnja, s početkom u 11 sati održat će se svečana sjednica Upravnog odbora DHK-a, a nakon sjednice, dramski umjetnik Joško Ševo održat će recital poezije Antuna Gustava Matoša. U 20 sati, dramski umjetnik Rene Medvešek i kantautor Čedo Antolić održat će GRAD – glazbeno-pjesnički susret po tekstovima Siniše Glavaševića.

(Visited 2.381 times, 1 visits today)

Komentari