Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

24. Dani hrvatskog filma: “Fokus – Izvan konkurencije”, ali svejedno konkurentni

26.04.2015. Marija VukšićFoto: Facebook.com/DaniHrvatskogFilma?fref=ts

U 18 sati ove nedjelje, 24. travnja, tko je htio mogao je pogledati Fokus-Izvan konkurencije, dio glavnog programa 24. Dana hrvatskog filma koji je, kako mu sam naziv kaže, izvan konkurencije, ali su filmovi prikazani u sklopu tog programa i dalje vrijedni pažnje. Prikazano je šest filmova od kojih Daddy Issues, Nasamo, Poklon predsjednika Nixona i Polufinale traju malo dulje od 20 minuta, film Minute traje 7, a polu-animirani film Eho 6 minuta.

Nasamo Lane Kosovac zanimljiv je kratkometražni koji pomalo vuče na Nimfomanku (2013), dakle kvalitetna pornjava s dobrom pričom. Šalu na stranu, priča o erotski frustriranoj mladoj dami obrađena je na dovoljno ozbiljan, a opet duhovit način da zadovolji one koji u tome žele vidjeti psihološki problem, ali i one koji su došli samo se dobro zabaviti. Kudos glavnoj glumici Sanji Milardović koja se ohrabrila pokazati i odglumiti više toga od mnogih iskusnijih kolegica.

Foto: danihrvatskogfilma.net

Foto: danihrvatskogfilma.net

Daddy Issues drugi je ovogodišnji festivalski film Judite Gamulin, njezin Minus 4 bio je prikazan na 11. Filmskoj reviji Kazališne akademije. Daddy Issues na zanimljiv način obrađuje temu obiteljskog (ne)nasilja te suptilno prikazuje dvostruke standarde i muško-ženske odnose, bilo da je riječ o muževima i ženama ili očevima i kćerima. Slično kao i u Minus 4, prisutna je određena doza crnog humora koja istovremeno razbija, ali i naglašava ozbiljnost situacije.

Polufinale Tomislava Šobana zanimljivo je sportašima i onima koji su se našli u sličnoj depresivnoj situaciji kad je netko u obitelji bolji u onome čime se sami volite baviti, a zahtijeva neku vrstu talenta koji vam, nažalost, nedostaje. Ovaj je kratkometražni vizualno zanimljiv i kvalitetan, ali priči nedostaje dinamika, odnosno, nedostatak dinamike bio bi bolji uz neku temu koja nije svakidašnja i nadasve prosječna. Jadranka Đokić je, naravno, rasturila u ulozi ljute trenerice.

foto: HAVC

foto: HAVC

Poklon predsjednika Nixona (2014) redatelja Igora Šeregija zapravo je veteran filmskih festivala, između ostalog bio je prikazan i na 61. Pula film festivalu i u sklopu Maratona kratkih filmova u Kinu Europa. Vjerojatno je upravo to prokletstvo komedija, nitko ozbiljno ne shvaća izjavu da je dobru komediju teže napraviti od dobre tragedije. Jedino je to logično objašnjenje za izvan-konkurentnost ovog kratkometražnog filma koji se na vrlo duhovit i inteligentan način poigrava nekim povijesnim činjenicama.

Uporno ignoriran od strane kritičara, Poklon predsjednika Nixona plijeni veliku pažnju u medijima i to zasluženo. Radnja je smještena u period dok je Tito bio živ, ali u poodmaklim godinama, a zaplet se temelji na poklonu koji mu je poslao predsjednik Nixon i koji se našao u nespretnim rukama niskorangiranih obavještajaca JNA, Stipe i Peđe (Rene Bitorajac i Radovan Vujović). I glumačkom postavom i kvalitetom, ovaj film vidno iskače od ostalih kratkometražnih filmova iz programa Fokus – Izvan konkurencije. To nije nipošto kritika drugim filmovima koji su se našli u tom programu jer oni su produkt studenata Akademije dramskih umjetnosti, te donekle nije bilo ni za očekivati da će se naći u konkurentnom programu (iako ostaje diskutabilno koliko je takva procjena pravedna). To je kritika onima koji su iz nekog razloga odlučili previdjeti kvalitetu Šeregijeve komedije koja je doista jedna od rijetkih u moru depresivnih hrvatskih filmova, tradiciji koja se iz nekog razloga i dalje nastavlja.

(Visited 144 times, 1 visits today)

Komentari