novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Film

Recenzija: Iron Man 3 – Impresivni specijalni efekti, akcija i Robert Downey Jr.!

facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Većina velikih, svjetskih serijala, iako zadrži gledanost i zaradu, izlaskom trećeg broja, počne gubiti svoj početni sjaj. Napraviti treći nastavak bilo koje franšize, nakon što se u prvom dijelu istroši originalna priča, a u drugom akcija, uistinu i nije najlakši mogući zadatak. Upravo je taj izazov, režiranje filma o  megapopularnom superjunaku Iron Manu, prihvatio Shane Black i moram priznati, dobar je posao napravio. Od glumačke postave, akcije, glazbe, specijalnih efekata, šala, pošalica, negativaca pa sve do samog Roberta Downeya Juniora, ovaj film posjeduje sve ono što bi jedan film ovog žanra trebao imati.

„We create our own demons.“, početna rečenica kojom nas Tony Stark uvodi u film daje nagovijestiti kako se poznati filantrop i dalje nije oporavio od događaja u New Yorku. Pateći od nesanice, Stark gubi vezu sa stvarnošću, dane i noći provodi radeći na novom odijelu, istovremeno zanemarujući ljubav svog života, Pepper Potts ( Gwyneth Paltrow). Kad mu Mandarin, ”villain” ovog filma, uzme sve ono što mu u životu nešto predstavlja, on kreće u sudbonosnu potragu za odgovornima, koristeći kao najjače oružje svoj mozak, tj. vlastitu ingenioznost i sposobnost za preživljavanjem.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Kad vam netko spomene lik Iron Mana, što vam prvo padne na pamet? Vjerujem da bi većina vas odgovorila isto što i ja, Robert Downey Jr. S obzirom da već peti put glumi, kako je sam izjavio, najdražu ulogu karijere, taj podatak i ne čudi. U ovom dijelu velika pažnja se posvetila karakternom nadograđivanju Starka kao osobe. Iako i dalje karizmatičan, ekscentričan i nadasve razmetljiv i sam shvaća kako nije svemoguć pa na površinu izlaze brojni njegovi strahovi, emocije i traume  koje uzrokuju anksioznost. Iako se Tony Stark, kao i uvijek, nalazi u središtu filma, ne treba zanemariti ostatak glumačke postave. Gwyneth Paltrow, u ulozi Pepper Potts te Don Cheadle kao James Rhodes uvelike nadopunjuju Robertovu ulogu svojim međusobnim zadirkivanjem, pošalicama i sarkazmom. Potts, prema mom mišljenju, možda previše vremena igra ulogu damice u nevolji, ali kako film odmiče, to postaje zanemarivo, pogotovo nakon završne scene u kojoj Gwyneth postaje „badass girl“. Rhodes, iako u ovom nastavku mijenja ime u ”Iron Patriot”, ne mijenja svoj odnos sa Starkom koji je, rekla bih, na istoj razini suradnje koja se javila između Downey Juniora i Vala Kilmera u filmu Shanea Blacka, Kiss Kiss Bang Bang.

Guy Pierce i Ben Kingsley!

Iako sam prije odlaska na premijeru pogledala trailer, glumačku postavu i zamijetila ime Guya Piercea, nakon prvih nekoliko scena u kojima se javlja, nije mi ni na kraju pameti bilo da je Aldrich Killian upravo on. Filmu daje dozu prljavosti, pokvarenosti, pretjerane ambicije, ali rekla bih, bez prelaska granice dobrog ukusa. Ben Kingsley. Prema mom mišljenju, izuzev Roberta, apsolutna zvijezda ovog filma. Nemoguće je pričati puno o njegovom performansu bez spoilanja, samo ću napomenuti kako ćete se vjerojatno nasmijati do suza tijekom njegovih scena. Zasigurno jedan od najboljih Marvelovih zločinaca. Ikad.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Specijalni efekti i akcija

Za mene, kao laika u bilo kakvom doticaju s tehnologijom, barem što se efekata tiče,ovaj film je definitivno premašio prethodna dva dijela. Nekoliko puta tijekom gledanja filma sam pomislila na osobe koje uspiju nešto toliko apstraktno, nadrealno, učiniti toliko normalnim. Brojne scene pucačine, tučnjave, eksplozija, razbijanja, letenja, prate nas od početka do samog kraja filma. Iako nisam ljubitelj akcije, priznajem da je Shane Black za nekoliko puta povećao dozu iste, u odnosu na prethodne dijelove.

Ovaj film je upravo ono što se očekuje od ljetnog blockbustera, spoj komedije, akcije, znanstvene fantastike i drame koji bi trebao zadovoljiti gotovo svakog tko ga pogleda. Iako je Black uspio u nekoliko navrata napraviti apsolutnu suprotnost od onoga što smo očekivali, kraj je bio dosta predvidiv, što bih izdvojila kao jedini nedostatak filma. Prema mom mišljenju, Iron Man 3 je daleko najbolji Marvelov film dosad, ali ne i dovoljno dobar da bi se našao pri vrhu svjetske filmografije. Prema standardima jednog superherojskog filma zaslužuje, definitivno, sve pohvale!

Be social

Komentari