Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

3D replike poznatih slika u muzeju Prado

03.03.2015. Jelena Kovačev
Foto: Facebook/ Museo Nacional del Prado

Foto: Facebook/ Museo Nacional del Prado

Madridski muzej Prado učinio je još jedan korak naprijed u širenju svoje publike. Slijepi i  slabovidni dosad nisu mogli uživati u djelima Goye, El Greca i Velazqueza. No, novom kolekcijom 3D replika i njima je omogućen pristup ključnim djelima muzeja. Umjesto da ponude samo braillove ili zvučne vodiče, ovim replikama omogućeno je ono što se nikad nije smjelo raditi u muzeju, opipavati i istraživati djelo. Dodirivanjem oni će barem djelomično moći zamisliti prikaz i uživati u umjetnosti više nego prije. Za projekt je nakon natječaja, izabrana baskijska tvrtka Estudios Durero, specijalizirana u lijepim umjetnostima. Koristili su tehniku „Didu“ koja im je omogućila stvoriti radove s bogatom teksturom i bojom, uzimajući u obzir ljude s djelomičnim vidom. Izabrana su djela veće važnosti s manje detalja, kako bi korisnik lakše razumio sliku. Završena izložba sadrži šest kopija djela.

Komentari