Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

3D replike poznatih slika u muzeju Prado

03.03.2015. Jelena Kovačev
Foto: Facebook/ Museo Nacional del Prado

Foto: Facebook/ Museo Nacional del Prado

Madridski muzej Prado učinio je još jedan korak naprijed u širenju svoje publike. Slijepi i  slabovidni dosad nisu mogli uživati u djelima Goye, El Greca i Velazqueza. No, novom kolekcijom 3D replika i njima je omogućen pristup ključnim djelima muzeja. Umjesto da ponude samo braillove ili zvučne vodiče, ovim replikama omogućeno je ono što se nikad nije smjelo raditi u muzeju, opipavati i istraživati djelo. Dodirivanjem oni će barem djelomično moći zamisliti prikaz i uživati u umjetnosti više nego prije. Za projekt je nakon natječaja, izabrana baskijska tvrtka Estudios Durero, specijalizirana u lijepim umjetnostima. Koristili su tehniku „Didu“ koja im je omogućila stvoriti radove s bogatom teksturom i bojom, uzimajući u obzir ljude s djelomičnim vidom. Izabrana su djela veće važnosti s manje detalja, kako bi korisnik lakše razumio sliku. Završena izložba sadrži šest kopija djela.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari