Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

6.ETNOFILm u Rovinju – najnoviji etnografski dokumentarci

20.04.2014. Lucija KlarićVrijeme čitanja: 3 minute
FOTO:facebook.com/etnofilm

FOTO:facebook.com/etnofilm

6. ETNOFILm festival održava se od 24. do 26. travnja u Rovinju i ove godine kao i svake donosi najnovije etnografske dokumentarce iz međunarodne produkcije. Nastao je u suradnji grada Rovinja i Etnografskog muzeja Istre, a koncipiran je kao mjesto razmjene ideja na temu istraživanja kulture s ciljem otvaranja kanala komunikacije među kulturama.

Selektori programa za ovogodišnji su festival odabrali filmove koje zaljubljenici (ali i oni koji će tek postati) u etnografiju ne smiju propustiti.

Prvi među njima je „Dolina uzdaha“, film rumunjskog trojca: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu koji svjedoči o deportiranju 25 tisuća Rumunja u Pridnjestrovlje tijekom 40.ih. Tijekom deportiranja tek je polovica ljudi preživjela uslijed gladi i hladnoće. Redatelji su filmom osvjestili tragična iskustva preživjelih rekonstruirajući događaje putem njihovih sjećanja.

FOTO:etnofilm.com/Dolina uzdaha

FOTO:etnofilm.com/Dolina uzdaha

S obzirom da se naselja šire, skupa sa brojem oružja židovskih naseljenika, teror u lokalnim palestinskim zajednicama je sve gori. Studentica Barbara Babačić svojim filmom „Naseljenici – naši novi susjedi s puškama“ pokušava dekonstruirati stereotipe palestinskog bombaša samoubojice portretiranjem suptilnog etničkog čišćenja.

FOTO:etnofilm.com/naseljenici

FOTO:etnofilm.com/naseljenici

Autorica Rosella Schillaci filmom „Granica mora“ donosi priču o ribarima i njihovim dugim putovanjima na nepredvidivo more. Film prati trojicu članova posade koji su Talijani i trojicu koja su Tunižani i kroz njihove razgovore tako također pratimo i odnose manjine i autohtonog stanovništva.

FOTO:etnofilm.com/granica mora

FOTO:etnofilm.com/granica mora

Ivana Todorović, strastvena beogradska filmašica usredotočena je da svojim filmovima potakne socijalne promjene. Tako njen film „Ja kada sam bila klinac bila sam klinka!“ priča o Goci, hrabroj transseksualki s margina srpskog društva. Ziherov intervju s redateljicom možete pročitati ovdje.

FOTO:etnofilm.com/goca

FOTO:etnofilm.com/goca

Što se zanimljivog može čuti u jesen, u pustinjskom selu govori film „Hrana za ptice“ ruske autorice Aleksandre Strelyanaye.

FOTO:etnofilm.com/hrana za ptice

FOTO:etnofilm.com/hrana za ptice

U popratnom programu može se pogledati izložba fotografija Petra Nagliča – Od domaćeg praga do Jerulazema, na posebnom programu predstavlja se talijanski film, također će se održati predavanje „Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija“ te na glazbenom planu koncert sastava Čipkice.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a sveukupni program festivala održat će se na nekoliko lokacija u Rovinju s naglaskom na Multimedijalni centar te će tako obuhvatiti cijeli grad.

 

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari