Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

6. Subversive Film Festival – Što gledati?

03.05.2013. Paula Bračko
Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Ako volite svoju subotnju kavicu ispijati u kinima Europa i Grič, svakako navratite i na 6. Subversive film festival koji se 4. svibnja otvara upravo ondje. Imat ćete priliku odabrati nešto iz široke ponude igranih i dokumentarnih filmova koje festival nudi, a koje sasvim prigodno govore o današnjem društvenom poretku i socijalnim problemima. Ovaj teorijsko-filmski festival svojim aktivističkim, ali suptilnim uradcima sedme umjetnosti uveseljava filmofile već šestu godinu za redom, a novost ovogodišnjeg festivala je dodjela nagrade Wild Dreamer završnog dana festivala, 12. svibnja.

Za svakoga po nešto

U igranoj konkurenciji, gledatelji će imati prilike pogledati Samo se smiješite, film Rusudan Čkonie koji govori o gruzijskom natjecanju ljepote na kojem je polovica natjecateljica samohrane majke koje se nadaju glavnoj nagradi od 25.000 dolara i uređenom apartmanu. Kroz oči likova iz postkomunističke Gruzije, ući ćete u svijet medijskog senzacionalizma koji previše ne mari za surovu stvarnost s kojom se suočavaju stvarni ljudi koji ne zarađuju na naslovnicama tabloida. Tu je i film Živi Barbare Alber koji govori o studentici Siti koja od svog djeda, bivšeg SS-ovca pokušava saznati cijelu njegovu prošlost, ali i složiti komadiće nekadašnjeg života u svom selu koje je zatrpao teretom nacizma. Sita spada u mlade osobe koje su neopterećene prošlošću, živi boemskim životom i koja ne zna puno o strahotama koje su njezin djed i njegovi kolege SS-ovci nekoć činili. Upustivši se na putovanje mračnim predjelima njemačke povijesti, Sita će proći kroz turbulentni emocionalni tunel koji će je odvesti do Beča, Varšave pa čak i Transilvanije.

Foto: subversivefestival.com

Foto: subversivefestival.com

Dokumentarna konkurencija nudi brojne filmove koji upućuju kritiku prošlosti, ali i upozoravaju na budućnost iz sadašnje perspektive. Tako, recimo, možete pogledati film Kena Loacha Duh četrdeset i pete koji kontrastira laburističku politiku Clementa Attleeja, koji je nacionalizirao engleske rudnike, čeličane i plinare te time izazvao veselje diljem britanskog otoka, sa torijevskom politikom koja je predvođena Čeličnom Lady ugušila sve to. Margaret Tatcher i njezino vodstvo privatizirali su što se privatizirati dalo i time izazvali gnjev radničke klase. Poprilično aktualna tematika i dan danas, pogotovo u Hrvatskoj. Vrijedi pogledati i dva talijanska dokumentarca, Mračna tvar Massima D’Anolfija o poligonu za oružje na Sardiniji te Slatki brod redatelja Danielea Vicarija o brod Vlora s 20.000 albanskih imigranata koji su putovali prema talijanskoj obali samo sa šećerom kao jedinom hranom na brodu.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

U sklopu retrospektiva velikana filmske umjetnosti Chrisa Markera bit će prikazani neki od njegovih  najupečatljivijih uradaka i to u kategoriji Marker – Mjesto oproštaja. Posjetitelji će također imati i priliku pogledati posljednji uradak Olivera Stonea, velikog američkog redatelja, producenta i scenatrista, Neispričana povijest Sjedinjenih Država.

Sve u svemu, očekuje nas puno uzbudljivih filmova pa se definitivno isplati svratiti i pogledati barem neke od njih.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Komentari