novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Glazba

Najava: Austrijska glazbena scena u Zagrebu 13. studenog

Foto: musicexport
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: musicexport
Foto: musicexport

Pop glazba u prostoru oko Alpa posljednjih je godina doživjela zamjetan uspjeh te sve više izvanrednih umjetnika stječe ugled izvan područja Austrije. Bečka klupska i producentska scena je u procvatu,  a pojavili su se i festivali poput Waves Vienna. Kao neposredan rezultat toga, Austrija je 2014. godine bila u fokusu najvažnijeg europskog showcase festivala Eurosonic Noorderslag.

Nakon nedavnog posjeta hrvatskih predstavnika scene, kao i izvođača koji su nastupili u Beču i Bratislavi na Waves festivalu, delegacija austrijskih umjetnika, diskografskih kuća, promotora, festivala i novinara posjetit će Zagreb 13. studenoga kako bi proširili svoju mrežu kontakata i razmijenili ideje. Okrugli stolovi i radionice rasvijetlit će austrijsku i hrvatsku glazbenu scenu, a neki od najzanimljivijih austrijskih novijih grupa će i nastupati.

musicexport
Foto: musicexport

Konferencijski dio programa održat će se u  Galerija Nova, Ulica Nikole Tesla 7 u Zagrebu. Od 16 do 17 sati održat će se panel rasprava “Future Markets: Austria”, a nakon toga na redu je upoznavanje austrijskih kolega, te networking. Od 18 do 19 sati na rasporedu je prijam.

Četiri austrijska umjetnika bit će prisutna iste večeri u zagrebačkom klubu KSET, od 20 do 24 sata. FAREWELL DEAR GHOST mladi je kantautor iz Graza koji izvodi prekrasno angažiran indie rock, dok DUST COVERED CARPETiz Beča miješa komorni rock i elemente synth-wavea. HELLA COMET izvodit će na svojoj gitari djela sa svojeg posljednjeg albuma “Wild Honey” koji odiše post-rockom. POLA RIOT ujedno su DJ duo i promotori jedinstvenih klupskih noći u glavnom gradu Austrije – poznati su po svojim eksplozivnim setovima, future techno i house glazbi.

Foto: musicexport
Foto: musicexport

Ulaz na konferenciju i koncerte je moguć uz pozivnicu. Potrebno je poslati svoje podatke na adresu  office@musicexport.at do 10.11.2014. uz naznaku “Austrian Heartbeats Zagreb” u naslovu maila.

AUSTRIAN MUSIC EXPORT – AUSTRIAN HEARTBEATS

S ciljem stvaranja i učvršćivanja gospodarskih veza između austrijske i međunarodne glazbene industrije, Austrian Music Export organizira networking i showcase priredbe diljem Europe, a do sada su održane u Parizu, Varšavi, Ljubljani, Ženevi i Groningenu. Ove su priredbe organizirane u svrhu predstavljanja austrijskih umjetnika u drugim europskim zemljama, te da bi potaknule dugoročnu međunarodnu suradnju te privukle dodatnu potporu za izvozu orijentirane diskografske kuće i njihove umjetnike.

Foto: Andreas Stocker
Foto: Andreas Stocker

Waves Vienna prvi je gradski klupski i showcase festival. Svake jeseni bečki najznačajniji klubovi, jedinstvene off lokacije i javni prostori udružuju se u veliku festivalsku scenu. Međunarodni i lokalni umjetnici kao i sofisticirani glazbenici iz istočne Europe čine značajan dio festivalskog programa.

Moto je “Istok susreće Zapad”; svake godine festival ugošćuje dvije zemlje (2014. g. Hrvatsku i Nizozemsku) kao posebne goste te njihovim glazbenim scenama posvećuje dio svojeg programa uživo i konferencije.

Program Austrian Heartbeats je razvijen u suradnji s Muzika.hr, i festivalom Waves Vienna Festival, a ostvaren uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb te Advantage Austria.

Be social

Komentari