Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Komentar: Problemi hrvatskih i stranih klubova

20.12.2014. Patricia Pajk
Foto: facebook.com/fabriclondon

Foto: facebook.com/fabriclondon

Stalno slušamo o tome kako klubovi u Zagrebu i općenito Hrvatskoj imaju problema sa zakonom. Najčešće su to problemi tipa neadekvatnog prostora koji ne zadovoljava zakonske uvjete, ali češće su to problemi s financijama – jednostavno voditi klub nije za svakoga. Najveći problem je to što je očito jako cool reći da si vlasnik kluba, a zapravo ne znaš što radiš.

Najbolji dokaz toga je zagrebački Mikser koji se otvorio u starom prostoru sad već kultnog kluba Sirup, klub je radio par mjeseci, a njegov način odlaska sa zagrebačke scene je i dan danas misterij. Klub je na dan jednog od najnabrijanijih evenata tog mjeseca u Zagrebu doslovno zatvorio vrata, a da ne spominjemo da su Luke Hess, Marko Furstenberg Ganik saznali za to putem Facebooka, a Luke Hess i Marko Furstenberg su već došli u Zagreb. Sada je brže bolje prostor zauzeo klub Don Quijote s potpuno drugačijom idejom partya od svojih prethodnika. Don Quijote, kako sami za sebe kažu, u svojim eventima organiziraju studentske zabave uz najbolje mtv, domaće i balkanske hitove.

Legendarni zagrebački klub Saloon  već godinama ima zatvorena vrata. U njega su zalazile i uz njega odrastale generacije i generacije, tamo je izlazio i moj tata – isprike tati jer nije star. Sjećate se kad je to bio jedan od rijetkih klubova u gradu, to je ono doba kad si za taksije još uvijek trebao dići kredit.

Kad smo već kod klubova u centru grada, Purgeraj se samo odjednom bez najave ugasio i sasvim sam slučajno bila na posljednjem partiju, a da to nisam ni znala. U prostoru je sada Rock Klub Ribnjak.

Kad bi se popeli na Šalatu išli bi u Papayu ili u Bakagu, pa je to sve propalo i probali su s dobrim starim hrvatskim receptom – kad ne ide ništa, daj nam malo istočnjačkog melosa u Crystalu, a sad više nitko ni ne zna što je tamo osim klizališta.

Foto: facebook.com/fabriclondon

Foto: facebook.com/fabriclondon

Na zapadnom dijelu grada, odnosno Jarunu raspršilo se mnogo klubova i barova uz obalu jezera. Najdugovječniji je Aquarius u koji ovih dana zalaze jako mlade generacije. Ostali su žarili i palili – doslovno – grad jedno vrijeme. Tako je cajkaški klub Ray Grill Club misteriozno nestao u plamenu ljetos, vjerojatno su prejako roštiljali. Na toj adresi prije su se nalazili i Piranha, a kasnije Mansion, koji nisu naginjali glazbenim odabirom prema istočnim susjedima, već preko bare. No nije to jedini lokal koji je zapalio atmosferu na Jarunu. Prije dvoje godine tako je gorio i Cafe bar Macao. Kad tako razmišljam, malo me strah rolati po Jarunu, tamo su sve neki palikuće.

Ako krenemo nazad prema okretištu tramvaja na Savi, moramo proći pored INBAR-a koji je u početku bio klub/bar u koji, kad si išao, znao si da ćeš se naplesat. Onda se odjednom politika promijenila i počele su se vrtiti glazbene numere naših susjeda pa su malo zatvorili, pa su promijenili ime u Choice pa su se opet vratili izvornom imenu.

A kako je vani?

Naši klubovi očito nisu jedini u problemima.  Zatvaranje kluba prijeti i legendarnom londonskom klubu Fabricu koji je nedavno proslavio velikih 15 godina postojanja. Zatvaranje im prijeti od strane vlasti zbog navodno neprijavljene smrti cure od svega 18 godina u rujnu ove godine koja je navodno bila pod utjecajem trenutno jako popularnog MDMA-a, ali tu priča ne staje. U posljednje tri godine u Fabricu se navodno osmero ljudi srušilo pod utjecajem ecstasya, a od njih osmero četvero je kasnije i umrlo. Policija to smatra rizičnim načinom vođenja kluba i opasnošću za posjetitelje kluba. Klub je dao službenu izjavu da će surađivati s policijom kako bi poboljšali način na koji se klub vodi. U javnost su izašli i prohtjevi vlasti kao što su skeneri osobnih iskaznica, psi, pretres svih osoba prije ulaska u klub i mnogi drugi. Fanovi i posjetitelji kluba pokrenuli su kampanju spašavanja Fabrica, napravili peticiju i otvorili support Facebook stranicu. Fabric je u svojoj službenoj izjavi zahvalio fanovima i rekao da će ovaj vikend klub raditi neovisno o tome te da rade na unaprjeđenju i poboljšanju usluge tako da bi svi mogli mirno uživati u glazbi i plesu. U izjavi smo saznali da Fabric ima i dva medicinska stručnjaka koji su navodno svaku večer kada klub radi tamo.

Kako će se razviti priča oko legendarnog londonskog kluba vidjet ćemo u narednim danima.

Pitanje koje nama ostaje jest – možete li zamisliti neki klub u Zagrebu za kojeg bi se toliko borili?

A najveća poruka koju ova cijela priča daje jest da, ako ne ide nikako, okreneš se cajkama, a ako ni to ne ide, klub će ti vjerojatno doživjeti samozapaljenje, a stanje tvog računa će iz crvenog skočiti u zeleno preko noći.

(Visited 185 times, 1 visits today)

Komentari