Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

7 Days in Havana: Audiovizualna poslastica za sve ljubitelje Kube

09.05.2015. Marija VukšićFoto: Printscreen

Jučer je u Kinu Tuškanac u sklopu Subversive festivala prikazan film 7 Days in Havana (2012) koji je kolektivni uradak 7 redatelja od kojih je svaki režirao po jedan dan u filmu. Zadatak je svakog redatelja bio kroz prizmu svoje perspektive o Havani opisati jedan dan tamo.

Ponedjeljak – El Yuma

Ponedjeljak je dan koji je dopao svjetski poznatog redatelja i glumca Benicija Del Tora, a za temu je odabrao prvi dan i noć u Havani mladog američkog glumca kojeg glumi Josh Hutcherson (aka Peeta iz Hunger Gamesa). Fokus je uglavnom na izlascima i lijepim mladim ženama sa zanimljivim zaokretom i humanom porukom o transeksualnosti.

Utorak – Jam Session

Pablo Trapero kao svojeg glavnog lika odabrao Emira Kusturicu koji glumi samoga sebe, slavnu osobu pomalo ogorčenu na senzacionalizam koji se veže uz njega i filmsku industriju općenito, a pozvan je da primi nagradu na filmskom festivalu u Kubi. Da bi pobjegao od svega toga, odluči sa svojim havanskim vozačem pobjeći na jedan jam session, negdje gdje ga nitko ne zna i može biti svoj.

Srijeda – La tentacón de Cecilia

Julio Medem za svoj je dan odabrao priču o Ceciliji, havanskoj pjevačici koja je rastrgana između želje da ode raditi za španjolskog vlasnika hotela i da ostane sa svojim siromašnim dečkom koji teži postati profesionalan nogometaš. Ovo je tematski najslabiji “dan” u filmskome tjednu i donekle kvari čitav koncept jer u sebi ne sadrži neku specifičnu poruku koje su se ostali redatelji držali već više liči na početak neke Telemundo serije.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Četvrtak – Diary of a Beginner

Palestinski redatelj Ella Suleiman glumi samoga sebe u posjeti Havani. Ovaj je “dan” najzahtjevniji za gledatelja i za razliku od ostalih, traži korištenje moždanih vijuga. Očita je kritika Castrove nagle nacionalizacije privatnog vlasništva u Kubi što je uzrokovalo financijski krah države, ali i embargo koji im je Amerika nametnula. Zbog toga, dok na hotelskom TV-u Castro obećaje svijetlu budućnost, Sulleiman gleda prastare aute koji se kvare, zgrade s fasadama koje se gule i američke turiste koji se u glupavim pozama naslikavaju pored kipova koji slave kubansku prošlost.

Petak – Ritual

Gaspar Noe, za razliku od suptilnog Suleimana, odlučio je na izravan i provokativan način prikazati ritual pročišćavanja kroz koji mora proći mlada djevojka nakon što je njezini roditelji uhvate u krevetu s drugom djevojkom. Ritual se odvija po noći u šumi, bez riječi, bez objašnjenja, ali jasno je da je djevojci neugodno dok je neznanci skidaju, golu polijevaju vodom i “pročišćavaju” zbog nečega što zapravo ne bi trebalo imati veze s nikakvim religijskim praksama i ritualima. Time redatelj stavlja gledatelja u nezgodnu poziciju svjedoka religijskog zlostavljanja maloljetne djevojke. Važno je i naglasiti povezivanje religioznog života na Kubi s afričkim magijskim praksama koje se zadržalo još i danas, a prisutno je u Ritualu.

Subota – Dulce amargo

Juan Carlos Tabio prikazuje jedan normalan dan u životu žene koja inače radi kao kao psihologinja, ali da bi zaradila dovoljno da prehrani obitelj, po noći peče kolače. Njezin je muž umirovljeni vojnik koji je postao alkoholičar i ruke mu se toliko tresu da ne može svojoj ženi pomoći pri pravljenju kolača no ona ga i dalje voli,a i on nju. Zato je i naslov ove kratke priče dulce amargo odnosno “slatko-gorko” prisutan kako bi se opisala stvarnost koja je vrlo često upravo takva.

Nedjelja – La Fuente

Laurent Cantent u svojem je “danu” zapravo prepričao stvarni događaj kojem je svjedočio kad je bio u posjetu Havani. Starici Marthi u snu se ukazala Oshun, afrička boginja koja se na Kubi poistovjećuje s Djevicom Marijom. Zbog toga je Martha odlučila prirediti ceremoniju u čast boginji i brže bolje preurediti svoj stan tako da sadrži bazen usred kojeg će postaviti kip Djevice Marije, onako kako je to vidjela u snu. Kratka priča završava sveopćim slavljem na koje su pozvani svi stanari zgrade u kojoj Martha živi.

7 Days in Havana ima poprilično osrednju ocjenu (6) na IMDb-u, a Rotten Tomatoes filmu su dali svega 43%, no ovaj je kolaž havanskih doživljaja preporučljiv svakome tko u jednome filmu traži puno tema, boja, dinamičnu radnju, različite ljudske priče, kubansku tematiku i glazbu. 7 Days in Havana doista je (audio)vizualna poslastica koja u sebi sadrži probleme, ali i vrline života na Kubi.

(Visited 107 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari