Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Glazbeni vremeplov 13. (nesretnog?) tjedna u godini

23.03.2015. Patricia Pajk
Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk

Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk

Kažu da je 13 nesretna brojka, e pa ja u inat svima kažem da nije. Zašto? Zato jer je 13. tjedan u godini tako glazbeno šarolik u povijesti, uostalom kao svaki drugi, ali ajmo tjedan po tjedan – dakle, trinajstica – stage je tvoj, oduševi nas.

Ovaj tjedan je u povijesti glazbe u znaku Sir Eltona Johna. Njegova verzija Aide 24 je ožujka premjerno prikazana na Broadwayu prije 15 godina, a Eltonu je trebalo svega 21 dan da napiše glazbu i pet godina da napravi produkciju, a tih pet godina rada definitivno se isplatilo jer je mjuzikl pokupio većinu Tony nagrada za koje je bio nominiran. Već dan poslije, odnosno 25. ožujka, Elton slavi svoj 68. rođendan, a ročkas dijeli s r’n’b/soul/jazz/gospel divom Arethom Franklin koja je doduše malo starija i proslavit će svoj 73. rođendan.

Tog istog dana 2007. godine posthumni četvrti album The Notorious B.I.G.-a pod nazivom “Greatest Hits” postao je broj jedan na američkoj listi albuma.

Dan poslije Phil Collins osvojio je Oscara za Najbolju originalnu pjesmu u sjajnom Disneyevom crtiću “Tarzan” za pjesmu You’ll Be In My Heart.

Prije točno 50 godina, 27. ožujka legendarni trio The Supremes, kojeg su činile Diana Ross, Mary Wilson i nažalost prerano preminula Florence Ballard, sa svojom pjesmom Stop! In The Name Of Love postigle su broj jedan na američkim ljestvicama i to im je uspjelo po četvrti puta.

Idućeg dana 1964. godine Beatlesi pišu povijest (ali kada oni nisu pisali povijest?!), ušavši u poznati muzej voštanih figura Madame Tussauds u Londonu kao prve pop zvijezde koji su dobili svoje mjesto u tom muzeju.

I posljednjeg dana ovog tjedna izašla je pjesma koja je svima išla više na živce na kraju 2007. godine – Umbrella. Rihanna Jay-z udružili su snage i napravili pravi hit koji mi je i dan danas guilty pleasure jer me podsjeća na neke sjajne uspomene.

Eto, i tako trinajstica više nije samo onaj tramvaj od Kvatrića do Žitnjaka i obrnuto, ona koja gmiže stoljećima uokolo i naokolo po gradu, niti je ružan nesretni broj – neće vas auto pogaziti ako izađete na cestu ovog tjedna, nećete past ispit jer ih nema – zato joke’s on you 13, a one koje je strah, čekajte 14. tjedan.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Komentari