Glazba

Glazbeni vremeplov 13. (nesretnog?) tjedna u godini

Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk
Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk

Kažu da je 13 nesretna brojka, e pa ja u inat svima kažem da nije. Zašto? Zato jer je 13. tjedan u godini tako glazbeno šarolik u povijesti, uostalom kao svaki drugi, ali ajmo tjedan po tjedan – dakle, trinajstica – stage je tvoj, oduševi nas.

Ovaj tjedan je u povijesti glazbe u znaku Sir Eltona Johna. Njegova verzija Aide 24 je ožujka premjerno prikazana na Broadwayu prije 15 godina, a Eltonu je trebalo svega 21 dan da napiše glazbu i pet godina da napravi produkciju, a tih pet godina rada definitivno se isplatilo jer je mjuzikl pokupio većinu Tony nagrada za koje je bio nominiran. Već dan poslije, odnosno 25. ožujka, Elton slavi svoj 68. rođendan, a ročkas dijeli s r’n’b/soul/jazz/gospel divom Arethom Franklin koja je doduše malo starija i proslavit će svoj 73. rođendan.

Tog istog dana 2007. godine posthumni četvrti album The Notorious B.I.G.-a pod nazivom “Greatest Hits” postao je broj jedan na američkoj listi albuma.

Dan poslije Phil Collins osvojio je Oscara za Najbolju originalnu pjesmu u sjajnom Disneyevom crtiću “Tarzan” za pjesmu You’ll Be In My Heart.

Prije točno 50 godina, 27. ožujka legendarni trio The Supremes, kojeg su činile Diana Ross, Mary Wilson i nažalost prerano preminula Florence Ballard, sa svojom pjesmom Stop! In The Name Of Love postigle su broj jedan na američkim ljestvicama i to im je uspjelo po četvrti puta.

Idućeg dana 1964. godine Beatlesi pišu povijest (ali kada oni nisu pisali povijest?!), ušavši u poznati muzej voštanih figura Madame Tussauds u Londonu kao prve pop zvijezde koji su dobili svoje mjesto u tom muzeju.

I posljednjeg dana ovog tjedna izašla je pjesma koja je svima išla više na živce na kraju 2007. godine – Umbrella. Rihanna Jay-z udružili su snage i napravili pravi hit koji mi je i dan danas guilty pleasure jer me podsjeća na neke sjajne uspomene.

Eto, i tako trinajstica više nije samo onaj tramvaj od Kvatrića do Žitnjaka i obrnuto, ona koja gmiže stoljećima uokolo i naokolo po gradu, niti je ružan nesretni broj – neće vas auto pogaziti ako izađete na cestu ovog tjedna, nećete past ispit jer ih nema – zato joke’s on you 13, a one koje je strah, čekajte 14. tjedan.

Be social

Komentari