Istaknuto
14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

14.11.2018.

Ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a sve ostalo je na vama. Vi odlučujete koji novitet zaslužuje biti na vrhu.

Knjige

8 autora preko 80 godina

18.03.2014. Ziher.hr
Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Književnost je uistinu jedna posebna vrsta umjetnosti, a tome u prilog svjedoči i činjenica kako ne postoji konkretan raspon godina ljudi koji se bave književnim stvaralaštvom. Određeni autori s pisanjem krenu od malih nogu, neki dobiju krila kako odrastaju, a u jedan poseban dio književnog svijeta spadaju oni autori koji ni nakon navršene 80-e godine ne prestaju svoje misli i ideje pretakati na papir. S već razvijenim i prepoznatljivim stilom pisanja, stariji autori već desetljećima pišu knjige, stoga Ziher donosi kratak pregled  8 stranih, ali i domaćih autora minimalne starosti 80 godina.

Pravilo bontona glasi kako stariji imaju prednost, pa smo ovaj popis započeli s najstarijim od odabranih pisaca. On je Herman Wouk, dobitnik Pulitzerove nagrade , koji će 27.svibnja ove godine proslaviti 98. rođendan.  U svojoj bujnoj književnoj karijeri ostvario je brojne uspjehe, a najnoviji roman The Lawgiver, objavljen je u studenome prošle godine. Wouk je u našem izboru najstariji, a slijedi ga Doris Lessing, 93-godišnja engleska književnica. U moru njenih objavljenih knjiga može se naći i par djela na hrvatskom, kao što su Ljeto prije sutona, Zlatna bilježnica,  i tako dalje.  Sljedeći nešto mlađi autor je američki romanopisac Elmore Leonard. U listopadu 2013., napunit će 88 godina, a njegova posebnost je u tome što je od 1950-ih gotovo svake godine objavio novo djelo. Njegovom pisanju je kraj još daleko, a Leonardov posljednji roman Raylan je objavljen u siječnju 2012.  Još jedan od svjetskih književnih virtuoza zasigurno je i James Salter, 87-godišnji aktivni pisac, koji je 2. travnja ove godine objavio najnoviji roman All That Is.

Foto: ziher.hr

Na popisu književnika s preko 80 godina, našli su se i određeni hrvatski autori. Kao prvo, uvrstili smo gospodina Ivana Aralicu koji svojim djelima oduševljava publiku od davnih 1960-ih. Aralica je zadnje djelo Mentalni komunist objavio prošle godine, a u rujnu će napuniti 83 godine. Nadalje, aktivni književnik starije generacije je i Miroslav Slavko Mađer, najpoznatiji po zbirkama pjesama, ali i mnogim nagradama koje je primio za svoje spisateljstvo. On će u srpnju napuniti neskromne 84 godine. Posljednju zbirku pjesama je objavio 2011. godine, baš kao i Bora Ćosić, hrvatski i srpski romanopisac i esejist. Pisanjem se bavi od fakulteta, koji nažalost nije završio, a za par dana slavi 81. rođendan. Posljednji, ali nikako i manje poseban autor je Umberto Eco, naveliko poznat po svojim romanima koji je ove godine zakoračio u 81. ljeto.

Pri sastavljanju ovakvog popisa, ne mogu se ne osvrnuti na određene maestre hrvatske književnosti koji više nisu s nama. Daleko najpoznatiji djedica književnosti je preminuli Dragutin Tadijanović, koji je književni svijet napustio s čak 101 godinom.  Osim njega, valja spomenuti i Ivana Kušana, najpoznatijeg po knjigama za djecu koji je svijet napustio u 80.godini života.

Svakodnevno, književnici obogaćuju laički svijet pisane riječi i zaslužuju određene pohvale i nagrade. Oni koji to rade i u doba dublje starosti, završili su na našem popisu, a mi se nadamo kako će nabrojani autori, ali i svi ostali, još godinama nastaviti oduševljavati publiku i čitatelje te ovaj svijet ukrašavati brojnim književnim djelima.

(Visited 60 times, 2 visits today)

Komentari