Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

8. Festival tolerancije – Street artisti šire poruku tolerancije

17.05.2014. Eleonora Glišić
Foto: Facebook/ JFF Zagreb

Foto: Facebook/ JFF Zagreb

Festival tolerancije, u sklopu kojeg su otvorene tematske edukativne izložbe, po osmi put postaje mjestom susreta zagrebačke i hrvatske kulturne scene te europskih i svjetskih umjetničkih projekata. Stalni posjetitelji već prepoznaju festival po inovativnim i interaktivnim multidisciplinarnim izložbama koje su posvećene temi Holokausta, a obilježava ga prožimanje kulturnih inicijativa i edukacije te uključuje mnoge kulturne i socijalne kategorije u zajedničko djelovanje.

Ovaj projekt dinamičnim čini dislociranje izložbi i glazbenog programa iz domaćeg okružja Kina Europa u ostale javne i kulturne prostorije, a ove godine to su Studentski centar (francuski paviljon), ustaški zatvor na Trgu žrtava fašizma – sada studentska poliklinika, bivša sinagoga u Praškoj, Glavni kolodvor, Zavrtnica (tranzitni logor, barake), gimnazija u Križanićevoj, sabirni zatvor prije deportiranja i stadion NK Dinamo.

Foto: Facebook/ JFF Zagreb

Foto: Facebook/ JFF Zagreb

Ove godine organizirana je akcija „Street art protiv zaborava“ s ciljem širenja poruke tolerancije među mladima te suradnje s urbanim subkulturnim grupama, udrugama i organizacijama kojima je ideja prihvaćanja, prava na različitost, umjetnost i obrazovanje u fokusu djelovanja. Festival tolerancije je u suradnji s vodećim imenima hrvatske street art scene organizirao akciju ne samo u smislu odavanja počasti žrtvama nego i skretanja pažnje da se slično nikada više ne ponovi.

Izložene su specifične umjetničke intervencije mlađe generacije street artista koji djeluju pod imenina: Ana, Sretan Bor, Lunar, Pukovnik Kesovija, Miron, Berislav i Stipan. Oni su na povećanjima crno-bijelih fotografija izloženim na sedam deportacijskih mjesta u Zagrebu, svaki svojim posebno osmišljenim umjetničkim konceptom odali počast žrtvama i istaknuli važnost memorijskog konteksta mjesta na kojem su se zbili tragični događaji. Radovi ovih talentiranih umjetnika mogu razgledati u prolazu Centra Cvjetni na Trgu Petra Preradovića sve do 24. svibnja, kada završava Festival tolerancije.

Foto: Facebook/ JFF Zagreb

Foto: Facebook/ JFF Zagreb

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari