Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Objavljen šarolik glazbeni program 9. Festivala Tolerancije

01.04.2015. Ziher.hr
Foto: Festival Tolerancije

Foto: Festival Tolerancije

Besplatne projekcije, predavanja, radionice, izložbe i razni edukacijski sadržaji samo su dio devetog izdanja Festivala tolerancije – JFF Zagreb. Osim klezmer glazbe, nastale kao spoj različitih kultura i tradicionalne židovske glazbe, jazza i klasične glazbe, festival se može pohvaliti kao festival s najkvalitetnijim programom elektroničke glazbe. Do sada je ugostio mnoge renomirane strane i domaće producente i DJ-eve kao što su: Phon.O, The cloniOUs, Cid Rim, Lefto, Romare, KU BO / Stereotyp, Ogris Debris, Joyce Muniz, CFSN DJs, PHILLITCHEVANJE te mnoge druge.

Ni ove godine kvaliteta glazbenog sadržaja ne zaostaje za prethodnima. Glazbeni program počinje u srijedu s mađarskim Bogdan Norbert triom koji će nastupiti na prekrasnoj terasi Swanky bara, nastavlja se multimedijalnim performansom poznatog talijanskog vizualnog umjetnika Roberto Paci Dalò u velikog dvorani kina Europa, dok će festival zatvoriti energični münchenski bass duo Schlachthofbronx i bečki veseljaci Kibbutz Klub uz pomoć Whateverest DJ-eva i CFSN-ovog phillipea u klubu Klub.

Foto: Festival Tolerancije

Foto: Festival Tolerancije

Norbert Bogdan, 24-godišnji gitaristički talent iz Nagykanizse, okupio je još dvojicu glazbenika – Béla Rózsu, također gitarista, i Tibora Szénásija, harmonikaša, te formirao Bogdan Norbert Trio koji svojim nastupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Kao samouki glazbenici upoznali su se u Centru za glazbene talente Snétberger (Snétberger Zenei Tehetségközpont) za čije je osnivanje zaslužan Ferenc Snétberger, gitaristički virtuoz romskog porijekla školovan na Glazbenoj akademiji u Budimpešti. Cilj centra je davanje potpore mladim talentiranim Romima, koji sa sobom već donose određeno znanje, te im se pod stručnim vodstvom omogućava daljnje usavršavanje i upoznaje ih se sa jazz i klasičnom glazbom. Njihova glazba vesela je i jedinstvena mješavina bajaških, kolomparskih i romungro romskih tradicija iz vlastite zbirke i jazza, dopunjena napjevima balkanskog podrijetla. Njihov nastup organiziran je u suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu. Početak koncerta je u 21:00 15. travnja u Swanky Mint Hostelu (Ilica 50) uz slobodan ulaz.

Roberto Paci Dalò talijanski je glazbenik, skladatelj, filmski i kazališni redatelji vizualni umjetnik, koji svoje raznovrsne radove i projekte temelji na zvuku i crtežu te zatim proširuje sferu djelovanja na skulpturu, instalaciju, glazbu, film i performanse. Glazbeno-vizualni performans ‘Ye Shanghai’ izveo je premijerno 9. rujna 2012. godine na najvećem festivalu suvremene umjetnosti u Aziji, SH Contemporary u Šangaju. Projekt je temeljen na audio i vizualnim materijalima nastalima između 1933. i 1949. godine i tematizira život Židova u šangajskom getu, za vrijeme japanske okupacije grada. U tom periodu u Šangaju je živjelo više od 20 000 Židova koji su pobjegli pred nacističkim progonima te je ujedno bio i najveća židovska zajednica na Dalekom istoku. Pjesma koja se provlači kroz cijeli performans, Ye Shanghai (Šangajske noći), ikonična je kineska pjesma iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Dekonstruirana, protegnuta, zatim opet konstruirana, upotpunjena instrumentalnom glazbom uživo, elektroničkim zvukom te glasovnim dijelovima na engleskom, jidišu, kineskom i njemačkom, stvara zvučnu kulisu prošlosti, vibrira između poznatog i potpuno neprepoznatljivog, te nas nostalgičnim zvukom uvodi u svijet sjećanja. Projekt je organiziran u suradnji  s neformalnim savezom Organizam (udruga UBU, udruga Sintoment, kreativni tim Babushke i arhitektonska grupa Nefunkcionalni Most). Performans počinje u 22:15 h u Kinu Europa 16. travnja, a ulaz je slobodan.

Foto: Festival Tolerancije

Foto: Festival Tolerancije

Münchenski bass duo Schlachthofbronx kojeg čine Benedikt i Jakob surađivao je s brojnim poznatim imenima Global Bass scene, kao što su Major Lazer ili Buraka Som Sistema, s pjevačima s Malija i Kostarike, bavarskim brass bendovima i južnoafričkim reperima, a 2010. godine pratili su M.I.A. na njenoj europskoj turneji, kao i brojne druge umjetnike na turnejama, od SAD-a, Kanade, Meksika, sve do Rusije i Južnoafričke Republike. Nakon dva studijska albuma i nebrojenih EP-ova, singleova i remixeva, prošle godine objavili su svoj treći studijski album “Rave and Romance” koji ocrtava jedinstvenu različitost njihovog zvuka. Poznati po jednako kvalitetnim nastupima u klubovima i na festivalskim pozornicama, u malim klubovima bavarskih gradića i na karnevalskim povorkama, brodovima i striptiz klubovima, zasigurno će nas rasplesati svojim remixevima raznih žanrova; dancehalla/reggaea, hip hop-a, techna, cumbie, UK bassa… Svoju glazbu izdaju na Diplovom Mad Decentu, cijenjenom Man Recordingsu i Disco B-u, sve do Modeselektorovog Monkeytowna. Njihov nastup organiziran je u suradnji s Njemačkim veleposlanstvom u Klub.-u 18. travnja s početkom u 23:00. Ulaznice nabavite u Entrio sustavu.

Foto: Festival Tolerancije

Foto: Festival Tolerancije

Nastup DJ Aviv without the Tel (Kibbutz Klub, Berlin Meschugge), DJ J’aime Julien (Kibbutz Klub) iz najluđeg kluba u Beču organiziran je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, a kao što stoji u opisu na njihovoj Facebook stranici, možemo očekivati samo najbolje od izraelskog popa, mizrachija (modern oriental/arabic pop/dance), izraelskog trasha, eurotrasha i eurodancea 90-ih, ali i najnovije glazbe. Stoga cure i dečki, frajeri i frajerice, partijaneri, homoseksualci, heteroseksualci, lezbijke i transseksualci, mali i veliki, dođite, plešite i zabavite se 18. travnja u Klub.-u! Židovčanstveni zvuci izravno iz Izraela. Puni života poput Tel Aviva. Queer na najjače.
 Najbolji trash– to je Kibbutz Klub! Jarmulka opcionalna. Početak u 23:00. Ulaznice nabavite u Entrio sustavu.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Komentari