Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

9.festival tolerancije u Zagrebu donosi jedan sasvim novi program

25.03.2015. Kristina Vrdoljak
Foto: press

Foto: press

Već devet godina za redom u Zagrebu se govori o važnosti edukacije o Holokaustu. Razlog je dublji od povijesne informiranosti. Bitno je podići svijest o važnosti dijaloga i uvažavanja različitosti, a najbolji način za to bogat je program koji potiče na diskusiju. Radi se o nizu filmskih projekcija, izložbi, koncerata i edukativnog dijela koji će se održavati od 12- do 18. travnja 2015. u kinima Tuškanac i Europa pod okriljem 9. Festivala tolerancije.

Prikazano će biti više od 60 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova među kojima se ističu Oscarom nagrađeni kratkometražni film The phone call (Mat Kirkby i James Lucas), Not Anymore: a Story of Revolution ( Matthew Van Dyke), hrvatski kratkometražni Wiener Blut (Zlatko Bourek) zatim Men of Hope (Andrej Wajda) koji prikazuje život Lech Walesa, Free Fall (Stephan Lacant) i dokumentarac, pobjednik Sundance Film Festivala Alive inside (Michael Rossato- Bennetto).

Ova godina je posebna zbog prve festivalske retrospektive. Čast je pripala mađarskom oskarovcu i redatelju Istvanu Szabi. Neki od odabranih filmova su The Door s Helen Mirren u glavnoj ulozi te film Mephisto, dobitnik Oscara za najbolji film 1981. godine.

Ovogodišnji festival obilježava dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auswithza na tradicionalnim ”Edukacijskim jutrima” uz film Belle i Sebastien francuskog redatelja Nicolasa Vaniera te 20 godina od genocida u Srebrenici na što će podsjetiti sarajevski umjetnik Tarik Samarah projektom 1945-1995-2015.

Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne,dok se ulaz na koncerte naplaćuje.

(Visited 214 times, 1 visits today)

Komentari