Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

9.festival tolerancije u Zagrebu donosi jedan sasvim novi program

25.03.2015. Kristina VrdoljakVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: press

Foto: press

Već devet godina za redom u Zagrebu se govori o važnosti edukacije o Holokaustu. Razlog je dublji od povijesne informiranosti. Bitno je podići svijest o važnosti dijaloga i uvažavanja različitosti, a najbolji način za to bogat je program koji potiče na diskusiju. Radi se o nizu filmskih projekcija, izložbi, koncerata i edukativnog dijela koji će se održavati od 12- do 18. travnja 2015. u kinima Tuškanac i Europa pod okriljem 9. Festivala tolerancije.

Prikazano će biti više od 60 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova među kojima se ističu Oscarom nagrađeni kratkometražni film The phone call (Mat Kirkby i James Lucas), Not Anymore: a Story of Revolution ( Matthew Van Dyke), hrvatski kratkometražni Wiener Blut (Zlatko Bourek) zatim Men of Hope (Andrej Wajda) koji prikazuje život Lech Walesa, Free Fall (Stephan Lacant) i dokumentarac, pobjednik Sundance Film Festivala Alive inside (Michael Rossato- Bennetto).

Ova godina je posebna zbog prve festivalske retrospektive. Čast je pripala mađarskom oskarovcu i redatelju Istvanu Szabi. Neki od odabranih filmova su The Door s Helen Mirren u glavnoj ulozi te film Mephisto, dobitnik Oscara za najbolji film 1981. godine.

Ovogodišnji festival obilježava dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auswithza na tradicionalnim ”Edukacijskim jutrima” uz film Belle i Sebastien francuskog redatelja Nicolasa Vaniera te 20 godina od genocida u Srebrenici na što će podsjetiti sarajevski umjetnik Tarik Samarah projektom 1945-1995-2015.

Svi filmski programi, radionice i izložbe su besplatne,dok se ulaz na koncerte naplaćuje.

(Visited 221 times, 1 visits today)

Komentari