Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Izvedbene umjetnosti

Počinje 9. Glumački festival u Krapini i Hrvatskom Zagorju: 30 predstava u 17 dana

01.04.2016. Ziher.hrFoto: gfuk.hr

Ovog će travnja Krapina i Hrvatsko Zagorje ponovno živjeti s glumcima i kazališnim predstavama. Kroz tri vikenda održat će se 9. Glumački festival u Krapini, poznat i kao Gfuk. U 17 dana (od 1. do 17. travnja) bit će ispričano sedam kazališnih priča na dvjema festivalskim pozornicama u Krapini, ali i u 20 dvorana gradova i općina diljem Zagorja. Ukupno će biti odigrano čak 30 izvedbi raznih dramskih predstava – od klasične komedije na kajkavskom jeziku kao što je „Diogeneš“ do suvremenih monokomedija i satiričnih predstava kao što su „Krtice“ i „Političar“.

Ovogodišnji festival posvećen je Ksaveru Šandoru Gjalskom koji je točno prije 130 ljeta napisao poznatu zbirku novela „Pod starim krovovima“. Ovaj rado prevođen pisac i miljenik kritičara poznat je u povijesti književnosti kao otac hrvatskog poetskog realizma, a bavio se realističkim oslikavanjem cjelokupnog hrvatskog društva. Istaknute su i njegove romantičarski oblikovane ljubavne priče obogaćene nadasve nadahnutim lirskim opisima pejzaža našega zagorskog zavičaja.

U sklopu festivala održat će se i dvije zanimljive promocije knjiga. Bit će to predstavljanje zbirke poezije Kristine Špiranec „Dok me ne razbiješ“ te zbirke poezije Dragutina Domjanića „K suncu prosi vsaka roža“ s neizostavnim čitanjem odabranih strofa te prikladnim popratnim glazbenim programom. Dobru atmosferu na festivalu podgrijavat će i Zagorje Brass Quintet, poznati zagorski puhački ansambl koji će prije svake predstave izvoditi teme nadahnute popularnim filmovima, jazzom i zagorskim popijevkama.

[Bljesak zlatnog zuba] Foto: www.komedija.hr

[Bljesak zlatnog zuba]
Foto: www.komedija.hr

Što se tiče predstava u Krapini, festival će u petak, 1. travnja otvoriti gradsko kazalište Zorin Dom iz Karlovca s predstavom „Kaos iza kulisa“ Michaela Frayna u režiji Peđe Gvozdića. Dan kasnije iz Zagreba dolazi KG Lectirum s predstavom „U zajedničkom stanu“ Neila Simona u režiji Zorana Mužića i izvedbi Ksenije Pajić, Matije Prskalo, Zijada Gračića i Mladena Čuture. Drugi vikend festivala otvorit će glumačka družina Histrion s „Diogenešom“ Tituša Breozvačkog u režiji Zlatka Viteza, dok će u Krapini gostovati i koprodukcija varaždinskog HNK i Kerekesh teatra „Očeš nečeš, doktor“ u režiji Ljubomira Kerekeša.

Posljednji vikend festivala zaigrat će „Bljesak zlatnog zuba“ Mate Matišića i kazališta Komedija u režiji Zorana Mužića te „Političko vjenčanje“ Fadila Hadžića i satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Borne Baletića. Sve tri subote festivala u 22 sata u maloj dvorani POU Krapina igrat će predstava Kerekesh teatra „Krtice“, monodrama Jana Kerekeša u režiji Ljubomira Kerekeša. Ulaznice se prodaju radnim danom na blagajni POU, a vikendom se mogu kupiti 2 sata prije početka predstave, ukoliko izvedba nije rasprodana.

Komentari