Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

9. izdanje ETNOFILm festivala počinje filmovima o istarskoj kulturi

25.04.2017. Ziher.hrFoto: ETNOFILm festival press

Deveto izdanje ETNOFILm festivala – u organizaciji Etnografskog muzeja Istre – dosadašnje je načelo natjecateljskog filmskog programa, koje se temelji na odabiru filmova prikupljenih otvorenim natječajem, zamijenilo izravnim pozivom autorima/icama odabranih filmova.

Program kreće Istarskim filmskim danom, 27. travnja. U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom, četvrtak donosi četiri priče redatelja s lokalnog područja i filmova o istarskim lokalitetima i kulturi. Premijerno će se prikazati Kontraband redateljice Viviane Brkarić, a posjetitelji će imati prilike pogledati i Je letrika ubila štrige? autora Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić, Dragan Hunt – work in progress autorica Eluned Zoe Aiano i Alesandre Tatić te Od Kršana do Peroja Igora Bezinovića. Jutarnja matineja za najmlađe, u kinu Gandusio predstavlja Je letrika ubila štrige?.

Petak i subota rezervirani su za filmski program selektora Bojana Mucka i Lee Vene. Selekcijom su se trudili okupiti specifičan presjek filmova iz čijih je pristupa zanimljivo iščitavati aktualna etnografska kretanja, sa sklonošću ka žanrovskoj hibridnosti i eksperimentu, etici reprezentacije više no estetici.

Temu antropološkog turizma predstavit će kroz filmove Turizam! Tonćija Gaćine te Highway Rest Stop Isabelle Ingold, u petak, 28. travnja. Nastavak programa drugog dana donosi rumunjski And-Ek Ghes… i grčko-nizozemski Good People, filmove koji problematiziraju aktualna pitanja migranata i izbjeglištva.

U subotu će se posjetitelji imati prilike upoznati s dvoje hrvatskih umjetnika, Anom Hušman i Igorom Grubićem. Autoričin film Skoro ništa osluškuje odnose prirode i kulture, dok Grubićev nagrađivani Spomenik nastaje kao opservacija odnosa antifašističkih spomenika i prirode. Mlada slovenska redateljica Ana Trebše, posljednja će se predstaviti u sklopu teme antropološkog turizma. Njezin Dolce vita bilježi život mladog para na otoku Kaprije.

U kasnim poslijepodnevnim satima autori će svoje izazove i probleme pri reprezentaciji drugog iznijeti na Okruglom stolu, nakon kojeg posjetitelji mogu pogledati posljednji film službenog programa A inceput ploaia Michelea Lancionea. Film je rezultat dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu. Subota je, osim filmskog programa, rezervirana za jednodnevnu radionicu Nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Radionica kreće u 10 sati, a prijava je besplatna. Organizirana je u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom. Večer donosi otvaranje izložbe Grad od čelika Matije Debeljuha, čime ETNOFILm i udruga FARO11 nastavljaju ciklus Nevjerni Toma u Galeriji sv. Toma. Festival zatvara slovenski DJ Ichisan u La Conchi, ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Komentari