Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

9. izdanje ETNOFILm festivala počinje filmovima o istarskoj kulturi

25.04.2017. Ziher.hrFoto: ETNOFILm festival press

Deveto izdanje ETNOFILm festivala – u organizaciji Etnografskog muzeja Istre – dosadašnje je načelo natjecateljskog filmskog programa, koje se temelji na odabiru filmova prikupljenih otvorenim natječajem, zamijenilo izravnim pozivom autorima/icama odabranih filmova.

Program kreće Istarskim filmskim danom, 27. travnja. U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom, četvrtak donosi četiri priče redatelja s lokalnog područja i filmova o istarskim lokalitetima i kulturi. Premijerno će se prikazati Kontraband redateljice Viviane Brkarić, a posjetitelji će imati prilike pogledati i Je letrika ubila štrige? autora Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić, Dragan Hunt – work in progress autorica Eluned Zoe Aiano i Alesandre Tatić te Od Kršana do Peroja Igora Bezinovića. Jutarnja matineja za najmlađe, u kinu Gandusio predstavlja Je letrika ubila štrige?.

Petak i subota rezervirani su za filmski program selektora Bojana Mucka i Lee Vene. Selekcijom su se trudili okupiti specifičan presjek filmova iz čijih je pristupa zanimljivo iščitavati aktualna etnografska kretanja, sa sklonošću ka žanrovskoj hibridnosti i eksperimentu, etici reprezentacije više no estetici.

Temu antropološkog turizma predstavit će kroz filmove Turizam! Tonćija Gaćine te Highway Rest Stop Isabelle Ingold, u petak, 28. travnja. Nastavak programa drugog dana donosi rumunjski And-Ek Ghes… i grčko-nizozemski Good People, filmove koji problematiziraju aktualna pitanja migranata i izbjeglištva.

U subotu će se posjetitelji imati prilike upoznati s dvoje hrvatskih umjetnika, Anom Hušman i Igorom Grubićem. Autoričin film Skoro ništa osluškuje odnose prirode i kulture, dok Grubićev nagrađivani Spomenik nastaje kao opservacija odnosa antifašističkih spomenika i prirode. Mlada slovenska redateljica Ana Trebše, posljednja će se predstaviti u sklopu teme antropološkog turizma. Njezin Dolce vita bilježi život mladog para na otoku Kaprije.

U kasnim poslijepodnevnim satima autori će svoje izazove i probleme pri reprezentaciji drugog iznijeti na Okruglom stolu, nakon kojeg posjetitelji mogu pogledati posljednji film službenog programa A inceput ploaia Michelea Lancionea. Film je rezultat dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu. Subota je, osim filmskog programa, rezervirana za jednodnevnu radionicu Nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Radionica kreće u 10 sati, a prijava je besplatna. Organizirana je u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom. Večer donosi otvaranje izložbe Grad od čelika Matije Debeljuha, čime ETNOFILm i udruga FARO11 nastavljaju ciklus Nevjerni Toma u Galeriji sv. Toma. Festival zatvara slovenski DJ Ichisan u La Conchi, ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Komentari