Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Film

9. Vukovar Film Festival – laureati Cannesa i Berlina na obalama Dunava

19.08.2015. Hrvoje KorbarFoto: Press

9. Vukovar film festival održat će se od 24. do 29. kolovoza, prikazat će čak 84 filma u 11 festivalskih selekcija među kojima su: natjecateljske kategorije dugometražnog i kratkometražnog filma, izbori skandinavskog i francuskog filma te retrospektiva Woodyja Allena čiji će novi uradak Nerazuman čovjek s Emmom Stone i Joaquinom Phoenixom već tradicionalno imati hrvatsku premijeru na ovom festivalu.

U konkurenciji dugometražnog filma bit će prikazano osam filmova, a hrvatske snage zastupat će novi film Branka Schmidta Imena višnje, premijerno prikazan na ovogodišnjem Pula Film Festivalu gdje je osvojio i nagrade za najbolji scenarij i kameru. U glavnoj ulozi nalazi se, naravno, Ivo Gregurević. Film koji je u Berlinu osvojio Srebernog medvjeda za režiju, Bravo! rumunjskog redatelja Radua Judea, snimljen u potpunosti u crno-bijeloj tehnici vodi nas u multikulturalni svijetu Rumunjske 19. stoljeća, a iz kaneske konkurencije gledatelje očekuje film Blago rumunjskog redatelja Corneliua Porumboia, koji je 2009. osvojio nagradu u kategoriji Un certain regard filmom Policijski, pridjev. 

Foto: vff.hr

Foto: vff.hr

Selekciju filmova s festivala A kategorije moći ćete pogledati u selekciji Svijet, a među njima vrijedi istaknuti novi film Wernera Herzoga Kraljica pustinje s Nicole Kidman u glavnoj ulozi koji znalci opisuju kao mješavinu Engleskog pacijenta i Lawrencea od Arabije, ali i kao velik zaokret u karijeri filmaša koji je najveći uspjeh ostvario filmovima Nosferatu i Enigma Kaspera Hausera. Hrvatsku premijeru imat će i film Priča nad pričama redatelja Mattea Garronea koji je nakon uspjeha filmom Gomorra, također napravio svojevrstan zaokret u karijeri, pa se u ovom slučaju radi o filmskoj bajci sa Selmom Hayek u naslovnoj ulozi. Neuobičajene dvije glumačke nagrade na Berlinskom filmskom festivalu dobio je film 45 godina, a ostale hitove europskog filma moći će se pogledati u selekciji Europskih velikih pet zajedno s novim filmom Nannija Morettija (poznatog po gotovo proročkom filmu Habemus papam!) i kaneskim laureatom Cijena života.

Osim filmskog, festival donosi i glazbeni program u kojem će nastupiti Mostav Sevdah Reunion, sastav zadužen za revitalizaciju sevdaha krajem 90-ih na krilima čijeg uspjeha je procvala sevdah scena u Bosni i Hercegovini, Filip Šovagović sa svojim bendom Deda de mol i DJ-evi iz Peperminta i Papaye. Festivalska događanja ove ćete godine moći pratiti i na Ziheru, koji će imati svog čovjeka na terenu.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Komentari