Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

91. rođendan Vesne Parun

09.04.2013. Lorena Grubišić
foto: facebook.com

foto: facebook.com

Sutra obilježavamo 91. godišnjicu rođenja pjesnikinje Vesne Parun. Tim povodom održat će se pjesnički recital “Živa riječ Vesne Parun” u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s početkom u 11 sati.

Vesna Parun rođena je na otoku Zlarinu 10. travnja 1922. godine. Zbog teške obiteljske imovinske situacije često se selila te je dio djetinjstva i mladosti provela kod tete i tetka. Osnovnu školu završila je na Visu, gimnaziju je pohađala u Šibeniku i Splitu, a nakon mature upisala je studij romanistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Studij je nakratko prekinula zbog rata i čestih oboljenja, no nakon par godina upisala je studij filozofije. Vesnu Parun život nije mazio te je zbog ponovnih oboljenja te dugogodišnje nesretne ljubavi prekinula studij. Nakon povratka iz Bugarske u kojoj je provela 5 godina, skrasila se u Zagrebu gdje je radila kao slobodna književnica postavši time prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti.

Njezina najpoznatija djela su pjesme, no pisala je i prozu i dramska djela. Ubrajamo je u najpoznatije i najistaknutije hrvatske pjesnike 20. stoljeća.

Posljednje godine života provela je u Stubičkim Toplicama, pomalo razočarana u teški život i ljude. Umrla je 25. listopada 2010. godine, u 88. godini života.

“Da si blizu”

Da si blizu, naslonila bih čelo
na tvoj štap i nasmiješena
ovila bih ruke oko tvojih koljena.
Ali nisi blizu i moja ljubav za tobom nespokojna
ne može da usne ni u noćnoj travi
ni na valu morskom, ni na ljiljanima.
Da si blizu. Da si barem tako nestalno blizu
kao kišni oblak nad izgubljenom kućom u dolini.
Kao nad morem surim krik galeba što odlijeće
pred dolazak oluje u večer punu briga.
O da si barem tako tužno blizu
kao cvijet što spava zatvorenih očiju
pod bijelim pokrovom snijega u tišini
kamenih šuma, čekajući proljeće.
Da si blizu, o moj hladni cvijete.
Samo jednom kretnjom da si blizu
neveselim vrtovima mojim
što već sahnu, klonuli od bdijenja.
Ali, noć je i svijet je daleko
a ja ne znam mir tvoj. Ptice moje
s tvojih su grana sašle. I sjaj zore
iz mojih zjena odlazi zauvijek
u uvrijeđenu zemlju zaborava
u kojoj je neznano ime ljubavi.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Komentari