Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

‘A gdje je revolucija, stoko?’ Montažstroja gostuje riječkom HNK-u

04.02.2015. Anja Nežić
Foto: www,facebook.com/montazstroj

Foto: www,facebook.com/montazstroj

Ove subote, 7. veljače s početkom u 20 sati, u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca gostuje predstava „A gdje je revolucija, stoko?“, djelo umjetničkoga kolektiva Montažstroj. Taj kolektiv nije nepoznat riječkoj publici jer se istoj već predstavio s dva projekta, 2010. predstavom „Srce moje kuca za nju“, a dvije godine kasnije djelom „55+“.

„A gdje je revolucija, stoko?“ slavljenička je predstava Montažstroja jer se njome obilježava 25 godina postojanja toga kolektiva. U središtu je predstave jugoslavenski novi val, s naglaskom na albumu „Paket aranžman“ (izdao ga je Jugoton 1981. godine, a na njemu su zastupljeni Šarlo Akrobata, Električni orgazam i Idoli), i način na koji je isti „pretvorio“  društveni bunt u tržišni proizvod. Predstava sažima posljednjih 30 godina, uspoređujući vrijeme u kojem se mislilo kako glazba i umjetnost mogu doprinijeti društvenim promjenama s današnjim u kojem je primat u potpunosti preuzeo profit. Tematiziraju se mehanizmi cenzure i autocenzure uvjetovani, dakako, novcem te se istovremeno propituje koliko je svaki od nas kao individua spreman uložiti sebe u revolucionarnu društvenu promjenu.

Foto: facebook.com/montazstroj

Foto: facebook.com/montazstroj

Predstava je praizvedena 2014. godine na beogradskom festivalu Bitef te otada izaziva pažnju medija i javnosti zbog svoje provokativnosti, promišljenosti i eksplozivnosti. Nesumnjivo će „A gdje je revolucija, stoko?“ privući pažnju i  brojnih Riječana koji će uz predstavu moći sudjelovati na tribini „Od svjetonazorskih sukoba do klasne borbe“ koja će se održati nakon predstave u kazališnom foyeru. Tribina će se baviti utjecajem javnih institucija na svijest o klasnoj borbi i ekonomskim nejednakostima svijeta u kojem živimo, a pokušat će se doći i do odgovora zašto pitanja nacionalnog i vjerskog identiteta dominiraju javnim prostorom, dok se neka druga poput ekonomskog fašizma zanemaruju. Dotaknut će se i uloga kazališta kao institucije u uvođenju zanemarenih pitanja u fokus, a raspravljat će se i o eventualnim političkim posljedicama takvoga kazališnog aktivizma.

Režiser je predstave Borut Šeparović, a u njoj glume Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj i Ante Perković. Dođite u subotu u HNK Ivana pl. Zajca i možda baš od njih saznate gdje se to krije toliko spominjana revolucija. Tko zna, možda je baš u vama, a da ni sami niste toga svjesni!

(Visited 194 times, 1 visits today)

Komentari