Istaknuto
22.05.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ovog tjedna nudi izbor domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

21.05.2019.

Vrijeme čitanja: 10 minute Da je nostalgija najdraža hrana Hollywooda već je odavno jasno, a još jedna potvrda toga nove su verzije davno zaboravljenih i preboljenih serija.

Nagrade

Adventski kalendar Djeda Mrazihera: 19/25

19.12.2016. Djed Mraziher
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dobar ponedjeljak ekipa,

ušli smo u posljednji tjedan darivanja, ali bez straha – još uvijek ima puno poklona iza prozorčića. Danas će čak šestero vas biti sretne ruke – vodim vas u Klovićeve dvore i Art kino Croatia.

1. Riječko Art-kino te vodi na film Zrcalo (1975) redatelja Andreja Tarkovskog (1932-1986) kojeg mnogi smatraju jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih ruskih filmskih umjetnika i jednim od najvećih redatelja u povijesti kinematografije. U filmu Zrcalo smrtno bolestan, nevidljivi narator, četrdesetogodišnji filmski redatelj, prisjeća se majke, a uz ta sjećanja vizualiziraju se i događaji koje je čuo, zamišljao ili sanjao, a koji su uspostavljeni povijesnom okviru datom u obliku dokumentarnih snimki. Osim za Zrcalo, Art kino nudi karte i za film Stalker, također od Andreja Tarkovskog. Junaci ovog filma kreću u područje zvano Zona gdje se mogu ispuniti sve želje. Stalker, usprkos protivljenju svoje žene, odlazi ranom zorom na putovanje s dvojicom suputnika, znanstvenikom i piscem, prema Zoni. Jedan sretan pobjednik ili pobjednica osvojit će dvije ulaznice za projekciju Zrcala u srijedu 21. prosinca u 18 sati, a drugi dvije ulaznice za projekciju Stalkera u srijedu 28. prosinca u 20:oo sati u sklopu ciklusa Tarkovski srijedom. Karte vas čekaju na Ziherovom Instagramu.

2. Retrospektivnom izložbom Ignjata Joba u galeriji Klovićevi dvori skreće se pozornost na najbolje iz opusa jednog od najznačajnijih imena hrvatske moderne umjetnosti. Na njoj je predstavljeno ukupno 250 slika u ulju nastalih u razdoblju od 1917. do 1935. godine. Jobovo je slikarstvo izgrađeno na naglašenoj osjećajnosti i izražajnosti oblika i boje. Ono izrasta iz privatnih tragičnih događaja i strastvenog doživljaja života umjetnika. U radovima koje stvara vidljiva je ruka simbolizma, naglašena dinamika linija uz naznake ekspresionizma. Stvaralaštvo koje nam je ostavio u nasljeđe prepuno je melankoličnih i jednostavno oblikovanih prizora u kombinaciji nesputanog rukopisa. Taj nesputani rukopis pretvara se u nesputane motive vođene vizijama žarkih i pulsirajućih boja u prezentaciji spontanih, ritmom širokih poteza kista. Nakon devetnaest godina, publika ponovno ima priliku susresti se s ovim djelima “spontanog ekspresionizma”. Čak pet sretnika ili sretnica dobit će na poklon po dvije ulaznice za izložbu koju možete pogledati do 8. siječnja. Sve što trebate je na Ziherovom Facebooku ispod današnjeg prozorčića tagirati prijatelja kojeg vodite na izložbu.

Sve dobitnike objavljujem u 22 sata, a posljednji jesenski prozorčić otvaramo već sutra u 9 sati.

Kultura je zakon!

Vaš Djed Mraziher

mraziher
Djed Mraziher o kalendaru:

U suradnji s ravno 28 partnera i prijatelja Zihera tijekom 25 dana podijelit ću više od 50 najkulturnijih poklona koje možete zamisliti.

Čekaju vas filmovi 2i filma, Kino Tuškanca, Art kina i Continental filma, glazba iz instrumenata Tvornice, LAA, Menarta i Universal Musica, a na izložbe vas vodim u Klovićeve dvore, Muzej za umjetnost i obrt, Umjetnički paviljon i Muzej suvremene umjetnosti. Knjige stižu na vaše police ravno iz izdavačkih kuća Fraktura, Profil, Algoritam, Edicije Božičević, Vuković & Runjić, Mozaik knjige, Znanja, VBZ-a i Dallas Recordsa, a u kazalište ćete se uputiti u Kazalište Moruzgva, Gavellu, Teatar &TD, ZKM i Teatar Exit. U rubrici ‘festivali’ svoje poklone pripremili su Ferragosto Jam i Graffiti na Gradele.

Kada i što vam dijelim? Ne znam ni sam jer prozorčić Ziherovog adventskog kalendara otvaram svaki dan točno u 9 ujutro na Ziherovom Facebook pageu i Instagram profilu. Dobitnike objavljujem svake večeri točno u 22 sata na Facebooku. Novost je da ćete ove godine neke nagrade osvajati na Facebooku, a neke na Instagramu pa pažljivo čitajte!

(Visited 200 times, 1 visits today)

Komentari