Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Aleksa Gajić na Sa(n)jam knjige u Istri: 'Raditi strip puno je teže nego što ljudi misle, ali humor je moje oružje'

10.12.2014. Tijana Živko
Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri

Poznati srpski strip autor, Aleksa Gajić, gostuje na ovogodišnjem pulskom festivalu knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri čija je tema obljetnica Prvog svjetskog rata, ali u žarište zbivanja Sajam postavlja strip, devetu umjetnost koja je često marginalizirana i zanemarena, te ugošćuje strip autore poput Nine Bunjevac, Alekse Gajića, Darka Macana i Igora Kordeja koji će predstaviti svoje izložbe i rad na stripu.

Aleksa Gajić jedan je od najproduktivnijih srpskih autora u stripu, ilustraciji i animaciji, a široj publici poznat je kao autor dugometražnog animiranog filma Tehnotise: Edit i ja i strip serijala Bič božji. Autor je više grupnih i samostalnih izložbi, surađivao je s brojnim magazinima i časopisima te je dugogodišnji ilustrator beogradskog časopisa Politikin zabavnik.

U okviru Sajma knjige u Puli predstavio je svoju izložbu Strip tavan na kojoj je izložio table, ilustracije i nagrađivane strip-artefakte koji uz humor, često u maniri Montya Pythona, propitkuju medij stripa, njegovu izvornost i starost. Također je predstavio Linije fronta – francusko-srpski album kratkih priča kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata. Izašao je u izdanju Sistem Comicsa i Francuskog kulturnog instituta. Vladimir Šagadin, strip izdavač, na predstavljanju je razgovarao s Aleksom Gajićem o pričama iz prošlosti u stripovima te o dugometražnim animiranim filmovima. Linije fronta su, prema riječima Šagadina, jedan sjajan i poučan primjer kako se strip izdanja trebaju raditi. Francuski scenaristi radili su u suradnji sa srpskim strip autorima na temi Prvoga svjetskog rata. Svih deset stripova radio je Aleksa Gajić, koji je ujedno i autor naslovne strane, zatim Aleksandar Zograf, Dražen Kovačević, Zoran Janjetov, Darko Perović, Dragan Paunović, Igor Krstić, Ivan Stojković, Ana Milojković i Milan Drča.

Aleksa Gajić naglasio je kako puno srpskih stripaša radi za francuske izdavače tako da se ova ideja i suradnja planirala unaprijed, pogotovo zato što se ove godine obilježava stota obljetnica Prvog svjetskog rata. Francuski scenaristi u stripu su se više bavili efektima oko rata koji skoro uvijek prikazan crno-bijelim fotografijama, ali Aleksa i ostali koji su radili na albumu rat su prikazali u bojama.

Ako govorimo o nečemu tako starom i htjeli bismo ostaviti utisak prošlih vremena onda uglavnom radimo kroz crno-bijele ili sepija fotografije, a Linije fronta su u boji i tako album dobija jednu jezgrovitost i neočekivan je.“ – kazao je Aleksa.

Foto: Tijana Živko/Ziher.hr

Foto: Tijana Živko/Ziher.hr

Aleksa je autor i dugometražnog animiranog filma Tehnotise: Edit i ja, na kojem je radio četiri godine, a čak se i Hollywood zainteresirao za film.
„Nije baš pune četiri godine rada, prije je to dvije i pol godine, ali baš intenzivnog rada. Meni se u te dvije i pol godine dogodilo više stvari nego kad sam radio za francuske izdavače. Jer strip je posao koji izgleda ovako: četiri zida, olovka i papir. A na snimanju filma okružen si glumcima, scenaristima, redateljima.“ – komentirao je Aleksa rad na animiranom filmu. Film spada u znanstvenu fantastiku, a njime je dao jednu kritiku društva i naglasio kako se ništa neće promijeniti u sljedećih sedamdeset godina. Prema riječima autora, film je prikaz svakodnevnice obučene u SF odijelo, a upravo radi na nastavku filma.

U okviru sajamskog programa ‘Strip-Tease’ Aleksa je također predstavio svoj Pljosnati strip – duhovito i majstorski nacrtane pričice koje prikazuju ljudsku svakodnevnicu, a bave se i filozofskim temama. Kroz 64 stranice u boji, pregršt karikatura, ilustracija i doskočica prikazana je Aleksova obitelj, crteži i tekst protkani su humorom i jednostavnu tjeraju čovjeka da lista dalje. Strip je napravljen u rijetko korištenom formatu 42 x 12 com, a Aleksa se našalio kako je strip zapravo nastao od ostataka materijala kada je radio neke druge stripove.

Na kraju je spomenuo i Premotavanje – strip koji prikazuje dirljivu priču o “premotavanju” ljudskog života kroz niz retrospektiva. Premotavanje je zapravo papirnata traka dužine 7 metara i visine 7 centimetara, namotana na dvije osovine i postavljena u drvenu kutiju s tipkama za premotavanje. Potrebno ga je premotati kako bi se pročitao, zato je i nazvan Premotavanje. Gajić je za njega dobio glavnu nagradu na Beogradskom salonu stripa 2012. godine. 

(Visited 187 times, 1 visits today)

Komentari