Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Animafest veseli sve, velike i malene

27.05.2014. Kristina Vrdoljak

Foto: facebook

Povijest festivala

ANIMAFEST  ZAGREB je osnovan 1972. godine i od tada uvelike doprinosi likovnom životu Zagreba, ali i promociji umjetnosti animacije u cijelom svijetu. Čini to kroz svoj širok spektar događanja u kojima posjetitelji mogu sudjelovati  ili biti samo promatrači. Tu su natjecateljski programi, retrospektive, prezentacije, izložbe, pitching forumi, predavanja, nagrade, panorame, radionice i ostali popratni sadržaji.

Osnovan je odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, koja je  izborom lokacije odala priznanje svjetskom uspjehu i ugledu Zagrebačke škole crtanog filma tijekom 1950-ih i 1960-ih godina., te produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba .

Iza festivala u Annecyju, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji, a dobitnici Animafestova Grand Prixa izravno kvalificiraju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti te glavnu europsku animacijsku nagradu Cartoon d’Or.

Odvija  se svake godine početkom lipnja. Nakon 2005. održava se u godišnjem ritmu za razliku od dotadašnjeg bijenalnog, posvećujući se u parnim godinama kratkometražnom, a u neparnima dugometražnom filmu.

Festivalski slogan Z… is for Zagreb (Z… znači Zagreb)

Osmišljen od filmologa i kritičara Rona Hollowaya potpuno upriličuje vezu između Zagreba i Animafesta koji grad čini poznatim diljem planete. Festival živi s gradom , zaposjeda neke od najprivlačnijih lokacija poput središnjeg kina Europa, kina Cineplexx Centar Kaptol, kina Tuškanac, a s galerijama, muzejima i  lokalnim kulturnim centrima čini divnu umjetničku simbiozu.

Logo i prvi plakat djelo su Borivoja Dovnikovića Borde i Zlatka Boureka. Festivalska maskota je Mandlek, čovječuljak s polucilindrom koji se pojavljuje u više hrvatskih animiranih filmova. Najpoznatiji u formi koju je osmislio Zvonimir Lončarić, dugogodišnji autor festivalskih plakata. Džingl je djelo jazz glazbenika Igora Savina.

Foto: facebook

Izdanje 2014.

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014.  U svom kratkometražnom izdanju, održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Pristiglo je 1725 filmova nastalih u protekle dvije godine, 144 ih je odabrano u Veliko natjecanje, Veliku panoramu, Studentsko natjecanje, Studentsku panoramu i Natjecanje namjenskih filmova, a još pet
će biti prikazano u sklopu međunarodnog Natjecanja filmova za djecu.

Veliko natjecanje središnji je događaj, no atraktivni su i panoramski programi zbog dobrog uvida u svjetske trendove . Uz najbolju školu animacije u izboru selekcijske komisije Studentskog natjecanja – Royal College of Art iz Londona – u programima Škole animacije bit će predstavljeno i iznimno mađarsko Sveučilište umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy (MOME).

U retrospektivnom program našao se veliki tematski blok posvećen lutka-filmu s top-listom najboljih filmova ove tehnike.

Dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. i autor najboljeg animiranog filma svih vremena u izboru struke Bajka nad bajkama je Jurij Norštejn. Obilježava se i stota godišnjica rođenja Normana McLarena, inovatora i pionira brojnih animacijskih tehnika , u suradnji s National Film Board of Canada.
Borivoj Dovniković Bordo pripremio je i svoj poznati pregled hrvatskih majstora.

Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner 2014.  dovodi  Marcela Jeana (dobitnika Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2014.) , Giannalberta Bendazzija, Paula Wellsa i Midhata Ajanovića Ajana, vodeće svjetske povjesničare I teoretičare animacijskih studija.

Kao i svake godine, najveći broj filmova iz programa Animafesta  hrvatska publika može vidjeti jedino za vrijeme trajanja festivala s tim da ne treba zaboraviti da se među njima  nalazi i niz svjetskih premijera, a zasigurno i pokoji budući oskarovac.

Animafest je povijesno prvi festival animacije koji je uveo Dječji program te je pažnja posvećena i najmlađima. Priprema se i radionica animacije pod vodstvom slavnog animatora, Obiteljski program te Animafest u Vašem kvartu koji, s ciljem približavanja animacije većem broju djece, dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti.

Popratni program u u galerijskim i muzejskim prostorima (MSU, ULUPUH) je bogat, kao i onaj glazbeni- program glazbenih spotova i muzičkih filmova Kino za uši te koncert koji priprema Žedno uho su tu za večernji provod.

Segment Animafest PRO osim znanstvenog skupa donosi i niz predavanja, radionicu kompjutorskih igara i druge sadržaje namijenjene profesionalcima.

Animafest će publiku dočekati spreman, publiku svih dobnih i društvenih skupina zahvaljujući  bogatom programu za sve.

(Visited 117 times, 1 visits today)

Komentari