Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Anime-Ai: Čudesan svijet mushija (“Mushishi”, H.Nagahama)

21.04.2016. Marija VukšićFoto: anime-chibis.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Mushishi je anime nastao po istoimenoj mangi, a radnja je smještena u imaginarnom periodu između Edo i Meiji perioda pa se često pojavljuju primjeri tehnologije koja je bila aktualna u Japanu 19.stoljeća, ali je Japan još uvijek prikazan kao zatvorena zemlja bez kontakta s ostatkom svijeta. Glavni su akteri u priči bića zvana mushi, a iako mushi na japanskom znači “kukac” u ovom su slučaju mushiji neobična bića koja su nevidljiva običnom čovjeku, ali su istovremeno i prirodna pojava koja je neodvojiva od eko sustava i utječe na ljudske sudbine. Osobe sa sposobnošću da vide mushije prava su rijetkost i nazivaju se “mushishi”, a jedna je takva osoba Ginko, ujedno i protagonist ove anime.

Ginko je putujući mushishi, nikad se ne zadržava predugo na jednome mjestu i putuje Japanom u potrazi za ljudima kojima treba pomoć jer su zbog kontakta s mushijima doživjeli najčešće neugodno, a ponekad i potencijalno pogubno iskustvo. Mushiji nisu zli, oni su sila prirode, ali u interakciji s ljudima često su ljudi ti koji izvuku kraći kraj. Skoro je svaka epizoda “stand-alone” epizoda s novim likovima i novom pričom, iako se nekoliko glavnih likova mjestimice iznova pojavljuje, a kako sezona napreduje malo po malo otkrivaju se Ginkova osobna priča i tajni svijet mushija.

Foto: anime-chibis.tumblr.com

Foto: anime-chibis.tumblr.com

Ono što posebno krasi ovaj anime je prekrasan vizualni stil i skoro pa meditativna usporenost i ležernost radnje koji stvaraju dojam umjetničkog djela posebno fokusiranog na prikaze prirode, ruralnih područja i izmjene godišnjih doba. No isto tako onima koji preferiraju jake akcijske scene, ovaj anime nipošto neće biti prvi na listi jer je namjera priče da bude opuštajuća i misteriozna, a ne napeta i silovita. Svi su likovi, čak i oni privremeni, zanimljivo konstruirani i ocrtavaju glavne ljudske mane i vrline koje su u svim pričama, uz same mushije, najčešći glavni pokretači radnje. Bilo da je riječ o pohlepi, želji da se spasi život voljenoj osobi ili jednostavno o prkosu prema sudbini, svaka epizoda završava s nekom naučenom poukom, ali to ne znači da je završetak epizode nužno uvijek sretan zbog čega se zadržava realističnost ovog, zapravo, izmišljenog svijeta.

Mushishi ima dvije sezone od kojih prva ima 26, a druga 20 epizoda što je popriličan materijal za gledanje i uživanciju, a obje se sezone mogu s lakoćom naći u prostranstvu interneta.

(Visited 137 times, 2 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari