Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Anna Rubinkiewicz za Sketchbook Station: Materija kao živi organizam

16.02.2017. Ziher.hrFoto: Flávia Rodrigues Riątkiewicz
Vrijeme čitanja: 3 minute

U nizu umjetnika koji sudjeluju u projektu Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma našla se i poljska umjetnica Anna Rubinkiewicz koja je obogatila umjetničku mapu svojim osebujnim izričajem utemeljenim na ispreplitanju tjelesnog i duhovnog.

Anna Rubinkiewicz rođena je 1988. godine u poljskom gradu Kielce. U rodnom gradu je i diplomirala 2011. godine na odsjeku novih medija Sveučilišta Jan Kochanowski, a trenutno studira na odsjeku grafike na Akademiji lijepih umjetnosti u Varšavi. Do sada je sudjelovala na više grupnih izložbi od kojih ističe tri izložbe održane tijekom 2016. godine: Figurama u Katowicama i Pragu, Kissprint u Varšavi i Mixture of Culture na Glazbenoj akademiji Frederic Chopin.

Foto: Anna Rubinkiewicz

Potreba za umjetničkim izričajem kod Anne Rubinkiewicz proizašla je iz unutarnjeg poriva za izražavanjem vlastitih misli, želja i vjerovanja. Umjesto verbalizacije osobnih promišljanja, umjetnica je odabrala vizualni jezik kao prirodan i neposredan medij komunikacije kako sa svijetom, tako i sa samom sobom. Univerzalnost likovnog jezika omogućila je Anni suočavanje, upoznavanje, te u konačnici prihvaćanje same sebe, no istovremeno i mogućnost davanja sebe drugima. Umjetnost često reflektira život i okolinu u kojoj živimo i koja neminovno utječe na nas, pa je tako i Annin likovni izričaj ponekad materijaliziran u krik neslaganja protiv nepravde, ugnjetavanja i ponižavanja, a ponekad odražava bezbrižnu radost života ispunjenog nadom, vjerom i ljubavlju.

Stvaralački proces Anne Rubinkiewicz često je vođen čistom intuicijom. Radu povremeno prethodi razrada ideje u formi skice, no i ona se vrlo često transformira tijekom kreativnog procesa. Poučena mudrim savjetom profesora “osluškuj materiju i ona će te voditi” umjetnica pristupa materiji kao živom organizmu – obrađuje, dodaje, uzima, čeka, promišlja i promatra promjene koje se konstantno odvijaju, te potvrđuju sazrijevanje rada. Intuitivni proces otvara vrata eksperimentu, pa tako Anna u slikarstvu uz uljane, akrilne i vodene boje upotrebljava ljepilo, lak i pijesak, dok za podlogu umjesto klasičnog platna koristi sirovi pamuk, metalne ploče, karton ili drvo. Slikarske tehnike često kombinira s crtačkim koristeći pritom olovku, rapidograf, ugljen i tintu.

Foto: Anna Rubinkiewic

S tematskog aspekta, umjetničko stvaralaštvo Anne Rubinkiewicz pod snažnim je utjecajem duhovnosti. Zaokupljenost misterijem ljudskog postanka i vjerovanje u prisutnost Svevišnjeg usmjerilo je autoricu na istraživanje fizičkog svijeta i njegove prolaznosti. U recentnim radovima Anna se posvećuje potrazi za vlastitim identitetom, te prihvaćanju urođene joj prirode. Istovremeno se kod umjetnice javlja svojevrsni bunt protiv sveprisutne ispraznosti fizičke ljepote. Analizirajući žensko tijelo Anna u fokus stavlja njezino duhovno bogatstvo.

Rad Anne Rubinkiewicz za Sketchbook Station mapu nastavlja se na ciklus Pečat tjelesnosti unutar kojeg umjetnica na vlastitom primjeru analizira promjene ljudskog tijela. Slika interpretira svjesnost i percepciju ljepote ljudskog tijela, njegove delikatnosti, fragilnosti, kao i sveprisutne prolaznosti. Istražujući vlastitu ženstvenost umjetnica ekspresivno gradi ljudsko tijelo koje će se s vremenom deformirati, a konsolidiranjem prolaznog ističe dinamiku i energiju okoline u kojoj živimo i čiji smo sastavni dio. Naglašavanjem prolaznosti ljudske ljepote i fizičkog svijeta, Anna Rubinkiewicz u svojim radovima ukazuje na jedinstvo prirode ostavljajući otisak živućeg pulsirajućeg organizma.

Pozivamo vas da razmislite i odgovorite sami sebi na pitanja bojite li se prolaznosti života, smatrate li da je fizička ljepota važnija od duhovnog bogatstva ili se, pak, slažete s uzrečicom kako je ljepota u oku promatrača. Više o Anni Rubinkiewicz možete saznati na njezinoj stranici.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Komentari