Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Anthrax uz Slayer 1. lipnja na Velesajmu

18.05.2016. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Anthrax, trash metal legende New Yorka, nastupit će 1. lipnja na Zagrebačkom Velesajmu, zajedno s grupom Slayer. Trash metal plesnjak se pomalo bliži, a mi smo vam odlučili predstaviti neke poznate i nepoznate stvari vezane uz Anthrax.

Iako je „Velika četvorka“ thrash metala postala godinama kasnije, te kobne 1981. uz Slayer, Metallicu i Megadeth rodio se i prvi po abecedi, smrtonosan po imenu – Anthrax. Kao i svaki od velika četiri benda, Anthrax je u svom stilu više njegovao klasični heavy metal zvuk u koji je čak s vremenom ukomponirao i elemente rap glazbe. Ono što ih također čini posebnima od ostatka spomenutih bendova su i velike cirkulacije članova benda. Osam vokalista, sedam gitarista, pet basista i tri bubnjara, koji su pak zaslužni za 11 studijskih albuma, 6 EP-a, 6 live izdanja i 7 kompilacija.

Iako je danas jedini izvorni član ostao legendarni ćelavac s kozjom bradicom Scott Ian, vratit ćemo se na sam početak 1981. kad je dotični odlučio s prijateljem, koji je također svirao gitaru, Dannyem Lilkerom osnovati bend. U prvoj postavi uz Lilkera i Iana bili su bubnjar Dave Weiss i basist Paul Kahn, ali u periodu od jedne godine već se pet članova izmijenilo. Snimili su prvi demo i krenuli sa svirkama. U bend su stigli Dan Spitz iz Overkilla i bubnjar Charlie Benante.

Nakon što je Megaforce Records izdao “Metallica – Kill ‘Em All”, dao je priliku i Anthraxu s pjesmom Soldiers of Metal, koju je producirao Ross The Boss iz Manowara te pjesmom Howling Furies na B-strani.

Godine 1984. izlazi prvi album “Fistful of Metal”, ali uskoro Dan Lilker odlazi iz benda zbog loših odnosa sa Scottom Ianom. Lilker je nedugo nakon odlaska oformio Nuclear Assault. Uskoro je zbog tenzija otkaz dobio i vokal Neil Turbin. Ian je odličio preuzeti vokalne dionice i kao četverac pod imenom The Diseased svirati hardcore punk obrade dok ne naiđe pravi pjevač.

EP “The Armed and Dangerous” objavljen je 1985. godine s novim vokalom Joeyem Belladonnom koji je ubrzo snimio i drugi studijski album “Spreading the Disease”. Budući da je u studiju ostalo vremena, Ian, Benante, bivši im kolega Lilker i vokal Billy Milano u tri su dana oformili projekt Stormtroopers of Death i snimili album “Speak English od Die”.

Uslijedile su turneje, a jedna od turneja koja je ostavila veliki emotivni trag na njima bila je ona s Metallicom 1986. u Švedskoj kad je poginuo Cliff Burton. Vratili su se u studio te izbacili treći album “Among the Living”, kojeg je okarakterizirao humor i tematike stripova te novele Stephena Kinga. Album su posvetili Cliffu.

Iako su odradili već dosta turneja, globalnu popularnost zaradili su s albumom “State of Euphoria” i singlom Antisocial, tj. obradom francuskog benda Trust koju je MTV ubacio u rotaciju u sklopu emisije Headbangers Ball. Anthrax se pojavio u seriji “Bračne Vode” (1989.) jer su Bundyjevi osvojili nagradu u kojoj im ovaj legendarni bend razbije cijelu kuću. Ideja je došla od stvarnog natječaja koji je organizirao MTV, a neki sretnik ugostio je Anthrax u svojoj kući kako bi ju demolirali. Amerika.

Malo su stali na loptu i izbacili sljedeći album – “Persistance of Time” koji je bio podosta ozbiljniji. Japanska verzija imala je i obradu Dischargeve pjesme Protest and Survive. Legendarni Public Enemy 1991. napravio je kolaboraciju s Anthraxom, a produkt je bila stvar Bring the Noise. Veliki hit koji je rezultirao zajedničkom turnejom na pogled nespojivih glazbenih svjetova.

Belladonna je potjeran iz benda, a na vokal je stigao John Bush iz Armored Sainta. Bend je potpisao ugovor za Elektru i 1993. izbacio “Sound of White Noise”. Nedugo zatim odradili su još jednu neobičnu suradnju sa skladateljem klasične glazbe Angelom Badalamentijem za kojeg su odsvirali skladbu Black Lodge, jednu od tema za kultnu seriju “Twin Peaks”.

Gitarist Dan Spitz napustio je bend kako bi postao urar. Naredne godine za potrebe nastupa na gitaru su uskakali Paul Crook  i Dimebag Darrell iz Pantere. Nakon što su se 2001. u Americi zaredali napadi s prahom antraksa, bend je na na svojim službenim stranicama objavio ironični komentar kako razmišljaju o promjeni imena u neko prijateljskije, poput Basket Full of Puppies. Narednih godina bend je objavio “We’ve Come for You All” za Sanctuary Records nakon čega je uslijedila i vijest da će se opet promijeniti članstvo benda, ali na ono zlatno – Scott Ian, Dan Spitz, Joey Belladonna i Frank Bello. Problem je bio u Belladonni koji se ipak, ali tek, vratio 2009. godine kad je bend krenuo na turneju s Velikom četvorkom.

Početkom 2013. gitarist Rob Caggiano, koji je svirao kratki period, izašao je iz benda i na njegovo mjesto došao je Jonathan Donais iz Shadows Falla te je to bila posljednje promjena u postavi benda do danas – Scott Ian, Charlie Benante, Frank Bello, Joey Belladonna i Jonathan Donais. 26.veljače ove godine bend je izdao 11. studijski album “For All Kings”.

Anthrax je došao sam s istočne obale i osvojio svijet svojom heavy glazbom, ali pod vodstvom Scotta Iana nisu se libili niti neobičnih suradnji s rap izvođačima, kao što im nije bilo strano niti izdavati albume s coverima najvećih im uzora među kojima je bilo čak više punk imena nego rock i metal. Grupa Anthrax će, zajedno s legendarnim Slayerom, nastupiti u Paviljonu 9 Zagrebačkog Velesajma u srijedu, 1. lipnja na jedinom zajedničkom koncertu u našoj cijeloj regiji.

Ulaznice u pretprodaji uznose 220 kn, a na dan koncerta 250 kn te im je količina ograničena na svega 2.500 komada. Kupiti se mogu na svim Eventimovim prodajim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Komentari